Exclusiv Furtuna care a inundat Capitala, semn al schimbărilor climatice. Roxana Bojariu: „Nu vom scăpa de ploi”. Ce urmează săptămâna viitoare

Data publicării:
Bucharest, Romania. 9th Jun, 2025: Cars drive on a heavily flooded street after a strong storm rain in Bucharest. Credit: Lucian Alecu/Alamy Live News
Furtuna care a inundat Capitala, un semn al schimbărilor climatice. Foto. Profimedia

Furtuna care a lovit luni, 9 iunie, Bucureștiul și județul Ilfov a transformat străzile în canale, a blocat circulația, a afectat zborurile și a provocat evacuări. Climatologul Roxana Bojariu a explicat, în exclusivitate la Digi24, că fenomenele extreme de acest tip sunt tot mai frecvente din cauza încălzirii globale și a lipsei de adaptare a orașelor. „Nu vom scăpa de ploi. Săptămâna viitoare am putea avea iarăși fenomene de acest tip”.

Luni după-amiază, Capitala și județul Ilfov s-au aflat sub cod portocaliu de vreme severă. Mesajele RO-Alert au avertizat populația, însă în mai puțin de o oră străzile au fost acoperite de apă, mai mulți copaci doborâți au blocat drumuri și au avariat autovehicule, iar un mall din Sectorul 6 a fost evacuat din cauza inundațiilor. Pompierii au intervenit la aproape 600 de situații de urgență, iar două persoane au fost luate de viitură în apropierea Bucureștiului.

Climatologul Roxana Bojariu a explicat, în direct la Digi24, că asemenea episoade vor deveni din ce în ce mai frecvente.

„Ca intensitate, e clar că am depășit un nivel destul de înalt și vorbim de un fenomen ca natură, normal pentru perioadă: furtunile de vară, cu precipitații abundente sunt ceva normal, numai că intensitatea a fost peste ceea ce eram obișnuiți sau peste ceea ce evaluăm din arhive, dacă ne uităm cu mai multe decenii în urmă. Și e clar un răspuns local la încălzirea globală, o atmosferă mai caldă are o cantitate sporită de vapori de apă, vapori care alimentează sistemele de vreme”, a declarat Bojariu.

„Am avut combustibil pentru un potop”

Capitala a avut luni toate condițiile pentru o furtună devastatoare, a explicat climatologul: sol încărcat cu umiditate de la ploile anterioare, temperaturi mai ridicate decât în mod normal la început de iunie și un front rece care a destabilizat atmosfera.

„A fost foarte cald, mai cald decât ar fi fost normal la început de iunie”, a adăugat climatologul.

„Aveam vapori de apă, pentru că ploase și înainte și, pe de altă parte, temperaturile înalte au evaporat și apa din sol, așa că am avut combustibil foarte mult pentru un potop, când condițiile specifice s-au aliniat. Am avut de-a face și cu o instabilitate atmosferică accentuată de faptul că am avut un front rece care a adus la înălțimi mai mari aer mai rece, aerul cald a fost înlocuit de acest aer mai rece și evident lucrurile au fost mult amplificate”, a explicat Bojariu.

Fenomenul nu este singular, orașele din întreaga lume se confruntă cu probleme similare. 

„Avem inundații în zonele urbane din Spania, din Italia și nu doar, peste tot în lume. Și chiar în România sunt orașe unde, atunci când condițiile specifice aduc un astfel de sistem de vreme, vorbim iarăși de inundații urbane”, a adăugat Roxana Bojariu.

Mai mult, tot în cursul zilei de luni, județul Prahova s-a aflat sub cod roșu de grindină, în timp ce Buzău și Argeș erau sub cod galben de inundații.

Infrastructura urbană joacă și ea un rol negativ, deoarece betoanele nu mai permit infiltrația apei, iar sistemele de canalizare sunt depășite.

„Orașele, din păcate, sunt pe de o parte și sursă a cantități mari de gaze cu efect de seră, în principal orașele emit cel mai mult, dar pe de altă parte reacționează și amplifică schimbarea climatică local, datorită mediului artificial construit. Așa cum s-a și evidențiat până acum, pentru că apa nu mai are unde să se infiltreze. Dar sunt soluții, așa că orașul e parte a problemei și ar trebui să îl facem și parte a soluției.”

Ce urmează săptămâna viitoare

Deși temperaturile au mai scăzut, riscul nu a trecut.

„Vom avea o perioadă un pic mai liniștită zilele ce urmează, pentru că s-a mai răcit un pic, dar nu vom scăpa de ploi. Săptămâna viitoare am putea avea iarăși fenomene de acest tip. Dar evident, trebuie să urmărim prognozele. Cu cât ne apropiem, cu atât vedem mai clar și nowcastingurile sunt foarte importante, pentru că furnizează detalii despre fenomenele extreme”, a avertizat climatologul.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a confirmat la rândul său că fenomenul de luni nu este izolat și a atras atenția că orașele din România nu sunt pregătite pentru a face față unui climat tot mai agresiv.

Editor : Ș.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Val de caniculă și furtuni în România. O noua atenționare ANM. Vin zile de foc, dar și vijelii, zonele vizate
Digi FM
Monica Bîrlădeanu, în robă, alături de mama ei, după ce a absolvit a doua facultate la 43 de ani. Cum a...
Pro FM
Fiul lui Cher, Elijah Blue Allman, spitalizat de urgență după o supradoză: „Este norocos că a supraviețuit”
Film Now
Dakota Johnson, val de critici despre industria de la Hollywood: „Totul e un haos!” Artista, revoltată de...
Adevarul
Ce părere aveau americanii despre români acum un secol jumătate. „Moldo-vlahii au fost poporul cel mai rău...
Newsweek
Toți pensionarii au pierdut la pensie între 64 de lei și 350 lei. Ce vești rele mai vin în 2025?
Digi FM
Nunta lui Jeff Bezos, programată la Veneţia, declanşează un val de nemulțumiri. Unii localnici acuză că...
Digi World
Ce efecte negative au dușurile foarte fierbinți. Avertismentul medicilor și sfaturi pentru temperatura ideală...
Digi Animal World
Cum a reușit un bărbat să-și dreseze pisicile pentru a zbura liniștit cu avionul: „Necesită răbdare...
Film Now
Filmul care debutează remarcabil în box office-ul nord-american, în timp ce „M:I8” trece de 500 milioane...
UTV
Hara, iubita lui Iustin Petrescu, reacție fermă după acuzațiile de violență: „Am toleranță aproape spre zero”