Vară extremă, cu ploi în câteva zile cât pentru o lună. Avertismentul meteorologilor

Data publicării:
BUCURESTI - INUNDATIE - TINERETULUI
Bulevardul Tineretului inundat in urma ploilor, Bucuresti, Joi, 21 Iunie 2018. Inquam Photos /

Fenomenele meteo severe au devenit tot mai frecvente şi mai intense în ultima perioadă, nu doar în România, ci şi în mare parte a lumii. Meterologii nu prevăd un viitor bun: vom cunoaşte tot mai des furia naturii.

Vara a adus fenomene extreme în mare parte a Europei. România nu a fost ocolită. După un început de iunie cu temperaturi de peste 30 de grade Celsius au apărut furtunile puternice. Acum 25 de zile, meteorologii au emis pentru prima dată cod roşu de ploi abundente în România. A vizat doar judeţul Galaţi, dar ulterior necazurile provocate de ploi şi inundaţii s-au înmulţit şi vor mai continua cel puţin până la jumătatea verii.

Luna iunie s-a terminat cu cantități foarte mari, devine a doua cea mai ploioasă din ultimii 60 de ani”, spune Florinela Georgescu, meteorolog.

Într-adevăr, în numai câteva zile, ploile au adus apă cât pentru o lună întreagă. În Oltenia, unde mai multe râuri au ieşit din matcă, s-au adunat 100 de litri pe metru pătrat în două-trei zile.

De vină sunt furtunile formate în Mediterană. Au adus ploi anormale pentru această perioadă nu doar la noi, ci şi în ţările de pe ţărmul mării. În Grecia au fost două zile de cod roşu la sfârşitul lunii trecute, iar inundaţiile au părut apocaliptice.

În acelaşi timp, locuitorii din nord-vestul Europei se uscau de căldură. Au fost 32 de grade Celsius la umbră şi zile lungi de secetă.

Temperaturile extrem de ridicate din regiunile nordice au avut efect dramatic. O bucată enormă de gheaţă, de aproape şase kilometri pătraţi, s-a desprins din Groenlanda. Specialiştii consideră că încălzirea globală accelerată în ultimele decenii va reduce tot mai mult gheaţa din zona celor doi Poli. Cu consecinţe inevitabile.

Astfel de iceberguri care ajung să plutească în Oceanul Atlantic aduc o contribuţie la creşterea nivelului acestui ocean planetar. Ritmul de creştere a nivelului oceanului planetar a ajuns la 3 mm pe an. Și din păcate lucrurile se vor accelera”, spune Roxana Bojariu, climatolog.

Clima, aşa cum o ştim noi, se va schimba tot mai rapid şi mai accentuat. Pe termen scurt, meteorologii şi hidrologii estimează fenomene extreme din ce în ce mai frecvente şi cu impact foarte de puternic, pentru care omenirea trebuie să fie pregătită.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri