Pierdut eficiență. Găsitorului bună recompensă

Data publicării:
George Tuță
George Tuță
Președintele PNL Sector 1
George Tuță este deputat PNL de Ilfov, chestor în Biroul Permanent al Camerei Deputaților și președintele PNL Sector 1. Este absolvent de științe economice și are o experiență de peste 10 ani în administrația publică.
portret george tuta deputat pnl
Deputatul PNL George Tuță

Românii nu au pierdut ocazia de a trata în cheie amar-umoristică inclusiv revoluția industrială.

Acum ceva vreme, se spunea la umbra unui pahar de vorbă că “Munca este pentru tractoare”. La un prim nivel de interpretare, tâlcul era că nu trebuie să mai muncim, deoarece tractoarele o vor face în locul nostru. Dar la un nivel mai profund, se întrezărea, de către cei mai ageri la minte, înțelegerea corectă a industrializării: tractoarele vor face munca brută, pe care nu are rost și sens economic să o mai facă oamenii.

Numai o națiune cu har și relație pozitivă cu munca putea izvorî o mostră atât de comprimată de definire a sensului pe care trebuie să îl aibă în societate efortul.

Se spune, și pe bună dreptate, că munca este motorul principal către bunăstare. Și dacă este să ne uităm pe harta PIB-urilor vedem că se verifică în totalitate. Națiunile în care se muncește mult și deștept sunt cele care au un nivel de trai bun către care aspiră și mulți dintre concetățeni.

Pe această linie de gândire, ar rezulta că, la cum arată România de azi, la noi în patrie nu se muncește mai deloc.

Ceva nu se leagă. Pentru că știm cu toții că românii nu fug de muncă. Oriunde în lume, ei sunt serioși și apreciați. Cei rămași în țară lucrează și ei de dimineață până seară. Traficul de la ora 20 este martor cu claxoane.

Cauzele cred că sunt în altă parte. Deși în România se muncește mult, se muncește prea des ca în anii 90. Și asta trebuie schimbat.

Am propus colegilor înființarea în Camera Deputaților a unei Comisii speciale privind automatizarea și viitorul muncii, pentru că este necesar să ne reamintim de tractoare. Azi se numesc softuri, site-uri, automatizări, rutine schimbate, inovații tehnologice, big data, creditare, economie bancarizată și Internet utilizat pe scara largă.

Crizele suprapuse ne obligă să gândim rapid cum facem mai mulți bani. Împreună și separat. Iar statul trebuie să aibă un rol major în setarea de noi instrumente, noi reguli și noi orizonturi.

Altfel, vom contempla uimiți armatele de omeni-tractor ce robotesc zi-lumină fără spor în timp ce noi ne întrebăm ce naiba nu funcționează.

#HaiSăFacemTreabă

Partenerii noștri