Editorial Ce avize i-ar fi trebuit lui Isus dacă trăia în România de azi

Data actualizării: Data publicării:
George Tuță
George Tuță
Președintele PNL Sector 1
George Tuță este deputat PNL de Ilfov, chestor în Biroul Permanent al Camerei Deputaților și președintele PNL Sector 1. Este absolvent de științe economice și are o experiență de peste 10 ani în administrația publică.
portret george tuta deputat pnl
Deputatul PNL George Tuță

Vorbeam deunăzi în podcastul “De la idee la factură” despre inovația românească reală și palpabilă. Un exemplu de gândire pragmatică, cu un ochi pe știința pură și celălalt pe piața liberă. Ce să mai lungim vorba, pe întreg parcursul interviului, m-am simțit realmente mândru că sunt compatriot cu autorul unei astfel de startup.

Dar în lumea noastră încă de-a-ndoaselea, scriem startup dar citim fix invers - finnishdown.

Eroul podcastului nostru, un tânăr briliant, a inventat nici mai mult nici mai puțin decât un dispozitiv asistiv prin care persoanele cu deficiențe de vedere își pot recăpăta accesul la o viață normală. Da, ați înțeles corect, la granița dintre tehnologie și medicină, colț cu miracolul, un român poate ajuta milioane de oameni să se deplaseze singuri, să ”citească”, să ducă o viață aproape normală. Cine nu înțelege nimic din toate acestea? Fix statul român, cel care pare că insistă din tot sufletul să își trimită baza de impozitare către alte zări.

Pentru administrația noastră, faptul că este posibil să se afle în fața unei descoperiri geniale contează mai puțin. Este muuult mai important ca omul să stea bine la dosarul cu șină (da, mă urmărește, dar nici eu nu mă las). O listă lungă de hârțoage, unele legitime, altele absolut stupide stă între inovație și avizarea sa din punct de vedere legal. Un top sentimental al aberațiilor:

Solicitantul trebuie să facă dovada că este instruit în legislația specifică. Nu numai că o cunoaște și o respectă, dar că are și o diplomă care să ateste aceste lucruri. Bine v-am găsit, dragi universități de apartament!

Solicitantul trebuie să angajeze un șef de depozit. Yep, statului îi trebuie încă un șef.

Și preferata mea, solicitantul trebuie să adauge la dosar diploma ultimei școli absolvite. Corect, în ideea aceasta, Steve Jobs și Richard Branson erau și azi în căutarea unui job mai bun.

Lista completă aici.

Dacă încă mai căutam explicații de ce România nu avansează așa cum ne-am dori, nu e cazul să ne uităm prea departe: statul nostru este principalul actor. Dacă azi s-ar prezenta Isus pentru a reda vederea orbului din Betsaida, Statul român i-ar cere și o autorizație de la Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub presiune și Instalațiilor de ridicat. E în listă.

Partenerii noștri