Editorial Apărarea statului de drept, prioritate în noul buget al Uniunii Europene

Data publicării:
Siegfried Muresan
Siegfried Muresan
Europarlamentar
Siegfried Mureșan este vicepreședintele Partidului Popular European și viceliderul Grupului PPE din PE.
siegfried mureșan în parlamentul european
Foto: Facebook/ Siegfried Mureșan

Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au ajuns marți la un acord privind viitorul Buget Multianual al Uniunii Europene 2021 - 2027 în valoare de aproape 1.100 de miliarde de euro.

Acest acord aduce multe vești bune pentru România.  În primul rând, se păstrează în buget alocarea pentru România de aproximativ 46,3 miliarde de euro negociată încă din luna iulie de președintele României, Klaus Iohannis. La acești bani ni se vor adăuga cele 33,5 miliarde de euro din Planul European de Redresare de 750 de miliarde de euro, fonduri asupra cărora am ajuns la un acord în Parlamentul European ca urmare a raportului pe care l-am coordonat din poziția de coraportor. Astfel, vom ajunge la o alocare totală pentru România de aproximativ 80 de miliarde de euro.

46 de miliarde de euro pentru România (+33,5 din Planul de Redresare)

Cele 46,3 de miliarde de euro sunt foarte importante pentru dezvoltarea României în următorii ani. Sunt bani gratis de la Uniunea Europeană pe care îi avem la dispoziție pentru investiții în infrastructură, în autostrăzi, școli, linii de cale ferată, în creșterea competitivității României și apropierea noastră de nivelul de trai mediu al Uniunii Europene.

Sunt bani și pentru sprijinirea agriculturii românești. Cu aceste fonduri plătim subvențiile pe care le primesc fermierii români și finanțăm investiții în dezvoltarea agricultorii și a zonelor rurale din România.

Tot din cele 46 de miliarde de euro trebuie să investim în digitalizarea României și în tranziția spre o economie neutră din punct de vedere al emisiilor. Aceste 46 de miliarde de euro împreună cu cele 33,5 miliarde de euro din Planul de Redresare oferă șansa României să se modernizeze în următorul deceniu într-un ritm în care nu am făcut-o niciodată până acum.

În plus față de alocările naționale, care rămân la forma agreată încă din iulie, acordul pe buget cuprinde creșteri de 16 miliarde de euro pe programele gestionate la nivel european și de pe urma cărora România are de asemenea foarte mult de câștigat.

Corelăm fondurile europene de respectarea statului de drept

Am văzut în ultimii ani cum statul de drept, independența justiției și valorile europene au fost atacate atât de lideri politici din Uniunea Europeană, cât și de lideri politici din afara ei.

Am văzut, totodată, cum milioane de oameni cinstiți au ieșit în stradă și au protestat față de cei care atacau statul de drept. Am văzut acest lucru în România, în timpul atacurilor PSD la independența justiției, dar l-am văzut și în multe alte state membre. Oameni de toate vârstele au ieșit în stradă cu steagul Uniunii Europene și au făcut apel la liderii europeni să apere statul de drept și independența justiției.

Astăzi, Uniunea Europeană răsplătește efortul acestor oameni care au apărat statul de drept, independența justiției, separația puterilor în stat și libertatea presei. 

Începând cu viitorul exercițiu bugetar, introducem un mecanism privind corelarea fondurilor europene de statul de drept. Liderii politici care vor ataca statul de drept vor risca suspendarea fondurilor europene. Foarte important este că beneficiarii finali ai fondurilor nu vor fi afectați, iar plățile către aceștia vor continua.

1,4 miliarde de euro pentru apărarea și consolidarea statului de drept

Cei care încalcă statul de drept vor fi sancționați, iar cei care apără statul de drept vor fi susținuți. Fiindcă tot începând cu acest nou exercițiu bugetar alocăm fonduri europene pentru apărarea valorilor europene, inclusiv statului de drept. Programul „Drepturi și Valori” al Uniunii Europene va avea un buget de aproximativ 1,4 miliarde de euro cu scopul de a finanța proiecte de promovare a drepturilor și valorilor Uniunii Europene în statele membre, inclusiv democrația și statul de drept.

Bugetul obținut pentru acest instrument reprezintă și o victorie a Grupului PPE din Parlamentul European. Inițial, Comisia Europeană a propus un buget de doar 570 de milioane de euro pentru acest nou program.

Noi, în Parlamentul European, în urma unui amendament pe care eu l-am depus în numele Grupului PPE, am cerut ca acest instrument să aibă un buget de 2 miliarde de euro.

Astfel, în urma negocierilor și a acordului de marți, noul instrument va avea un buget de aproape 1,4 miliarde de euro. Programul va putea finanța, printre altele, campanii de informare și comunicare, activități de formare, schimb de bune practici și monitorizare analitică. Sunt eligibile toate entitățile juridice din statele membre, adică atât instituțiile guvernamentale, cât și organizațiile non-guvernamentale, instituțiile mass-media etc.

Mai mulți bani pentru sănătate

Acordul de marți privind Bugetul Multianual al Uniunii Europene mai prevede o alocare de aproximativ 5 miliarde de euro pentru Programul European de Sănătate. Suma este de trei ori mai mare decât propunerea inițială de 1,67 de miliarde de euro a Consiliului.

Odată cu declanșarea pandemiei de coronavirus, a fost din ce în ce mai clar că avem nevoie de soluții la nivel european pentru îmbunătățirea serviciilor medicale din Uniunea Europeană. Tocmai de aceea, și eu am depus în primăvară un amendament în Parlamentul European privind crearea unui Fond de Solidaritate în Sănătate. Propunerea mea a fost inclusă în rezoluția Parlamentului European din mai 2020 privind măsurile propuse de combatere a pandemiei de coronavirus.

Cele 5 miliarde de euro nu sunt singurii bani pe care îi alocăm pentru sănătate. Vom putea finanța investițiile în sănătate atât din viitorul Plan de Redresare de 750 de miliarde de euro, cât și prin fondurile structurale și de coeziune alocate statelor membre.

Vrem ca acest buget să sprijine cât mai mult dezvoltarea sistemului medical de pe continent pentru a ne asigura că niciun cetățean european – din România, Italia sau din orice alt colț al Europei – nu va mai avea de suferit din cauza incapacității de reacție a sistemului medical.

Mai multe burse „Erasmus+”

Programul de mobilitate universitară Erasmus+ are de asemenea de câștigat în urma acestui acord. În viitorul buget multianual vom avea o alocare totală pentru Erasmus de 23,4 miliarde de euro, în creștere cu 2,2 miliarde de euro față de propunerea inițială din Consiliu. Acest lucru înseamnă mai multe burse pentru studenții români și europeni.

Am mai reușit creșterea cu 1,5 miliarde de euro a fondurilor europene pentru securitatea frontierelor externe ale Uniunii Europene. România este una dintre țările de frontieră ale Uniunii. Prin această creștere, țara noastră va beneficia de mai multe fonduri europene pentru a-și întări siguranța granițelor.

Mai multe fonduri pentru cercetare

Nu în ultimul rând, tot la insistențele Parlamentului European, am reușit creșterea bugetului pentru Programul de Cercetare Orizont Europa.

În aceste zile, în care vedem o cursă mondială contra-cronometru pentru găsirea vaccinului anti-COVID19, ne dăm cu toții seama cât de important este să finanțăm adecvat cercetarea.

Vaccinul anti-COVI19 dezvoltat de Biontech și Pfizer care a ajuns în a treia fază de testare și și-a dovedit eficacitatea pe 90% din pacienți a beneficiat de cofinanțare prin Programul Orizont al Uniunii Europene.

De aceea, am crescut cu 4 miliarde de euro bugetul Programul Orizont 2021 – 2027 față de propunerea inițială a Consiliului, până la 80,9 miliarde de euro.

Ultimul pas: ratificarea formală a acordului în Parlamentul European și în Consiliu

Acordul dintre Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene privind Bugetul Multianual 2021 – 2027 urmează a fi ratificat formal de Consiliu și de plenul Parlamentului European în următoarele săptămâni cu obiectivul de a intra în vigoare de la 1 ianuarie 2021.

Intrarea în vigoare a acordului fără întârziere, la începutul anului viitor, înseamnă că banii vor fi disponibili încă din prima zi pentru a fi folosiți în domeniile prioritare.

Cu cât folosim mai repede toți banii puși la dispoziție în buget, cu atât oamenii se vor bucura mai repede și pentru o perioadă mai lungă de timp de beneficiile investițiilor din bugetul european. 

Partenerii noștri