Sari la conținut

Record la temperaturi negative de Mărțișor. Cât mai durează vremea geroasă

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a actualizat, joi, avertizările Cod galben şi Cod portocaliu de ger şi a emis, totodată, o informare de precipitaţii mixte şi polei, ninsori moderate cantitativ şi intensificări ale vântului, valabilă până duminică dimineaţă.

viscol, ger frig zapada bucuresti ninsoare

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Potrivit meteorologilor, în intervalul 1 martie, ora 14:30 - 2 martie, ora 20:00, va fi în vigoare avertizarea Cod portocaliu în Moldova, estul Transilvaniei, Muntenia, Dobrogea şi local în Oltenia, unde gerul va fi persistent, iar valorile termice vor fi comparabile cu recordurile înregistrate în această perioadă.

Astfel, în 26 de judeţe, inclusiv în Municipiul Bucureşti, temperaturile maxime se vor situa frecvent între -12 şi -6 grade, iar cele minime se vor încadra, în general, între -22 şi -12 grade, izolat mai coborâte, sub -25 grade. În cursul nopţii de vineri spre sâmbătă (2/3 martie) temperaturi sub pragul de ger (-10 grade) se vor înregistra în Moldova şi, izolat, în restul teritoriului, potrivit Agerpres.

Pe de altă parte, începând de joi, ora 14:30 şi până vineri, ora 11:00, intră în vigoare avertizarea Cod galben în 16 judeţe din Banat, Oltenia, Crişana şi Transilvania. În aceste zone, valul de frig va persista şi se vor înregistra temperaturi cu peste 10 - 15 grade mai coborâte decât valorile normale pentru această perioadă. Valorile maxime vor fi negative în toate regiunile şi local va fi ger, mai ales dimineaţa şi noaptea.

Începând din seara zilei de joi de la ora 23:00 va fi valabilă la nivel naţional o informare meteo de precipitaţii mixte, polei, ninsori moderate cantitativ, strat consistent de zăpadă şi intensificări ale vântului.

Conform ANM, până duminică la ora 10:00, temporar vor fi precipitaţii în majoritatea regiunilor. Va ninge, dar vor fi şi perioade în care se vor semnala precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ploaie cu depunere de polei, în special în Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi Banat, precum şi pe arii mai restrânse în restul teritoriului.

Ninsorile vor fi moderate cantitativ, îndeosebi în sud-vestul ţării, iar în zona Munţilor Banatului şi în cea de vest a Carpaţilor Meridionali se va depune strat nou de zăpadă mai consistent. Temporar, intensificări ale vântului vor fi în sudul Banatului, unde rafalele vor atinge în general 55 - 60 km/h, precum şi în zona montană înaltă, cu viteze de 70 - 90 km/h, viscolind ninsoarea şi spulberând zăpada. Unele intensificări ale vântului, dar la cote mai reduse, de 40 - 50 km/h, vor fi şi în regiunile extra-carpatice.

ANM precizează că, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, va actualiza avertizările şi informarea emisă joi.

„În cea mai mare parte a țării așa cum era anunțat de ANM era anunțat cod portocaliu de mai multă vreme fapt confirmat de valori deosebit de coborâte care constituie recordul nopții de 28 februarie -1 martie în cele mai multe localități, nu numai din Moldova, ci și din Muntenia, Oltenia sau Transilvania dar mai mult de atât, putem vorbi de dimineața de 1 martie de recorduri lunare adică pentru toată luna martie, temperaturi minime foarte coborâte și o să vă dau exemple valorile pentru București. La Băneasa -21,7 grade, nu s-au mai înregistrat de 60 de ani în toata luna martie, și la Filaret în centrul orașului -15,9 grade. Dar cea mai coborâtă valoare a fost de -24,8 grade în Oltenia, la Târgul Ogrești și aceasta reprezintă un record lunar. Așa cum ați observat, în București și in majoritatea zonelor țării, cerul este degajat, ca urmare temperaturile sunt deja în creștere, dacă comparăm maxima de azi cu cele de ieri, în creștere în medie cu 4, 5 grade”, afirmă Dinu Mărășoiu, la Digi24.

Pe aceeași temă