Un anticiclon care ar putea depăși recordurile a ajuns azi în Europa. Cum va afecta fenomenul neobișnuit România

Data publicării:
anticiclon

Un anticiclon care s-a format deasupra Europei este atât de mare încât ar putea depăși toate recordurile și va aduce, miercuri, o presiune atmosferică ridicată pe toată suprafața continentului, în special în zona centrală, în nordul Mediteranei și în nordul Balcanilor, anunță Severe-Weather.

Anticiclonul s-a format în urma masei de aer polar care a pătruns în Europa în ultimele zile. Astfel, presiunea atmosferică va ajunge la 1040 hPA, în condițiile în care presiunea atmosferică la nivelul mării, considerată cea normală, este de 1000 hPa.

O presiune precum cea preconizată pentru miercuri este neobișnuită de ridicată, mai ales la început de toamnă, și ar putea depăși recorduri, mai notează Severe-Weather. Potrivit National Meteorological Agency, o presiune atât de ridicată s-a mai îngreistrat doar în toamna anului 1953. Presiunea atmosferică va scădea începând de joi.

În România, temperatura a scăzut cu 7-8 grade în doar câteva ore, dar prognoza meteo pentru următoarele zile arată că vremea în România se va mai încălzi puțin. „Așa s-au poziționat masele de aer. Am avut circulații termice care au determinat deplasarea maselor de aer rece dinspre zona de nord a continentului, masa de aer polar, și au coborât foarte mult către partea de sud a Europei, inclusiv în România. Nu e ceva nemaiîntâlnit, însă diferențele de temperatură de la o zi la alta au fost foarte mari”, explică meteorologul ANM Alina Șerban.

„Ne așteptăm la temperaturi mai scăzute decât normalul de la această dată, atât ziua, cât și noaptea, cu peste 6-8 grade. La noapte, vom avea temperaturi asemănătoare cu noaptea anterioară, temperaturi sub 0 grade în zonele centrale, în zona deluroasă a Olteniei și Munteniei și prin Moldova, acolo unde se va produce bruma. Temperaturi scăzute și în restul teritoriului, în această noapte, 2-4 grade cel mult, 7-8 în zona litoralului, acolo vor fi diferențele cele mai ridicate.

Vineri, temperaturile maxime vor urca spre 23-24 de grade, chiar și în Capitală. Și temperaturile minime vor fi în creștere. Zero grade doar în depresiuni, în estul Transilvaniei. Nu putem spune că mergem însă pe o încălzire. În acest weekend, prognoza meteo în România ne arată că este posibil ca un pasaj să traverseze teritoriul țării, de la nord la sud. Ne vom mai răci în jumătatea de nord a țării și apar precipitațiile sub formă de ploaie”, adaugă Alina Șerban.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri