Cel mai bine plasat reformist din Moldova despre gherila cu oligarhii și pro-rușii

Maia-Sandu_avatar_1472028061

„Situația este imprevizibilă. Comportamentul autorităților arată că alegerile prezidențiale pot fi anulate la fel de ușor cum au fost anunțate”, susține fostul ministru al Educației de la Chișinău, Maia Sandu. Percepută ca un politician reformist pro-occidental, Maia Sandu are, potrivit sondajelor, șanse mari de a deveni președintele Republicii Moldova. Lupta cu forțele pro-ruse este totuși strânsă. În plus, formațiunile din noul filon pro-european, cele care se poziționează concomitent anti-oligarhie, încă nu și-au desemnat un candidat comun. Maia Sandu, care acum un an a condiționat acceptarea funcției de premier de unele demiteri la vârf (pe fondul scandalului privind furtul miliardului), insistă ca sprijinul acordat de România să fie unul pragmatic: „Eu înțeleg că prin acest ajutor financiar Bucureștiul vrea să sprijine dezvoltarea Republicii Moldova și nu o guvernare sau alta. Respectiv, ajutorul trebuie condiționat de întreprinderea unor pași concreți pentru soluționarea problemelor majore cu care se confruntă cetățenii țării. Mai mult, este important să fie apreciate adevăratele fapte ale guvernării și nu intențiile declarate”

Maia-Sandu_avatar_1472028061

Digi24.ro: Anul trecut, înainte de învestirea Guvernului Streleţ, ideea numirii dumneavoastră în funcţia de prim-ministru a fost respinsă, inclusiv de lideri politici care s-au profilat ca pro-europeni. La acel moment aţi condiţionat acceptarea acestei demnităţi de rezolvarea câtorva probleme-cheie în contextul respectiv, ceea ce nu a convenit multora. S-a schimbat ceva de atunci la Chişinău, în sensul celor cerute de dumneavoastră?

Maia Sandu: Am cerut atunci schimbarea Guvernatorului Băncii Naționale și a Procurorului General pentru că instituțiile conduse de aceștia poartă întreaga responsabilitate pentru admiterea furtului din sistemul bancar. Două dintre partidele de la guvernare de atunci (PD și PL) au refuzat să îndeplinească aceste cerințe.

Sub presiunea societății, ambii oficiali vizați au demisionat mai târziu. Între timp, a fost numit un alt guvernator la BNM, iar noi așteptăm în continuare dovezi că această instituție este una cu adevărat independentă, care știe cum și poate să stopeze furturile din sistemul bancar și spălările de bani pentru care Republica Moldova a devenit faimoasă în întreaga lume. A fost adoptată o nouă lege a procuraturii, conform căreia procurorul general urmează să fie numit în funcție de Președintele Republicii Moldova. Dacă se va reuși numirea procurorului-șef în cadrul unui proces transparent și corect, atunci va exista o șansă pentru ruperea cercului vicios în care ne-am pomenit și pentru curățarea clasei politice de corupți. Acest lucru depinde de viitorul președinte, deoarece doar un președinte curajos și integru va putea desemna un procuror curajos și integru, dar și de actualul Parlament care trebuie să modifice Constituția pentru a face posibilă punerea în aplicare a unor prevederi din noua lege a procuraturii.  

Digi24.ro: Faţă de momentul în care numele dumneavoastră a fost vehiculat pentru poziţia de premier, conduceţi astăzi un partid recent apărut pe scena politică, iar Moldova se pregăteşte pentru alegeri prezidenţiale directe. Realist vorbind, la ce ar trebui să se aştepte moldovenii, dar şi România, în urma scrutinului din toamnă?

Maia Sandu: Situația este imprevizibilă. Comportamentul autorităților arată că alegerile prezidențiale pot fi anulate la fel de ușor cum au fost anunțate. Dacă a fost posibil ca după 16 ani de aplicare a unei legi să vină Curtea Constituțională să ne spună că, de fapt, aceasta nu este constituțională, la fel de ușor se pot găsi motive pentru a anula alegerile. Este destul de probabil ca guvernarea, în momentul în care va înțelege că nu sunt șanse de câștig pentru candidatul său, să inventeze un pretext de amânare sau de anulare a alegerilor. Partidul Democrat a depus prea multe eforturi pentru a acapara toată puterea atât la nivel central, cât și la nivel local și a-și subordona instituțiile statului, încât să permită acum ieșirea unei instituții importante, cea a președinției, din sfera sa de influență. Dacă totuși alegerile vor avea loc, bătălia se va da între candidații forțelor de opoziție, pro-europene și pro-ruse. Candidatul guvernării nu are șanse pentru că acesta este extrem de nepopular. Bineînţeles, în cazul în care nu se vor frauda masiv alegerile.

Digi24.ro: Programul asumat de partidul dumneavoastră propune câteva axe strategice esenţiale pentru ieşirea Moldovei din impas. Totuşi, ele trebuie şi puse în aplicare, iar asta presupune nu doar să ai oameni pregătiţi şi dedicaţi în funcţii sensibile, ci şi să poţi sparge barierele pe care le pun o clasa politică precară şi un întreg sistem de putere, formal şi informal, care ar avea multe de pierdut. Să zicem că aţi găsi oamenii potriviţi, cum poate fi depăşită cealaltă parte a problemei?

Maia Sandu: Noi avem experiența reformelor din sectorul educațional. Acolo am provocat sistemul pentru prima dată, l-am scos din starea de echilibru. Acolo am reușit să demonstrăm că știm cum și că putem lupta cu corupția: în primii doi ani de mandat la minister am reușit să reducem valoarea totală a mitei plătite în educație cu peste 50%. Știm cât de greu este să promovezi și să implementezi reforme nepopulare. Dar faptul că eu și colegii mei suntem azi în politică se datorează acestor reforme. Noi am demonstrat că în societatea moldovenească sunt suficienți oameni care apreciază corectitudinea și înțeleg necesitatea schimbării, chiar și atunci când aceasta este dureroasă.

Rezistența sistemului la schimbare poate fi depășită prin promovarea în funcții a oamenilor curajoși, buni profesioniști și care se bucură de încrederea societății. Partidele de la guvernare nu vor reuși niciodată să obțină sprijinul populației pentru reformele pe care le promit pe hârtie partenerilor externi, deoarece nu mai au credibilitate în fața oamenilor. Nu poți lupta cu plățile neformale în școli și spitale atunci când toată lumea știe că cei care duc această luptă fură milioane din banii publici. Nu poți convinge agenții economici să renunțe la practica de a-și ascunde o parte din venituri, când toată lumea știe că companiile protejate de politicieni beneficiază de scutiri fiscale de sute de milioane de lei. Reușita reformelor depinde de calitatea politicilor și de sprijinul populației pentru acestea, iar sprijinul îl poate avea doar o guvernare care respectă legea.

Digi24.ro: Cum caracterizaţi sprijinul României în materie de consolidare a luptei anticorupţie?

Maia Sandu: Astăzi în Republica Moldova nu există voință politică pentru combaterea corupției, iar instituțiile responsabile de lupta împotriva corupției sunt controlate politic în totalitate. Fără voință politică și instituții independente, efectele unui sprijin extern în acest domeniu, oricât de profesionist ar fi acesta, sunt minime. Exemplul României de luptă împotriva corupției este important pentru noi. Rezultatele obținute și consecințele sunt cunoscute și la noi. Astfel putem menține speranța oamenilor că efortul de combatere a corupției poate deveni o realitate și în Republica Moldova, că acest obiectiv nu este unul iluzoriu.

Digi24.ro: A acţionat România, pe parcursul crizei prelungite din Moldova, pe măsura potenţialului ei de a se implica, în menţinerea busolei pro-europene la Chişinău?

Maia Sandu: Evident că de la România se aşteaptă o implicare pe măsura statutului şi autorităţii pe care o are în regiune. Legăturile istorice şi culturale cu Republica Moldova o fac un avocat firesc al aspiraţiilor europene ale populaţiei din stânga Prutului. Lucru cel mai important, pe care l-am mai spus şi pe care îl reiterez în preajma vizitei premierului Cioloş în Republica Moldova, este ca acest sprijin să genereze cu adevărat reforme şi nu doar mimarea lor.

Digi24.ro: Ar trebui sau nu ca sprijinul financiar al Bucureştiului să fie şi în continuare condiţionat de atingerea anumitor parametri de către Guvernul de la Chişinău?

Maia Sandu: Eu înțeleg că prin acest ajutor financiar Bucureștiul vrea să sprijine dezvoltarea Republicii Moldova și nu o guvernare sau alta. Respectiv, ajutorul trebuie condiționat de întreprinderea unor pași concreți pentru soluționarea problemelor majore cu care se confruntă cetățenii țării. Mai mult, este important să fie apreciate adevăratele fapte ale guvernării și nu intențiile declarate. În situația în care autoritățile se obligă să demonstreze angajament pentru combaterea corupției, dar, în același timp, îl eliberează din arest pe Ilan Șor care, conform raportului Kroll din 2015, este implementatorul principal al furtului din cele trei bănci în valoare de 12% din PIB, sau atunci când promovează în funcții judecători și procurori care au fost implicați în acte de corupție și care nu pot să justifice proveniența legală nici a 10% din averea pe care o dețin, este greu să crezi acestor angajamente.

De asemenea, noi vrem dovezi serioase că furturile din sistemul bancar au fost stopate. Nu vrem să contractăm credite externe știind că există riscul ca acestea să fie folosite mai târziu pentru a salva bănci falimentate prin noi furturi. Dacă sacul e spart, nu are rost să pui în el, căci va curge, se va face risipă. Trebuie mai întâi cusut sacul.

Digi24.ro: Potrivit sondajelor de până acum, împărţiţi prima şansă la prezidenţiale cu Igor Dodon. La modul general, partida pro-rusă are cel puţin cinci avantaje majore: degradarea nivelului de trai, un conflict îngheţat, o economie dependentă, prestaţia sub aşteptări a pro-europenilor din epoca post-Voronin şi un aparat de propagandă bine hrănit de Moscova. Nu sunt nişte jaloane simplu de driblat.

Maia Sandu: Cel mai mare dezavantaj pentru noi în aceste alegeri, dar și una dintre cele mai mari daune aduse țării, este faptul că guvernarea de la 2009 încoace a discreditat cursul european de dezvoltare a țării. Mai mult, faptul că de 25 de ani partidele politice care s-au perindat la guvernare au mințit și au decepționat oamenii, fără excepții, face tot mai dificilă mobilizarea electoratului. După atâtea experiențe negative este greu să-i convingi pe oameni că se poate guverna țara altfel. Societatea este cuprinsă de un sentiment profund de deznădejde. Oamenii, mai ales cei tineri, pleacă din țară pentru că nu cred că merită să-și construiască un viitor acasă. Prin proiectul nostru, Partidul Acțiune și Solidaritate, ne-am propus să reabilităm noțiunea de partid politic cu adevărat democratic, deoarece democraţia nu poate exista în afara unor partide autentice, și să schimbăm clasa politică. Vrem să demonstrăm că în Republica Moldova poate exista un partid format din oameni onești și integri, că acesta poate fi finanțat în mod transparent, din surse legale. Vrem să arătăm ce înseamnă un partid care se formează și funcționează pe principii democratice și care promovează meritocrația. Acestea sunt lucrurile care ne deosebesc de alte partide din Republica Moldova. Sperăm că electoratul va aprecia „oferta” noastră şi va ţine cont de rezultatele pe care le-am obținut în inițierea reformării educației.   

Digi24.ro: În diverse cercuri s-a adus în discuţie problema federalizării Republicii Moldova, fie şi într-o formulă oarecum mascată. Beneficiar de pe urma unei asemenea arhitecturi ar fi, bineînţeles, Rusia. Consideraţi întemeiate temerile în acest sens?

Maia Sandu: Federalizarea reprezintă un pericol real. De exemplu, Dodon promovează această idee de mai mult timp. Este adevărat că o asemenea decizie trebuie neapărat consultată cu cetățenii într-un referendum, ceea ce înseamnă că nu va fi atât de ușor pentru Dodon să realizeze această promisiune, chiar dacă ar ajunge președinte al Republicii Moldova. Pericolul cel mare îl reprezintă manipularea și dezinformarea de către mass-media, care ar putea denatura semnificativ subiectul și influența dezbaterea publică. Propaganda rusească, care se face prin canalele retransmise de Plahotniuc, dar și prin cele controlate de Dodon, reprezintă un pericol real în acest sens. Cea mai nefastă consecință a propagandei este că blochează accesul cetățenilor la adevăr și informare, astfel împiedicându-i să ia decizii corecte și benefice pentru ei și pentru comunitatea în care trăiesc.

Digi24.ro: Dumneavoastră ce poziţie împărtăşiţi vizavi de ideea unirii Moldovei cu România?

Maia Sandu: Subiectul unirii cu România este unul sensibil pentru societatea noastră, dar și unul exploatat pe larg de politicieni. Cei care promovează o relație mai strânsă cu Rusia își mobilizează electoratul inventând sperietori legate de Unire, iar politicienii care se declară unioniști vând iluzii și adună voturi la alegeri fără să fi întreprins vreun pas concret pentru a apropia Republica Moldova de România, după ce reuşesc să ajungă la putere (amintim că şi acum în arcul guvernamental sunt prezenţi mulţi „unionişti”). Până acum aceste abordări au condus doar la dezbinarea societății. Unirea se poate face doar dacă majoritatea cetățenilor vor sprijini acest deziderat. O decizie de acest fel poate fi luată doar în urma unui plebiscit, iar acesta trebuie precedat de o dezbatere publică largă, cu asigurarea reflectării corecte în presă a avantajelor și dezavantajelor Unirii. Mediul informațional manipulator și toxic împiedică realizarea acestui dialog astăzi. Între timp, autoritățile ambelor țări trebuie să promoveze proiecte concrete, ale căror rezultate să fie resimțite de cetățeni.

Interviu de Laurențiu Mihu

Puteți urmări Opinii și Analize care explică actualitatea (like) pe Facebook   

Partenerii noștri
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digi24.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level, m2digi24ro, stickyCookie
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Instagram instagram.com Vezi politica de confidenţialitate
csrftoken, ds_user_id, ig_did, ig_cb, mcd, mid, rur, shbid, shbts, urlgen
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cx_profile_timeout, cx_profile_data
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
Trimite
Vezi politica de confidențialitate