Editorial „Bau Baul" educației sexuale

Data actualizării: Data publicării:
Diana Stoica
Diana Stoica
Deputat USR PLUS de București
Diana Stoica, deputată USR PLUS de București, este vicelider al Grupului Parlamentar USR PLUS și membru în Comisia pentru Sănătate și Familie. Este absolventă de drept și are experiență de peste șapte ani în elaborarea politicilor publice de sănătate și socio-educaționale.
diana stoica facebook
Diana Stoica.. Sursa foto: Facebook

O să încep prin a spune foarte clar că educația sexuală NU înseamnă să învățăm copiii să facă sex.

Dacă nu ești de acord cu această frază, probabil că nu are sens să citești mai departe.

Cifrele ne spun așa:

1 copil român din 10 nu s-a spălat niciodată pe dinți.

România este pe locul doi în Europa la număr de mame adolescente. Copii care cresc copii. Un sfert dintre mamele minore din Europa sunt în România.

În fiecare zi, în România, 5 femei mor din cauza cancerului de col uterin.

1 din 2 români care mor ar fi putut să trăiască (adică jumătate din decesele înregistrate sunt cauzate de factorii de risc comportamental: alimentație, tutun, alcool)

Ce au în comun toate aceste cifre?

Sunt toate statistici triste, dure, care pot fi schimbate. Prin educația pentru sănătate. Da, educație pentru sănătate care cuprinde și elemente de educație sexuală, pentru copii cu vârste medii și mari. Adică cum să te protejezi de bolile cu transmitere sexuală, cum să le depistezi, ce controale medicale periodice ar trebui să faci din momentul în care îți începi viața sexuală și alte elemente medicale importante esențiale pentru sănătate. Și haideți să fim onești: nici un copil nu își începe viața sexuală atunci când decid părinții că este momentul potrivit să o facă.

Ne este atât de frică că ai noștri copii vor face sex încât preferăm riscul de boală sau moarte în locul educației care i-ar putea proteja? Sau ne dorim ca la 12 ani să devină mame și tați?

Scurt exercițiu: câți dintre voi știați să vă spălați corect pe mâini înainte de pandemie?

Iată unul dintre elemente care trebuie incluse în educația pentru sănătate, încă din primii ani de viață. Spălatul pe dinți este un alt element cheie în sănătatea orală și dacă ne uităm în jurul nostru, vedem oameni tineri care nu mai au toți dinții sănătoși sau nu îi mai au deloc, ne dăm seama că este o altă problemă reală, răspândită, care ar fi putut fi prevenită. Tot prin educația pentru sănătate.

Uitați de educația sexuală pentru câteva secunde și spuneți-mi care dintre aceste noțiuni de bază considerați că nu ar trebui să fie știute de fiecare copil înainte de a deveni adult:

Igienă orală și corporală;
Alimentație și sport (excesul de greutate sau obezitatea devine tot mai răspândit(ă) în rândul copiilor, unul din șase adolescenți fiind supraponderal sau obez în perioada 2013-2014.);
Importanța vizitelor regulate la medic și a investigațiilor periodice;
Sănătate mintală;
Siguranță în caz de dezastru;
Cunoștințe minime de prim-ajutor;
Impactul alcoolului, fumatului și a altor substanțe nocive asupra sănătății;
Prevenția transmiterii bolilor (ex: numărul cazurilor de TBC din România este în continuare cel mai ridicat din UE);
Importanța donării de sânge.

Partenerii noștri