CTP: Colțescu s-a dovedit a fi profund incompetent, inconștient și irațional. E prea mult să-i spunem rasist

Data actualizării: Data publicării:
sebastian coltescu si pierre webo
Scandal uriaș la meciul PSG-Istanbul BB: Arbitrul Sebastian Colțescu, acuzat de rasism de Pierre Webo. Foto: Profimedia

Cristian Tudor Popescu a comentat la Digi24 scandalul de rasism al cărui protagonist a fost arbitrul român Sebastian Colțescu, la meciul Paris Saint Germain - Istanbul Bașakșehir. Gazetarul este de părere că arbitrul Colțescu „s-a dovedit a fi incompetent, inconștient, irațional”, dar „e prea mult să-i spunem rasism”. „România nu are o problemă mai mare cu rasismul decât alte țări”, a subliniat CTP.

Cristian Tudor Popescu: Ambele echipe au părăsit terenul. A fost de acord și Paris Saint Germain. Mi-a plăcut mult cu Erdogan condamnând rasismul... Mă rog... Nu e de luat în considerare ce spune individul ăla care este în stare să lichideze jumătate din Turcia, ca să fie el dictator peste ce rămâne.

Problema aici nu e rasismul. După părerea mea, România nu are o problemă mai mare cu rasismul decât alte țări. Există și în România rasiști, cum există și în țări mai pricopsite decât a noastră.

Nu cred că este o problemă foarte mare rasismul. Am mai avut noi incidente violente în România de natură rasială? Ultimul incident de natura asta, de oarecari proporții, este cel de la Hădăreni, de acum 27 de ani. Așa ceva nu se întâmplă în România. Există tensiuni de genul acesta, există cazuri izolate, dar care nu escaladează, nu merg până la violență.

Sigur că există rasism în România, dar problema principală nu e rasismul. Problema principală este raționalismul. Mai exact iraționalismul. Asta este problema!

Domnul Colțescu... am zis de la bun început că e prea mult să spunem că domnul Colțescu este rasist, și primesc un val de replici pe net - „Nu e rasist domne! Ce, «negru» în românește nu înseamnă ceva rău!”, „Uite, că culoare... chestii, socoteli...”, ca și cum eu aș fi spus că e rasist.

Nu! Am spus limpede, e prea mult să-i spunem rasist!

Să lămurim un lucru care este important. Rasismul este un mod de a gândi, este o atitudine mentală. Eu nu știu dacă domnul Colțescu este rasist, sau nu. Asta este o chestiune în capul omului. Atâta vreme cât omul nu se manifestă prin acțiuni, prin vorbe, prin gesturi, ce gândește îl privește.

Chiar dacă el are o gândire rasistă, câtă vreme rămâne în mintea lui, într-o societate liberă - nu într-o dictatură -, „Die Gedanken sind Frei” - „Gândurile sunt libere”. Poate să gândească ce dorește. Nu mă interesează ce gândește domnul Colțescu. Important este, și rău, este ce-a spus domnul Colțescu acolo.

A spus „ăla negru”. Bineînțeles, în România, dacă era la meciul Academica Clinceni cu Chindia Târgoviște, în România așa ceva nu are o conotație obligatorie rasistă. Poate să fie și în glumă spus așa ceva. Nu are o conotație rasistă obligatorie.

Însă tu ești arbitru UEFA. E de presupus că ai luat cunoștință de regulile impuse de UEFA foarte logic, pentru că în Europa sunt acum jucători din Asia, din Africa, din America de Sud, din America de Nord, e un amestec de etnii, de rase, de naționalități, de culturi, care trebuie ținut sub control. Și atunci, acești arbitri, și domnul Colțescu, primesc niște instrucțiuni foarte ferme în legătură cu orice boare de manifestare rasistă și cu măsurile foarte dure care trebuie luate pe loc – oprit meciul, suspendat după aceea stadionul, se pot lua măsuri oricât de dure.

Și în aceste condiții, rațiunea domnului a fost zero în momentul în care a pronunțat „ăla negru”.

Când ești într-un loc unde nu se vorbește limba ta, ești foarte atent la cultura și la regulile acelui loc în care te afli, și unde ești plătit să arbitrezi.

Pe scurt, domnul Colțescu s-a dovedit a fi incompetent, inconștient, irațional prin această replică și merită să fie pedepsit pentru asta. Nu pentru rasism, asta nu intră în discuție.

Iar România va primi o pată de „culoare” rasistă nemeritată, din pricina comportamentului acestui domn.

V-am spus - poate că este, poate că nu este rasist. Prin acel „ăla negru” el poate să nu fie considerat rasist. Se pot aduce contraargumente, cum s-au și adus. Geme internet-ul de români patrioți, de oameni care nu sunt „vânzători de țară”, și care sunt „cu al nostru, cu Colțescu”. „Să fim cu ai noștri”, că „așa a spus și ăla, fotbalistul Marica”, și „nu știu care”... „Cu al nostru!”. Cu al nostru, ce?

Poate să fie rasist, dar nu asta este chestiunea, ci că a fost profund incompetent. Nu avea voie să rostească acea frază. Că poate fi și rasist, poate, dar eu nu îl acuz de asta. Îl acuz de incompetență!

Scandal uriaș la meciul PSG-Istanbul BB: Arbitrul Sebastian Colțescu, acuzat de rasism

Meciul dintre Paris Saint-Germain şi Istanbul Başakşehir, arbitrat de o echipă de români, a fost întrerupt marți seara în minutul 16, la scorul de 0-0, din cauza unor cuvinte rasiste pe care le-ar fi folosit arbitrul de rezervă, românul Sebastian Colţescu, la adresa antrenorului secund al formației turce.

Partida dintre Paris Saint Germain și Istanbul Bașakșehir, echipa favorită a președintelui turc Recep Erdogan, a fost întreruptă după aproape 20 de minute de joc în urma protestelor jucătorilor turci la adresa arbitrului de rezervă, Sebastian Colțescu. La indicația acestuia, centralul Ovidiu Hațegan i-a dat cartonaș roșu unui membru al staff-ului celor de la Istanbul Başakşehir. Este vorba de Pierre Webo, un fost atacant camerunez care și-a încheiat cariera în Turcia. Webo a reclamat că a fost insultat de Colțescu, atunci când arbitrul l-a indicat pe banca de rezerve cu expresia „ăla negru”. Turcii au cerut explicații și în cele din urmă ambele echipe au părăsit terenul.

Partenerii noștri