Iarnă grea în toată țara. ANM a emis cod galben de ninsori și viscol în șapte județe

Data actualizării: Data publicării:
ninsoare vreme meteo frig viscol zapada
FOTO: SHutterstock

Iarna nu va fi mai blândă nici joi, anunţă meteorologii. Meteorologii au emis o atenţionare cod galben de ninsori şi viscol pentru șapte județe din țară. Urmează noi ninsori şi intensificări ale vântului, iar stratul de zăpadă va ajunge chiar şi la 15 centimetri în unele regiuni. Capitala se află, începând de joi dimineaţa până vineri seară, sub o prognoză meteo specială care vizează precipitaţii predominant sub formă de ninsoare.

Actualizare 12:25 - Meteorologii au emis o atenţionare cod galben de ninsori şi viscol pentru judeţele Buzău, Vrancea, Galaţi, Vaslui, Bacău, Neamţ şi Iaşi. Acolo, de joi seară, de la ora 22:00 şi până vineri, la ora 12:00, va ninge şi se va depune strat consistent de zăpadă .

În plus, vântul va atinge viteze de 60....65 km/h şi va fi viscol. Restul ţării va rămâne sub informare de vreme severă, tot până vineri, la amiază.


Precipitații din nou în extindere în această după-amiază. Un al doilea sistem frontal asociat ciclonului meditereaneean de care am tot amintit în ultimele zile. Va aborda întâi Oltenia, Muntenia, apoi mare parte din Moldova, unde vorbim de precipitații doar sub formă de ninsoare asociate în special în partea de nord, nord-est a Munteniei și în Moldova și cu intensificări temporare ale vântului. Trecător fiind și fenomenul de viscol, moderat. Ninsorile nu sunt de durată. Vor lasă în urmă un nou strat de zăpadă care doar în zona Moldovei poate fi mai consistent, undeva spre 15 centimetri și tot acolo din când în când rafale mai intense de vânt.

„Revine gerul dar nu la acele cote. Temperaturi în jur de -10 grade sau chiar mai jos așteptate în noaptea de vineri spre sâmbătă, sâmbătă spre duminică, dar nu la nivelul celor înregistrate noapta trecută”, explică Teodora Cumpănașu, meteorolog, la Digi24.

„ (În București, n.r.) va începe să ningă în partea a doua a zilei spre seară. Ninsoarea moderată o estimăm, asociată cu un vânt moderat, rafale de 30-35 kilometri pe oră, dar și acelea de scurtă durată. Se va mai depune un strat de zăpadă comparabil cu ce a fost noaptea trecută”, precizează meteorologul.

CITIȚI ȘI: "Ninsoarea românească" | De ce zăpada din zilele următoare va fi altfel decât cea din zilele anterioare

ANM informează că vor fi ninsori în București, până vineri seară

Potrivit estimărilor meteo publicate de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), începând din dimineaţa de 10 ianuarie şi până vineri, la ora 8:00, se vor semnala precipitaţii mai ales seara şi noaptea, acestea fiind în general sub formă de ninsoare, însă există probabilitatea ca trecător să se semnaleze şi lapoviţă sau ploaie, ceea ce va determina apariţia poleiului, potrivit Agerpres.

În primele ore ale zilei de vineri, 11 ianuarie, grosimea stratului de zăpadă se va situa în jur de 12 - 16 cm, izolat mai mare. Vântul va sufla slab şi moderat, în timp ce valorile termice se vor situa în jurul valorii de 1 grad Celsius, iar cea minimă va fi de la -3 la -1 grad.

Tot la nivelul Bucureştiului, vineri, între orele 8:00 - 20:00, cerul va avea înnorări şi trecător va mai ninge slab, dar grosimea stratului de zăpadă nou depus va fi, cel mai probabil, nesemnificativă. Vântul va sufla slab şi moderat, iar temperatura maximă va fi în jurul valorii de 1 grad Celsius.

ANM a emis, miercuri, o informare de ninsori, viscol, precipitaţii mixte şi polei, valabilă la nivelul întregii ţări până vineri la orele prânzului. Conform sursei citate, în intervalul 9 ianuarie, ora 22:00 - 11 ianuarie, ora 12:00, vor fi perioade cu precipitaţii, predominant ninsori, în toate regiunile şi se va depune strat nou de zăpadă local mai consistent, în special în Moldova.

Totodată, în Dobrogea, sudul şi estul Munteniei, precum şi în sud-estul Moldovei vor fi precipitaţii mixte ce vor favoriza formarea poleiului, iar cantităţile de apă vor depăşi 15 - 20 l/mp.

Pe parcursul nopţii de joi spre vineri (10/11 ianuarie) şi vineri (11 ianuarie) vor fi intensificări temporare ale vântului în jumătatea de est a teritoriului şi la munte, cu viteze mai mari, rafale în medie de 55 - 65 km/h pe crestele montane şi în Moldova, unde ninsoarea va fi viscolită.

ANM menţionează că, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, ar putea actualiza informarea de vreme severă emisă miercuri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri