Meteorolog: Vremea instabilă va continua până săptămâna viitoare. De duminică scad și temperaturile maxime

Data actualizării: Data publicării:
nori de furtura deasupra centrului bucurestiului
Furtună în București. Foto: Digi 24

Cea mai mare parte a țării rămâne sub alerte de furtuni și în orele următoare, avertizează meteorologii. Sunt așteptate averse, vijelii și grindină. Ploile vor lăsa cantități mari de apă, iar pe râurile din centrul țării se pot depăși cotele de atenție. 22 de județe sunt vizate de codul galben până la ora 22.00. Iar instabilitatea este așteptată să se mențină până la începutul săptămânii viitoare.

„Ne așteptăm în următoarele ore la manifestări de instabilitate atmosferică accentuată, caracterizate de averse cu caracter torențial, însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului, cu viteze la rafală ce pot depăși 50-55 de kilometri pe oră, local vijelii și căderi de grindină, cantități de apă pe secvențe scurte ce pot depăși 25-30 de litri pe metru pătrat”, a spus la Digi24 Elena Mateescu, director ANM.

„Până vineri la ora 23.00 rămâne în vigoare informarea meteo ce vizează fenomene de instabilitate accentuată, în special în zona de munte, de deal, în sudul, centrul țării. Instabilitatea rămâne de interes și în acest sfârșit de săptămână și chiar primele zile din săptămâna viitoare, pentru că, din nou, un front atmosferic dinspre partea de vest, nord-vest a țării se va extinde începând de duminică și în restul țării, astfel încât în primele zile ale săptămânii viitoare vorbim din nou despre astfel de fenomene”, a adăugat Mateescu.

„În a doua parte a săptămânii viitoare vorbim de posibilitatea unei ameliorări”, a mai spus Mateescu.

Ea a adăugat că, în ciuda ploilor, vor fi și perioade însorite, astfel că temperaturile pot fi ridicate. La Băile Herculane au fost înregistrate 30 de grade Celsius, iar la București au fost 27 de grade, a exemplificat ea. Vremea este chiar mai caldă decât în mod obișnuit în vestul țării.

„Rămân de interes și mâine și până la sfârșitul săptămânii valori maxime între 21 și 27, 28 de grade Celsius. Duminică, însă, vom observa o ușoară scădere, sub influența masei de aer care va aduce și acele cantități de precipitații. Vorbim, cel puțin în partea de vest, de temperaturi care nu vor mai depăși 23-24 de grade, după care spre sfârșitul de săptâmână, mai ales vinerea viitoare, să consemnăm din nou valori de peste 29-30 de grade în partea de vest, sud-vest a țării.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri