Meteorolog, veste bună pentru concedii: În ultimii ani, septembrie a fost mai degrabă ultima lună de vară, decât prima lună de toamnă

Data actualizării: Data publicării:
O fată se răcorește într-o fântână arteziană.
Europa se confruntă cu temperaturi extrem de ridicate. Foto: GettyImages

Florinela Georgescu, directorul executiv al ANM a declarat vineri seara la Digi24 că, statistic, de la jumătatea lunii iulie și până cel puțin la jumătatea lunii septembrie vremea ar trebui să fie frumoasă, potrivită pentru vacanțe. „O veste bună pentru concedii este faptul că în ultimii ani septembrie a ținut să fie mai degrabă ultima lună de vară, decât prima lună de toamnă”, a spus Georgescu.

Florinela Georgescu, directorul executiv ANM: O estimare, pentru următoarele patru săptămâni, arată că am putea să avem cam același regim de vreme, în sensul apariției unor episoade cu temperaturi foarte ridicate, urmate de instabilitate atmosferică, și poate chiar amândouă la un loc, cum se întâmplă în aceste zile.

Nu este ceva neobișnuit. Ultimele veri au fost cam așa.

Pe de altă parte, vestea mai bună este că, statistic vorbind, dincolo de jumătatea lunii iulie ar trebui să avem o perioadă cu mai puțină instabilitate, până spre sfârșitul lunii septembrie, chiar.

Iarăși o veste bună pentru concedii este faptul că în ultimii ani, septembrie a ținut să fie mai degrabă ultima lună de vară, decât prima lună de toamnă.

De ce vă spun să nu ne planificăm concediile în funcție de aceste estimări sezoniere? Pentru că estimările pe durate lungi de timp se fac practic pentru medii. Deci pentru temperatura medie și eventual pentru cantitatea maximă estimată de precipitații. Asta nu dă o informație foarte utilă.

Dar, repet, statistica ne spune că după jumătatea lunii iulie, spre jumătatea lui septembrie cel puțin, ar trebui să fie perioade mai lungi cu vreme mai stabilă.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri