Ce trebuie să învățăm de la Bill Gates

Data publicării:
BillMelindaGatesIndia-e1408376810107
INDIA / Bihar / Jamsaut village / 23 March 2011 Bill and Melinda Gates with children at an Anganwadi centre in Jamsaut village near Patna.

De la demnitari și birocrați la votanți și plătitori de taxe, toți putem învăța de la cea mai mare fundație caritabilă din lume despre cheltuirea eficientă a banilor pentru dezvoltare.

BillMelindaGatesIndia-e1408376810107
Bill și Melinda Gates în India. Sursă foto: Humanosphere

În acest moment 56% dintre europeni cred că guvernele lor ar trebui să se ocupe de problemele interne și să lase țările care beneficiază de ajutoarele pentru dezvoltare să se descurce singure (în Franța, Polonia, Italia, Ungaria sau Grecia procentul este chiar mai mare).

Cel mai popular ziar de duminică din Marea Britanie a lansat recent o petiție care propune abrogarea legii care aloca o cotă fixă (0.7% din venitul național) ajutoarelor internaționale.

Încă înainte de alegeri Donald Trump s-a pronunțat împotriva “trimiterii de ajutoare țărilor care ne urăsc”, o reflectare a opiniei larg răspândite că ajutoarele internaționale trebuie reduse.

SUA cheltuie mai puțin de 1% din bugetul federal pe ajutoare însă în medie americanii cred că suma e de 31 de ori mai mare.

Fundația Bill & Melinda Gates cheltuie anual pe ajutoarele de dezvoltare mai mult decât majoritatea guvernelor țărilor bogate.

Spre deosebire de guverne, care trebuie să facă față diverselor priorități, Fundația Gates se poate concentra pe lucrurile care funcționează cel mai bine. Asta se vede și în raportul anual în care Bill și Melinda Gates îi explică afaceristului Warren Buffett cum e cheltuită donația sa de 30 de miliarde de dolari. Investițiile se concentrează în trei domenii specifice: vaccinarea, contracepția și nutriția.

Aceste domenii au fost analizate în profunzime de economiști pentru Copenhagen Consensus Center, un think tank care studiază metodele de intervenție cu cel mai ridicat potențial de a schimba lumea în bine.

Investiția în vaccinare nici nu mai e nevoie să fie  argumentată. Procentul de acoperire pentru pachetul de bază la vaccinurile pentru copii este astăzi la un nivel record de 86%. Majoritatea copiilor lumii sunt protejați împotriva pojarului, tetanosului, tusei convulsive, difteriei și poliomielitei, astfel că 3 milioane de vieți sunt salvate anual. Decalajul dintre țările bogate și cele sărace este cel mai mic din istorie.

Încă sunt mult de făcut. Cercetătorii de la Copenhagen Consensus au calculat că pentru 1 miliard de dolari anual, programul de vaccinare poate fi extins la prevenirea pneumoniei și diareei la copii și ar putea fi salvate încă un milion de vieți anual. Acest studiu arată că fiecare dolar cheltuit pentru aceste vaccinuri va genera bunăstare de 60 de dolari. După cum spune Melinda Gates, salvarea vieții copiilor este cea mai mare realizare posibilă a filantropiei.

Contracepția este un alt domeniu în care cifrele sunt grăitoare și unde s-au obținut progrese remarcabile inclusiv datorită implicării Fundației Gates. Dar încă există peste 200 de milioane de femei care nu au acces la metode moderne de contracepție. Costul anual pentru un acces universal la planificarea familială este de 3.6 miliarde de dolari însă rezultatul ar fi scăderea cu 150.000 a deceselor maternale și cu 600.000 a numărului de copii rămași orfani.

Beneficiile pentru societate sunt de 120 de ori mai mari decât costurile.

Și îmbunătățirea alimentației pentru copii este o investiție remarcabilă. Copiii subnutriți nu suferă doar o încetinire a dezvoltării fizice, ei rămân în urmă și în privința capacităților cognitive, au performanțe scăzute la școală și vor avea o viață adultă precară. O bună nutriție a copiilor pune în mișcare un cerc virtuos care va aduce beneficii generațiilor următoare. Analiza cost/beneficiu arată că fiecare dolar cheltuit pentru îmbunătățirea alimentației în primele 1000 de zile din viața unui copil poate avea beneficii în valoare de 45 de dolari. În unele țări suma se poate ridica chiar până la 166 dolari la fiecare dolar investit.

Analiza făcută de Copenhagen Consensus ne arată că fiecare dolar cheltuit de Fundația Gates din banii lui Warren Buffett pe vaccinare, contracepție și nutriție generează un “profit” de 45-120 de dolari. Buffett e faimos pentru investițiile sale inteligente, însă un astfel de profit (în termeni de dezvoltare) este remarcabil pentru orice tip de afacere.

Guvernele ar putea învăța din asta.

Fundația Gates se focusează pe investițiile majore care pot avea rezultate extraordinare cu costuri mici. Dacă nu putem rezolva totul dintr-o dată, ar trebui să începem cu domeniile în care se poate face cel mai mult bine.

Asta contrastează cu atitudinea ONU față de dezvoltare.

Obiectivele Sustenabile de Dezvoltare ale ONU (SDG - program care va stabili alocarea de ajutoare guvernamentale de trilioane de dolari în următorii 15 ani) includ nu mai puțin de 169 ținte complexe de dezvoltare.

Binențeles că vaccinarea, nutriția și contracepția sunt cuprinse în SDG. Însă ele se pierd într-o multitudine de alte obiective atât de detaliate încât se ajunge inclusiv la menționarea importanței turismului. Acestea sunt desigur importante însă SDG ar trebui să indice cu claritate care sunt cele mai vitale investiții pentru dezvoltare, deoarece concentrarea pe aceste criterii înseamnă cel mai mare număr de vieți salvate. SDG sunt înlocuitoarele Millenium Development Goals (MDG) care conțineau opt țeluri simple și clare precum înjumătățirea sărăciei globale, reducerea mortalității infantile sau aducerea copiilor în școală. MDG au salvat mai mult de 21 de milioane de vieți.

Ar fi simplist și greșit să sugerăm că sectorul privat este un succes în domeniu, iar cel public un eșec. Multe dintre marile realizări ale Fundației Gates sunt obținute în parteneriat cu guvernele. Dar cel mai convingător argument pentru dezvoltare este să ne concentrăm pe cele mai bune investiții. Abordarea Fundației Gates ar trebui să fie o sursă de inspirație.

Copyright: Project Syndicate 2017 - Learning from Bill Gates

Partenerii noștri