Prima avertizare meteo de tornadă din România

Data actualizării: Data publicării:
semitornada calarasi fb
Foto: Nicu Ionescu / Facebook

Meteorologii au emis o avertizare nowcasting de cod roșu de furtună pentru județele Ialomița și Călărași. Este pentru prima dată când meteorologii din România au vorbit despre „aspect tornadic” într-o avertizare de acest fel. 

semitornada calarasi fb
Foto: Nicu Ionescu / Facebook

ACTUALIZARE. O fotografie postată pe pagina de Facebook a Consiliului Județean Călărași arată că s-ar fi format o tornadă lângă localitatea Cuza-Vodă. Nu a avut însă forța și capacitatea de distrugere a celei de săptămâna trecută. 

Foto: Consiliul Județean Călărași

ACTUALIZARE. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat că nu s-au înregistrat apeluri la 112 în judeţele Călăraşi şi Ialomiţa, în contextul avertizării meteorologice cod roşu.

În contextul avertizării meteorologice cod roşu caracterizat de vânt cu viteze de peste 100-110km/h, aspect tornadic, grindină de mari dimensiuni, frecvente descărcări electrice şi averse torenţiale, până în acest moment, la nivelul judeţelor Ialomiţa şi Călăraşi nu s-au înregistrat apeluri la numărul unic de urgenţă 112 care să necesite intervenţia echipajelor de pompieri. Pompierii militari rămân la datorie, iar în funcţie de evoluţia situaţiei din teren, vor interveni cu promptitudine în sprijinul populaţiei şi autorităţilor din zonele aflate sub incidenţa vremii nefavorabile”, se precizează într-un comunicat al IGSU.


„Se vor semnala vânt cu peste 100...110 km/h, aspect tornadic, grindină de mari dimensiuni, frecvente descărcări electrice, averse torențiale ce vor cumula cantități de 30...35 l/mp”, se arătaîn avertizarea nowcasting emisă de meteorologi.

Avertizarea, valabilă până la ora 18:30, a fost emisă pentru mai multe localități din județul Ialomița și Călărași: Ciulnița, Albești, Buești, Dragalina, Dor Mărunt, Perișoru, Ciocănești, Grădiștea, Cuza Vodă, Independența, Dragoș Vodă, Alexandru Odobescu, Vlad Țepeș, Ștefan Vodă, Vâlcelele.

Este pentru prima dată când meteorologii emit o astfel de avertizare, de vânt cu aspect tornadic. 

Coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență, Rad Arafat, a sfătuit oamenii din zonele afectate de codul roșu de furtună să se adăpostească și să nu se îndrepte spre posibila tornadă, în cazul în care aceasta s-ar forma.

Tot în județul Călărași s-a produs o tornadă, săptămâna trecută.

Duminică, aplicaţia Accuweather a inclus, în premieră, în prognoza meteo pentru ziua de luni, în zona Bucureştiului, o avertizare de tornadă.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, o informare de vreme rea, cu ploi torenţiale, vijelii, grindină şi temperaturi scăzute, valabilă în cea mai mare parte a ţării, începând de duminică după-amiaza până miercuri dimineaţa.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 5 mai, ora 15:00 - 8 mai, ora 9:00, în cea mai mare parte a ţării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse cu caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, vijelii şi căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi, în perioade scurte de timp sau prin acumulare, 15 - 25 l/mp şi izolat 40 - 60 l/mp.

Pentru zona Capitalei, meteorologii au anunţat, tot duminică, o răcire semnificativă a vremii, în următoarele zile, în timp ce instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se va manifesta prin averse cu caracter torenţial, vijelii şi grindină.

Bogdan Antonescu, specialist în fenomene meteo extreme, a explicat la Digi24 că o tornadă durează în mod normal, în Europa, circa 20-30 de minute.

Antonescu a mai spus că sunt întrunite condițiile meteo pentru formarea de tornade, dar că probabilitatea ca acestea să se formeze în orașe este mai mică. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri