Ce s-a întâmplat în „noaptea neagră” și ce poate urma?

Data actualizării: Data publicării:
Laura Ștefănuț
Laura Ștefănuț
Editorul Secțiunii de Opinii și Analize. A publicat în presa internațională, a primit bursă în programul Balkan Fellowship for Journalistic Excellence 2015 și pentru cercetare în SUA (Professional Fellow 2013). A fost coautoarea unor cărți și rapoarte pe tema mass-media, precum și membră a presei alternative din România. În trecut a lucrat la cotidianul România liberă.
16300062_10155856139497178_2925577038240071982_o

În 31 ianuarie, pe la 10 noaptea, Guvernul a trecut ordonanța de urgență care modifică Codul penal și Codul de procedură penală. Cea menită să dezincrimineze unele infracțiuni, precum abuzul în serviciu sau neglijența.

16300062_10155856139497178_2925577038240071982_o

31 ianuarie 2017, de: Cristian Vasile

Guvernul a făcut aceasta fără să anunțe pe ordinea de zi a ședinței — aparent chiar și unii miniștri au fost surprinși la anunțarea deciziei de către Ministrul Justiției.

Zeci de mii de oameni s-au înfuriat, s-au mobilizat și au ieșit in stradă. Încă de la ora 10 jumătate am văzut cum oamenii alergau pe străzi către Guvern. Șoselele din apropierea pieței Victoriei erau ticsite de mașini parcate. 

Doar în București se estimează că au ieșit 12.000 de persoane. S-a protestat în toată țara: Timișoara, Cluj, Sibiu, Constanța, Pitești, dar și orașe mai mici, precum Baia Mare, Alexandria.

Spre deosebire de celelalte proteste, s-a cerut insistent demisia Guvernului, s-a strigat "anticipate". Câțiva protestatari au sărit în curtea Guvernului, de unde au fost conduși afară pașnic de jandarmi. Mașinile televiziunii RTV au fost alungate din piață în repetate rânduri — fără violență, doar cu înjurături

Cu toate acestea, la 1 noaptea OUG-ul a fost publicat în Monitorul Oficial. Fiindcă site-ul MOF este jos, puteți să vedeți OUG aici.

Ce înseamnă asta?

Modificările privind Codului Penal (dezincriminarea abuzului șamd) vor intra în vigoare în termen de 10 zile de la publicare.

Potrivit lui Cristi Dănileț, judecător și fost membru CSM, asta înseamnă că:

"CCR are timp suficient să se pronunțe dacă: Avocatul Poporului atacă OUG cum că nu există urgență sau dacă președintele CSM sesizează conflictul constituțional între autoritățile statului. Sau poate Guvernul abrogă OUG."

Modificările asupra Codului Penal vor influența toate dosarele în curs, odată ce intră în vigoare (10 zile): cum ar fi dosarele pe abuz în serviciu. Asta se întâmplă fiindcă în România se aplică principiul legii mai favorabile.

Schimbările din Codul de procedură penală intră în vigoare în această noapte și vor modifica doar ce urmează de azi înainte: de exemplu, denunțul va putea fi depus doar în termen de maxim 6 luni de la săvârșirea faptei. 

La ora 2 jumătate, protestatarii încă erau la Guvern. Mâine dimineață la ora 9 se anunță noi proteste.

UPDATES: La ora 09.00 se reunește Consiliul Superior al Magistraturii, care a criticat decizia Guvernului de aseară. Va participa și președintele Iohannis. În ultimele săptămâni, proiectele de lege propuse de guvern au mai fost criticate de DNA, Procurorul General, Președinta Înaltei Curți sau grupuri de juriști (aici și aici).

La începutul ședinței, Klaus Iohannis a spus că propune "dar nu vreau să impun" CSM să sesizeze Curtea Constituțională pentru conflict de constituționalitate (conflict între puterile statului, în cazul de față Guvern și Justiție).

CSM a votat în unanimitate să sesizeze CCR. La prânz încă protestau oameni la Guvern. 

Despe autoare: Laura Ștefănuț (follow) este Editorul Secțiunii de Opinii și Analize. A publicat în presa internațională, a fost coautoarea unor cărți și rapoarte pe tema mass-media și este membră a presei alternative din România.

Puteți citi alte articole scrise sau editate de autoare aici

Pentru comentarii puteți intra pe postarea Facebook

 

 

Partenerii noștri