Antisemitismul are un nou nume

Data actualizării: Data publicării:
George Soros GettyImages-462907038-1
Foto: Guliver / GettyImages

MADRID – De-a lungul secolelor, evreii au fost blamați în societățile creștine și musulmane pentru tot felul de nenorociri, de la Marea Ciumă din secolul XIV până la crizele financiare din timpurile moderne. În 1903, Protocoalele înțelepților Sionului, produse de poliția secretă a Rusiei Imperiale, au „dezvăluit” un plan diabolic al evreilor de a obține dominația mondială prin promovarea liberalismului și au devenit un pretext pentru antisemitismul din Europa. Aceste povești au rezistat până astăzi, însă acum sunt proiectate asupra unui singur evreu: George Soros.

George Soros Speaks About The Euro
Foto: Guliver/Getty Images

Adepții de dreapta, anti-globaliști ai teoriei conspirației - grup care îl include acum pe președintele american Donald Trump - îl demonizează pe Soros, un evreu bogat angajat ferm în susținerea cauzelor liberale. Fostul moderator al Fox News, Bill O’Reilly, îl descria pe Soros în 2017 drept „extrem de periculos” și „un extremist care vrea granițe deschise, politică externă mondială unică, legalizarea drogurilor, eutanasie și așa mai departe”. Pentru fondatorul Infowars din Texas, Alex Jones, Soros este nici mai mult nici mai puțin decât „capul mafiei evreiești” care conspiră să deturneze președinția lui Trump.

Aceste personaje își imaginează că „milionarul stângist” este implicat din umbră pretutindeni. Când un convoi cu persoane disperate din America Centrală aflate în căutare de azil s-a îndreptat spre granița SUA înainte de alegerile americane recente, era o conspirație de-a lui Soros pentru a obține o majoritate a democraților în Congres. Când supraviețuitorii masacrului din februarie de la Marjory Stoneman Douglas High School din Parkland, Florida au lansat o campanie pentru controlul armelor, s-a afirmat că sunt finanțați de Soros. Soros a fost cel care a aranjat ca Christine Blasey Ford să depună mărturie că persoana aleasă de Trump pentru Curtea Supremă, Brett Kavanaugh, a agresat-o sexual.

Și tot Soros s-a spus că este în spatele victimelor agresiunilor sexuale care l-au confruntat pe senatorul Jeff Flake într-un lift pentru a cere investigarea acuzațiilor împotriva lui Kavanaugh, așa cum a orchestrat și Marșul Femeilor, protestul organizat la nivel mondial la o zi după inaugurarea lui Trump. El a tras sforile chiar și când fundașul din NFL Colin Kaepernick a îngenuncheat în timpul imnului național în semn de protest față de violența poliției la adresa populației de culoare. Dar planurile imaginare ale lui Soros nu se limitează la SUA și nu sunt de dată recentă.

După cum declară detractorii săi, el a destabilizat de unul singur guvernele din Malaezia, Thailanda, Indonezia, Japonia, Rusia, Franța și Marea Britanie.

Cum a reușit Soros să ajungă un răufăcător de o asemenea anvergură?

Soros este ceea ce istoricul Isaac Deutscher ar fi numit „evreul ne-evreu” - cineva care caută idei, inspirație și împlinire dincolo de granițele iudaismului, dar continuă să aparțină tradiției evreiești. Această poziție îi permite „evreul ne-evreu” să aibă contribuții importante în știință, cultură și politică. I se aplică foarte bine lui Soros care nu este doar un filantrop luminat ci și un intelectual receptiv care participă la cele mai aprinse dezbateri ale momentului. Soros a propus soluții îndrăznețe la o gamă largă de probleme care includ Brexit-ul, reforma zonei euro, politica în domeniul migrației și criza capitalismului global.

Discipol al lui Karl Popper, Soros a promovat societatea deschisă ca pe o garanție ultimă a libertății față de tiranie și îndoctrinare religioasă ori ideologică dar și ca armă împotriva inegalităților sociale în creștere. O comunitate globală care să neutralizeze influența naționalismului, crede acesta pe bună dreptate, este vitală în confruntarea cu amenințări existențiale cum sunt schimbările climatice sau conflictele nucleare.

În afară de finanțarea unor programe de ameliorare, Soros folosește filantropia pentru a promova viziunea unei societăți cu adevărat libere, guvernate de lideri responsabili. De exemplu, fundațiile sale au jucat un rol esențial în răspândirea idealurilor democratice dincolo de Cortina de Fier, înainte și după căderea acesteia. Această dimensiune a activității sale, alături de faptul că este un investitor evreu bogat, îi înfurie pe cei din extrema dreaptă, mai ales în țările unde Soros a susținut tranziția la democrație.

În timpul regresului democrațiilor din Europa de Est, Soros a făcut donații către ONG-urile care luptă împotriva corupției și a autoritarismului. Acest lucru l-a făcut pe Președintele rus Vladimir Putin să interzică Fundațiilor pentru o Societate Deschisă să acorde granturi organizațiilor și artiștilor din Rusia. În Ungaria, Primul Ministru Viktor Orbán, care a primit pe vremuri de la Soros o bursă de studii la Oxford, a introdus așa-numita lege Stop Soros, care interzice „promovarea și susținerea migrației ilegale”. Formulările vagi din lege permit guvernului ca teoretic să poată aresta pe oricine ajută în orice fel imigranții ilegali.

Poate cea mai dăunătoare manifestare a isteriei anti-Soros s-a manifestat totuși în Israel. Împotriva sfaturilor propriului ambasador în Ungaria, care a denunțat atacurile antisemite împotriva lui Soros, guvernul Primului Ministru Binyamin Netanyahu l-a acuzat pe Soros de „finanțarea unor organizații care încearcă să conteste dreptul Israelului de a se apăra” și a introdus propria sa „lege Soros” pentru a opri aceste finanțări.

În realitate, acuzațiile lui Netanyahu sunt absurde. Din cei 1 miliard de dolari pe care Fundațiile pentru o Societate Deschisă le donează anual în lume, doar 3 milioane au mers către ONG-urile israeliene și palestiniene. În topul listei se află universitatea palestiniană A-Quds, al cărei rector, Sari Nusseibeh, a creat un plan de pace împreună cu Ami Ayalon, un fost amiral și șef al Agenției de Securitate a Israelului (cunoscută sub numele de Shin Bet).

Un alt beneficiar, B’Tselem, este un grup israelian care monitorizează încălcările drepturilor omului în teritoriile ocupate. În acest timp, Netanyahu permite donații de multe milioane de dolari pentru construcțiile din colonii din partea donatorilor de extremă dreapta precum Sheldon Edelson. În realitate, Netanyahu s-a aliat adesea cu orice guvern sau partid, inclusiv cu antisemiți de extremă dreapta, care sunt dispuși să susțină represiunea palestinienilor ocupați. Asistăm deci la cooperarea dintre un prim ministru israelian și descendenții ideologici ai fasciștilor europeni pentru atacarea unui supraviețuitor al Holocaustului ale cărui acte de filantropie sunt conforme principiului tikkun olam care prevede ca evreii să acționeze astfel încât să îmbunătățească lumea și să o repare. Fiul lui Netanyahu, Yair, a mers până acolo încât a postat pe pagina sa de Facebook o caricatură antisemită revoltătoare, cu simboluri naziste, care-l viza pe Soros. Unele persoane extrem de bogate, cum sunt Charles și David Koch, care controlează a doua cea mai mare companie privată din SUA, își folosesc într-adevăr avuția într-un mod opac și subversiv. Ei sunt adevărata amenințare la adresa politicii și a societăților noastre, nu Soros și Fundațiile sale pentru o Societate Deschisă.

Partenerii noștri