Cea mai frumoasă moștenire a reginei Elisabeta a II-a

Data actualizării: Data publicării:
Alexandru Muraru
Alexandru Muraru
Deputat PNL
Alexandru Muraru este președintele PNL Iași. Este doctor în ştiinţe politice, cercetător ştiinţific şi cadru didactic în Departamentul de Ştiinţe Politice, Relaţii Internaţionale şi Studii Europene din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.
muraru facebook
Deputatul PNL Alexandru Muraru. Foto: Facebook

Dispariția unui reper de noblețe așa cum a fost regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii este o bornă istorică. Traversăm aceste zile și încercăm momente de reflecție asupra unei moșteniri incomparabile privind echilibrul, răbdarea și umanismul.

Agitația cotidiană face o pauză, este un moment de suspensie a istoriei, timpul s-a oprit în loc pentru a oferi un omagiu unuia dintre cei mai iubiți și longevivi lideri pe care i-a avut vreodată omenirea.

Avem nevoie de aceste clipe pentru a reflecta la valorile pe care suverana Marii Britanii le-a oferit constant întregii lumi. O putem onora cu adevărat dacă internalizăm curajul, răbdarea, calmul, inteligența și înțelepciunea, căldura sufletească și spiritul jovial pe care Elisabeta a II-a lea întrupat.

Dacă ne-am plâns de lipsă de lideri la nivel mondial, atunci i-am făcut o nedreptate pentru că Elisabeta a II-a a fost un lider inconfundabil și incontestabil. Voci avizate afirmă astăzi că exemplul ei va fi inegalabil. Deopotrivă discretă și implicată, cu un tact remarcabil, cu o ținută mereu impecabilă, suverana Marii Britanii din ultimii 70 de ani a ținut la cele mai înalte standarde simbolistica monarhiei stârnind și admirația celor mai aprigi republicani. 

Elisabeta a II-a a impresionat constant prin naturalețea și profunzimea cu care înțelegea oamenii, prin modul dezarmant de firesc în care căuta să interacționeze cu oamenii obișnuiți. Cei mai mulți englezi (de altfel, marea majoritate a oamenilor) au cunoscut-o doar pe Elisabeta a II-a ca Regină a Marii Britanii și a Irlandei de Nord. 

Suverana a reușit cu tact să modernizeze monarhia engleză și să o adapteze schimbărilor culturale din ultimii 70 ani.
De exemplu, este prima regină a cărei încoronare a fost filmată în totalitate sau care a acceptat să transmită un mesaj televizat de Crăciun. A jucat în desene animate (Paddington Bear) sau în sketch-uri, cum e cel de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Londra din 2012 cu James Bond (Daniel Craig).

A făcut peste 260 de vizite internaționale și avut 95 de vizite de stat din 115 țări, ceea ce i-a adus și ”titlul” de șeful de stat care a avut cele mai multe întâlniri diplomatice din lume.

La Palatul Buckingham, a primit lideri precum președintele J.F. Kennedy, Nelson Mandela sau 5 Papi ai Bisericii Catolice.
A avut o căsătorie fericită cu Prințul Filip, fost prinț grec care a renunțat la o carieră marină pentru a se dedica Reginei și națiunii britanice, pe care Elisabeta a II-a l-a numit ”puterea și stabilitatea” sa.

Împreună, au avut 4 copii și au rămas împreună până în 2021, când Filip a murit.
A iubit câinii, în special pe ultimii 2, Corgis și Dorgis. De la vârsta de 7 ani, a avut peste 30 de câni de care a avut grijă.
 
Elisabeta a II-a și-a iubit și protejat familia cu toate puterile și a stat departe de orice fel de rătăciri omenești care ar fi condus monarhia spre scandaluri care să afecteze casa regală. Mai mult decât orice alt monarh, regina Marii Britanii a reușit să conserve și să valorifice din imaginea regalității valorile simbolice de mare durată și profunzime.

Regina Elisabeta a II-a a fost și va rămâne imaginea vie a unei vieți care a întruchipat un îndemn către păstrarea speranței – și asta este una dintre cele mai frumoase și mai nobile moșteniri pe care ni le lasă un lider de necontestat, deopotrivă iubit, admirat și respectat. 

Partenerii noștri