Câte ruble face o politică bună?

Data publicării:
George Tuță
George Tuță
Președintele PNL Sector 1
George Tuță este deputat PNL de Ilfov, chestor în Biroul Permanent al Camerei Deputaților și președintele PNL Sector 1. Este absolvent de științe economice și are o experiență de peste 10 ani în administrația publică.
portret al deputatului pnl george tuta pe fond negru
George Tuță, deputat PNL

Un distins coleg acum retras în discreție și cărți, dl Bela Marko, spunea într-un interviu deunăzi că cea mai mare amenințare la adresa unei națiuni este o guvernare insuficient raportată la nevoile de bunăstare ale unui popor. Traduc, pentru că îmi place să mă raportez pozitiv la fapte, că o guvernare bună este unul dintre cele mai bune sisteme defensive pe care un stat le poate avea în fața unei amenințări grave, izvorâte din noroaiele radioactive ale totalitarismului.

O societate bine guvernată se bazează pe cetățeni educați și informați și, pe cale de consecință, mult mai greu de prostit de propagandă și fantezii aurifere. Un popor prosper va dori natural să își păstreze stilul de viață, valorile și liniștea și va fi dispus să lupte pentru acestea în momentul în care o forță exterioară va lansa tiruri de artilerie și minciuni.

Vedem în Rusia de azi, cu o apăsătoare amărăciune, că sancțiunile fără precedent impuse de Occident invadatorului cu nostalgii sovietice nu îl îngenunchează atât de repede cum am spera. Ba, mai catastrofal și contraintuitiv, popularitatea dlui Putin crește la cote la care nicio forță politică din lumea democratică nu va putea niciodată spera. În jur de 83%. Pentru că societatea federală rusă, dincolo de cosmopolitele Moscova și Sankt Petersburg, este profund ruralizată, slab educată și ținută deliberat în afara accesului la ceea ce numim bună guvernare. Să fim serioși, câți dintre cititori au auzit până recent de Tuva, Buryatia, Chuvasia, Khakassia sau Kabardino-Balkaria?

Departe de centrul poleit cu sirene și iahturi, acolo se află popoare întregi neatinse de o bună guvernare, comunități în care rubla, bună sau proastă, e valoarea unică. Nu întâmplător, măreața armată de carton își extrage de aici majoritatea soldaților transformați în carne de tun în noroaiele primăverii ucrainene. Departe de educație, de acces la informație și finanțe, milioane de oameni din fostul imperiu actuală federație ajung să sprijine pe un pungă de ruble un regim denumit inspirat “o benzinărie de mafioți”. Dacă adăugăm și tăierea tuturor surselor de informație alternativă și asezonăm și cu o acerbă propagandă nostalgic-imperialistă obținem răspunsuri utile la întrebări persistente.

Și mai obținem ceva. Sentimentul profund că o bună guvernare, bazată pe o politică inovativă, inclusivă și liberală ne poate ține departe de pericolele alunecării către ignoranță și, mai grav, către autocrație.

Din fericire, anturajul de azi ne ajută să ne păstrăm cu capul pe umeri. NATO și UE sunt depozitare de valori corecte, de umanitate, prosperitate și respect pentru viață.

Depinde doar de noi și de alegerile noastre politice să ne păstrăm departe de tendințele amețit-suveraniste și apăsat ruso-admiratoare, de tentațiile ieftine promovate de forțe guralive și imature care nu înțeleg că în aceste momente se joacă pe multe ruble mult mai mult decât soarta Ucrainei.

Partenerii noștri
Playtech
Cât a ajuns să coste să-ți construiești o casă de 50 mp: Prețurile la materiale de construcție, dar și...
Digi FM
O româncă stabilită de 12 ani în Spania a crezut că este curtată de Brad Pitt: „Se juca foarte mult cu...
Pro FM
Declarația surprinzătoare a lui Randi: "Nu am iubit niciodată. Nu e greu să trăiesc așa". Religia și...
Film Now
Leonardo DiCaprio și Vittoria Ceretti și-au dus relația la un alt nivel. Modelul în vârstă de 25 de ani și-a...
Adevarul
„Lâna de aur", cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca...
Newsweek
VIDEO Franța face o muniție specială pentru avioanele F-16 din Ucraina. Ce bombe îi lovesc pe ruși?
Digi FM
Carne de pui îngălbenită artificial pentru a părea mai bună. “Unii dintre pui sunt vopsiți prin hrănire...
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Momentul când o pisică reușește să evadeze dintr-o cușcă a devenit viral: „E ca un spion. Nimic nu o poate...
Film Now
Keanu Reeves și iubita lui, Alexandra Grant, fotografiați când se sărută. Starul din „Matrix” pare să-și fi...