Câteva zile în care Dragnea a pierdut masiv. Iar Grindeanu îi poate face o mare surpriză

Data actualizării: Data publicării:
dragnea port popular fb.jpg 8

Intervalul 5-11 iunie poate fi considerat drept săptămâna cea mai grea pentru Liviu Dragnea de la protestele masive anti-OUG încoace. În doar câteva zile, tabăra liderului PSD a pierdut mult din ascendentul pe care îl avea asupra premierului Grindeanu. Iar momentul, şi nu trebuie scăpat din vedere acest detaliu, este el însuşi cum nu se poate mai prost.

„Dacă o să ajugem la concluzia că n-avem altă variantă, o s-o propunem şi pe asta, dar eu nu vreau să ajungem acolo”, declara Liviu Dragnea, duminică, întrebat fiind dacă este posibilă schimbarea Guvernului.

Tentaţia liderului PSD de a scăpa de „rebelii” de la Palatul Victoria nu mai e, de ceva vreme, nici mascată, nici vehement negată.

De partea cealaltă, tentaţia premierului de a-şi mediatiza disponibilitatea de a ieşi din siajul celui care l-a numit în fruntea Guvernului creşte cu fiecare zi.

În cea mai recentă postare a sa pe Facebook, Sorin Grindeanu lasă chiar să se înţeleagă faptul că face un tandem productiv cu şeful statului, că Palatul Victoria se sincronizează eficient cu Palatul Cotroceni pe marile dosare şi că, iată, eforturile dau roade: „Vizita lui Klaus Iohannis în SUA a relansat parteneriatul nostru strategic. Întâlnirile pe care le-am avut în Israel, Austria, Franța și Croația, contactele cu oficiali UE, tot acest efort merge în aceeași direcție: să arătăm că România este capabilă să-și respecte promisiunile, că investitorii pot avea încredere în noi”.

În paragraful imediat anterior, Grindeanu îi mai trimite o săgeată şefului său de partid, premierul neputând fi mai explicit de atât: „Votul din decembrie 2016 ne-a arătat că și românii vor același lucru: un guvern cu largă susținere parlamentară și stabil. Această încredere pe care ne-au acordat-o românii nu poate fi înșelată cu noi schimbări, noi crize politice, eventual alte alegeri - într-un cuvânt INSTABILITATE”. 

Vorbele lui Grindeanu au fost întâmpinate de Liviu Dragnea cu câteva remarci ironice, dar cam atât. 

E limpede că fiecare tabără îşi ascute săbiile, întrucât bate la uşă discutarea concluziilor aşa-numitei evaluări a miniştrilor din Cabinetul Grindeanu.

Totuşi, timpul pare a se scurge în defavoarea lui Dragnea, ale cărui tentative de a readuce la ordin Executivul, indiferent de numele premierului, au primit, în decurs de doar câteva zile, lovitură după lovitură. Şi din plan extern, dar şi din plan intern.

Totul a debutat cu vizita prezidenţială din Statele Unite, de unde a curs cu mesaje puternice destinate uzului intern, deopotrivă pe tema luptei anticorupţie şi a stabilităţii politice. Referitor la prima, că trebuie musai să continue, iar referitor la ultima că nu e un moft, ci o necesitate.

Punctul culminant a fost atins vineri, când prin modul în care a decurs primirea lui Klaus Iohannis de către Donald Trump s-au dat semnale politicienilor de la Bucureşti pe toate căile posibile: de la protocol, la poziţiile fără echivoc folosite de preşedintele Trump.

Iar în săptămâna în care şeful statului a traversat Oceanul, şeful Guvernului a traversat Europa.

Cine-ar fi îndrăznit să parieze, atunci când a fost numit la Palatul Victoria ca variantă de fugă pentru situaţia legală a lui Liviu Dragnea, că Sorin Grindeanu va fi primul premier străin primit la Matignon de recent instalatul său omolog de la Paris?

Gestul francezilor spune multe despre modul în care noua conducere franceză proiectează relaţia cu România, dar în acelaşi timp e semnificativ pentru aşteptările pe care Parisul le are faţă de evoluţiile politice de la Bucureşti.

Unul din mesajele prinse în subtextul primirii lui Sorin Grindeanu de către Edouard Phillipe este şi acela că, de bine de rău, premierul român este considerat frecventabil de elitele politice franceze.

Ca atare, o întrebare se naşte natural: dacă pentru Macron şi Philippe e frecventabil Grindeanu, ce l-ar face mai puţin frecventabil sau deloc pentru Dragnea şi Olguţa Vasilescu?

Se caută, deci, un răspuns.

Trecând acum pe plan intern, merită menţionată impetuozitatea accentuată a lui Sorin Grindeanu în relaţie cu aripa dură a PSD. Un episod elocvent s-a consumat tot săptămâna trecută.

Joi, premierul a tăiat aripile şi speranţele celor din jurul lui Liviu Dragnea, anunţând că stabilirea unui prag valoric pentru infracţiunea de abuz în serviciu nu va fi promovată prin ordonanţă de urgenţă. Poziţia mea şi a ministrului Justiţiei a fost aceasta şi e aceasta. „Trebuie să aşteptăm motivarea CCR. Deciziile Curţii Constituţionale sunt obligatorii, trebuie să existe dezbatere, după care să rezulte acel proiect de lege care va primi avizul Guvernului şi care va fi trimis în Parlament. În modul acesta vom face lucrurile”, a fost reacţia premierului

O poziţie lipsită de echivoc, care, trebuie subliniat, a venit şi după ce fostul ministru al Justiţiei, Florin Iordache, a recidivat la capitolul originalitate, stabilind că soluţia ar fi o nouă ordonanţă.

Cum, politic vorbind, Iordache nu pare a avea altă menire decât aceea de ecou al lui Dragnea, semnificaţiile acestui schimb de replici sunt uşor de intuit.

În fine, săptămâna s-a încheiat pentru tabăra Dragnea la fel cum a început – prost.

Rezultatul alegerilor locale parţiale vor cântări greu în jocul umbrelor din interiorul PSD.

Duminică, la urne, social-democraţii au pierdut o redută-cheie, Primăria Târgu Jiu

O premieră în ultimele aproape două decenii, un dezastru speculat rapid de „băştinaşul” Victor Ponta, inamicul numărul unu al lui Liviu Dragnea. Şi, nu în ultimul rând, o lovitură care ridică semne de întrebare asupra capacităţii actualei conduceri a PSD de a gestiona până şi fiefurile.

La Craiova (fapt subliniat şi de Ponta), PSD a câştigat primăria, dar a pierdut multe procente.

Ceea ce, adăugăm noi, pune în umbră brand-ul Olguţa, care în ciuda expunerii mediatice generoase, a ministerului gras pe care îl conduce în Executivul Grindeanu nu a reuşit să transfere în contul candidatului PSD chiar toată greutatea sa politică.

Venite în buza discuţiilor privind evaluarea miniştrilor, alegerile de duminică complică teribil ecuaţia. Rezultatele scrutinului subţiază argumentele lui Dragnea, întăresc implicit poziţia lui Grindeanu şi pot constitui un punct de plecare pentru noi conflicte interne, semnalul în acest sens fiind dat deja de Victor Ponta.

Fără îndoială, va fi interesant de urmărit cum va decurge prezentarea evaluării miniştrilor şi a Guvernului Grindeanu, cât de dură sau de diluată va fi ea în cele din urmă, ce decizii vor urma.

Fără îndoială, însă, va fi cel puţin la fel de interesant de a urmări jocul lui Sorin Grindeanu. Inclusiv dacă va încerca să mute primul sau concomitent, venind cu propria sa evaluare şi cu ideile sale. Cu propria sa remaniere.

N-are prea multe motive să ezite şi nici chiar totul de pierdut dacă ia în calcul acest lucru.

„Eu știu că unii și-ar dori un cutremur la Palatul Victoria, dar eu îi asigur că doar lor le fuge pământul de sub picioare”, spunea acum aproape o lună Grindeanu

Iar la vremea aceea, planetele încă nu i se aliniaseră cum au făcut-o în ultimele zile.

Partenerii noștri