Toată țara intră sub coduri de caniculă, dar pericolul inundațiilor rămâne. Meteorolog: Trebuie să ne obișnuim cu vremea extremelor

Data actualizării: Data publicării:
un barbat isi toana apa pe fata dintr-o sticla sub soarele puternc
România se confruntă cu primele valuri de căldură din acest an. Au fost emise primele avertizări de cod portocaliu de caniculă, care anunță temperaturi de până la 39 de grade Celsius la umbră. Foto: Getty Images

România se confruntă cu primele valuri de căldură din acest an. Au fost emise primele avertizări de cod portocaliu de caniculă, care anunță temperaturi de până la 39 de grade Celsius la umbră. Pe de altă parte, furtunile și inundațiile care au afectat mare parte din țară vor continua și în zilele următoare.

Trebuie să ne obișnuim cu vremea extremelor, fie că vorbim de fenomene de instabilitate atmosferică accentuată fie de val de căldură și disconfort termic accentuat, iar acest lucru se va întâmpla și va fi caracteristic pentru finalul lunii. Primele două decade au adus precipitații importante, mai ales în Dobrogea, Muntenia și Moldova, unde am înregistrat de la începutul lunii și până pe 22 iunie peste 100l/mp, în Dobrogea 111,4l/mp de 2,5 ori mai mult decât media pentru această zonă, în restul țării precipitațiile s-au situat sub norme”, a spus directorul ANM, Elena Mateescu, la Digi24.

Iată că acum traversăm primul val de căldură, azi începe, vorbim de un de val de căldură cu disconfort termic accentuat. Dacă în primul mesaj vorbim de zona de vest a țării, unde maximele se vor situa între 34-37 de grade - deja la ora 15 Timișoarra înregistra 35 de grade Celsius, vorbim de temperaturi resimțite mult mai mari, indicele de temperatură-umezeală a depășit pragul critic de 80 de unități. Mâine, valul de căldură se va extinde în aproape toată țara, vorbim de cod portocaliu pentru Caraș Severin, Timiș, Arad, Bihor și Satu Mare. Vorbim pentru aceste județe de temperaturi între 37-39 grade, iar joi și vineri diconfortul termic va fi de interes și pentru Oltenia, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei”, a spus meteorogul.

Vom lua în considerare extinderea codului portocaliu și pentru zona Olteniei, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, ținând cont că disconfortul termic va fi accentuat”, a adăugat Mateescu.

Ea a adăugat că vor mai fi perioade cu instabilitate atmosferică, în condițiile unui grad de umezeală mare în atmosferă.

Am avut și azi două avertizări cod roșu nowcasting, avertizări cod portocaliu, avem un cod galben pentru Muntenia, sud-vestul Transilvaniei, iar pentru Tulcea, Galați, Brăila și Vasui, de asemenea până în această seară, aici fenomenele de instabilitate vor fi deosebite, iar valorile precipitațiilor pe secvențe scurte de timp vor înregistra 40-60l/mp”, a adăugat Mateescu.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri