15-0, Vamos DRPCIV! Cum încep copiile să dispară de la dosar*

Data publicării:
George Tuță
George Tuță
Președintele PNL Sector 1
George Tuță este deputat PNL de Ilfov, chestor în Biroul Permanent al Camerei Deputaților și președintele PNL Sector 1. Este absolvent de științe economice și are o experiență de peste 10 ani în administrația publică.
portret george tuta deputat pnl
Deputatul PNL George Tuță

Legea care interzice instituțiilor să mai ceară copii după acte publice a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2022. Mâine se împlinește așadar o lună de când legea stă cuminte în MOf așteptând să producă miracole în instituțiile noastre.

Urmăresc traseul și efectele ei încă de la votul final de anul trecut, atunci când mi-a fost clar că legea va trece de Parlament.

Între timp, rezistența la schimbare pe care am simțit-o din partea administrațiilor mi-a ponderat așteptările și mi-a șoptit la ureche că va fi o luptă lungă, în cinci seturi. Iar adversarul, birocrația românească, are resurse nesecate de energie, țipă necontenit la arbitru și rupe rachetele de nervi.

Ca inițiator al legii, nu îmi rămânea decât să iau meciul punct cu punct, să așez maniacal sticlele cu energizant și să mă bazez pe experiență.

La Melbourne, miracolul din finală a funcționat. Așteptam așadar și un semn de la meciul nostru, cel mai pământean și mai nespectaculos, deși se joacă tot pe hard.

Iar prima veste bună vine de la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor. DRCPIV așa cum este cunoscută de zecile de mii de șoferi din București. O instituție al cărei prag este călcat inevitabil cu tot felul de ocazii legate de autoturismul personal. Și care instituție, fie vorba între noi, te cam împingea la erori neforțate.

De ceva vreme însă, așa cum se poate vedea, de pe site-ul DRPCIV a dispărut obligativitatea prezentării unei copii de buletin la recuperarea permisului de conducere reținut. În liniște, fără anunțuri publice, fără îndoieli birocratice. Probabil că instituția a găsit o cale la îndemână ca să își asigure informația din altă parte. Sau poate și-a dat seama că respectiva copie nu-i folosea la nimic.

La limită, pentru cetățean nici nu prea contează cum a reușit. Are sens faptul că la o lună de la publicarea legii, instituțiile se mișcă, iar dosarul începe să se subțieze. Punct cu punct.

Pentru celelalte instituții, care încă mai contestă arbitrajul, poate ar fi mai util să se sfătuiască inclusiv cu DRCPIV pentru a afla care a fost soluția și cum poate fi aceasta scalată pe orizontală și eventual îmbogățită.

Pentru inițiatorii legii este important de simțit că nu există lupte pierdute, ci doar lupte neîncepute. Iar acesta este doar începutul.

#HaiSăFacemTreabă

#RomâniaAreOrizont

*spre deosebire de Rafa Nadal, care nu numai că nu produce nicio copie, ci adaugă noi și noi versiuni ale unui original senzațional.

Partenerii noștri