Vreme anormal de caldă în România. Ce anunță meteorologii pentru februarie

Data actualizării: Data publicării:
bucuresti vreme meteo panorama cladiri blocuri oras apus nori
Foto: Getty Images

Vremea este anormal de caldă pentru această perioadă a anului în mare parte din țară. Cu excepția regiunii vestice și  montane, precipitațiile vor fi puține și vântul nu va avea intensificări. Temperaturi peste normalul perioadei se anunță și în prima parte a lunii februarie, potrivit ANM.

În timp ce anul trecut, România era cuprinsă de fenomenul freezing rain, anul acesta temperaturile din mare parte din țară sunt caracteristice începutului de primăvară, ele ajugând chiar la 11 grade.

Meteorologii au anunțat pentru miercuri precipitații mixte în Banat și în Crișana, iar în zona montană, vor cădea ninsori slabe. În restul teritoriului, ploile vor fi puține. Vântul va avea intensificări la munte, iar pe crestele masivelor sudice și estice, rafalele vor depăși 100 km/h și vor spulbera zăpada.

În sud, în est și în centru, vântul va sufla cu viteze de până la 60 km/h. Valorile termice vor fi cuprinse între 1 grad Celsius în depresiunile din estul Transilvaniei și 11 grade în Oltenia.

Prognoza meteo pentru București

În orele următoare, va ploua din când în când în București și valorile termice vor ajunge până la 9 grade Celsius în zona centrală. Vântul se va intensifica și va avea viteze de până la 50 km/h, iar presiunea atmosferică va fi în creștere.

Prognoza meteo la munte

La munte, miercuri, va continua să ningă slab. Vântul va avea viteze ce vor depăși 100 km/h și vor spulbera zăpada, în special pe crestele masivelor sudice și estice. Ninsori vor mai cădea până sâmbătă, atunci când vremea se va mai încălzi și vor apărea ploile slabe. Vântul va avea intensificări pe creste până spre sfârșitul săptămânii.

Prognoza meteo pentru ianuarie și februarie

Lunile ianuarie şi februarie vor înregistra abateri pozitive de temperatură, raportat la perioada din calendar, iar deficitul de precipitaţii va fi accentuat în continuare în zonele de sud, sud-est şi est ale ţării, arată estimările meteorologice prezentate, marţi, într-o conferinţă de specialitate, de către Elena Mateescu, director general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

„În a doua lună de iarnă vom înregistra cu siguranţă un plus, pentru că şi în următoarele zile, până la finele lunii ianuarie, în bună parte din ţară, vom avea valori ridicate coroborat cu perioada din calendar. Chiar şi debutul lunii februarie va păstra aceeaşi tendinţă, conform estimărilor meteorologice valabile pentru următoarele patru săptămâni, actualizate astăzi (marţi, n.r.). Astfel, observăm pentru săptămâna 27 ianuarie - 3 februarie abateri termice pozitive semnificative în toată ţara, cu cele mai mari valori în special în regiunile din sudul şi sud-estul ţării. Pe de altă parte, veştile sunt bune pentru zonele din partea de vest, centru şi nord-est a ţării, acolo unde ne aşteptăm ca, în următoarea perioadă, să avem precipitaţii însemnate cantitativ, exceptând din păcate partea de sud, sud-est şi est, unde tendinţa cantităţilor de precipitaţii rămâne spre deficit”, a explicat Mateescu.

Potrivit specialistului ANM, prima decadă a lunii februarie va aduce abateri pozitive ale valorilor medii termice mai mari de 4,5 - 5 grade Celsius, mai ales în sudul şi estul României.

„Din păcate, debutul lunii februarie şi mai ales prima decadă, urmează acelaşi semnal în ceea ce priveşte evoluţia regimului de temperaturi şi observăm abateri termice în continuare mai mari 4,5 - 5 grade pentru zonele din sudul şi estul ţării. Aceeaşi tendinţă spre deficit vedem în partea de sud şi sud-est a ţării. O uşoară tendinţă spre excedent se mai menţine în zonele intra-carpatice. Începând din a doua decadă a lunii februarie, datele indică la acest moment abateri pozitive şi cu tendinţă spre deficit în bună parte din ţară, mai ales în jumătatea de sud şi est a României”, a spus directorul general al ANM.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a organizat, marţi, la Academia Română, sesiunea de comunicări ştiinţifice cu tema „Impactul încălzirii globale asupra mediului şi societăţii”. 

Editor web: C. T.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Aceasta este super Dacia Duster Soul of Dakar. Mașina unicat a românilor care cucerește șoselele lumii
Digi FM
Fiica lui CRBL, supărată că tatăl ei și-a făcut o relație cu o femeie mult mai tânără: "Nu ți-e teamă că te...
Pro FM
Jennifer Lopez a pus pe ea cea mai scurtă fustă din dulap și a asortat-o cu cizme peste genunchi. 55 de ani...
Film Now
Mama lui Chuck Norris a murit la 103 ani. Imagini și mesaj de suflet din partea actorului: "Râsul ei umplea...
Adevarul
Numărul bărbaților sub 40 de ani care suferă AVC-uri crește. Experții dezvăluie motivul alarmant
Newsweek
Care pensionari primesc pensia pe card în decembrie mai devreme? Cine va lua mai puțini bani?
Digi FM
Traian Băsescu, după anularea alegerilor prezidențiale: ”Până de curând ne certam pe cine să votăm. Acum nu...
Digi World
Cum a ajuns apa pe Terra? Cea mai nouă teorie a cercetătorilor
Digi Animal World
Ce a făcut o vacă după ce stăpânul său a vândut-o unui vecin: „Asta se întâmplă când vinzi un animal fără...
Film Now
Un ofițer de poliție seamănă leit cu Dwayne Johnson. Reacția lui „The Rock”, după ce a văzut imaginile...
UTV
Ce parere are mama Olgai Gutan despre noul ei iubit, CRBL. „Un barbat de 46 de ani, divortat si cu un copil...