CTP, despre asasinul de la Onești: Autoritățile îi au pe conștiință pe muncitorii uciși. Nu am văzut niciun fel de măsură profesionistă

Data actualizării: Data publicării:
negociere politisti asasin onesti
Gazetarul Cristian Tudor Popescu consideră că autoritățile nu au luat măsuri profesioniste în cazul asasinului de la Onești care a luat doi bărbați ostatici. Foto: captură video Digi24 TV

Gazetarul Cristian Tudor Popescu spune că, în cazul de luare de ostatici din Onești, forțele de ordine nu au luat măsurile profesioniste necesare și că, astfel, autoritățile “îi au pe conștiință” pe muncitorii uciși.

“Autoritățile îi au pe conștiință pe acești muncitori. Din ceea ce am văzut și am auzit relatat în legătură cu acest caz sunt o grămadă de greșeli ale autorităților care au dus la această dublă crimă groaznică.

Nu înțeleg cum a fost posibil ca un om de 60 și ceva de ani să poată să pună la pământ doi oameni, doi muncitori – un om de 36 de ani și un om de 50 de ani – și să-i lege”, a spus Cristian Tudor Popescu la Digi24.

Adrian Cojocaru, jurnalist Digi24: Din informațiile obținute de colegii mei, bărbatul a intrat în apartament în timp ce muncitorii erau acolo și sub amenințarea cuțitului i-a culcat la pământ și apoi le-a legat mâinile la spate cu acel colier de plastic.

„E posibil să se întâmple asta, dar e straniu, fiind doi oameni în putere. Nu poți să-l ameninți decât pe unul. Când îl legi, de pildă, pe unul dintre ei, celălalt este liber și poate să intervină. Asta n-am înțeles, cum au fost puși la pământ de respectivul.

Nu am văzut niciun fel de măsură profesionistă care se ia în astfel de situații.

"Individul în cauză a procedat imitând filme"

Individul în cauză a procedat imitând filme. Ăsta este un caz tipic de imitație mediatică. Luarea de ostatici pe care o face un ins care a lucrat într-o companie sau are o problemă cu o instituție se consideră nedreptățit și atunci ia ostatici pentru a i se face dreptate. E un caz întâlnit de nenumărate ori și care a fost pus pe ecrane de multe ori. A procedat tipic omul.

În astfel de cazuri se analizează imediat conexiunile persoanei respective. De pildă, soția ar fi trebuit imediat contactată într-un fel de către polițiști, persoane specializate. Asta se face. Se merge la familia respectivului.

Se vede care este relația cu respectiva instituție, ce anume l-a scos din minți pe omul în cauză. Se înceracă rezolvarea în acel caz. Unii cer bani, o răscumpărare. Se vine cu banii într-o geantă. Se aduce acolo pentru a încerca să-l calmezi pe individ. Aici nu aveau de adus decât o hotărâre judecătorească, o hârtie care bănuiesc că putea fi obținută. Ea trebuie să existe, din moment ce a fost vorba de o evacuare silită. Bănuiesc că putea fi obținută în regim de urgență de la Judecătorie.

Sunt astfel de măsuri care se iau în mod profesionist în ceea ce privește relațiile din jurul persoanei respective și încerci să-l calmezi în felul acesta.

N-am văzut decât niște replici tâmpe ale celor care dialogau cu omul în cauză.

Când vezi dă individul respectiv are un discurs în mod evident fixist, obsesiv, psihotic. Omul nu stătea aproape deloc la negociere. Discursul era clar fixist și psihotic. Atunci, încerci să-l anihilezi. Un om de 60 și ceva de ani înarmat cu un cuțit să nu poată fi anihilat? Se găsea acolo un trăgător profesionist care a fost în trupele speciale, dotat cu o armă de asalt și era greu să fie anihilat?”, a declarat acesta

Gazetarul a precizat și că numărul de focuri de armă trase de forțele de ordine au fost “mult prea multe”.

“Cum să tragi 5-6 focuri? Dacă tragi 5-6 focuri oricum respectivul asasin psihotic ar fi avut timp să-și omoare victimele. În astfel de situații se trage un singur foc.

Ar fi fost suficient timp să vină specialiști de la București, de oriunde, care să gestioneze corect acest caz. N-am văzut un dialog cu un psiholog negociator profesionist”, a mai afirmat gazetarul.

Citește și: Primele imagini cu dialogul dintre agresorul de la Onești și Poliție. Discuția, plină de amenințări cu moartea la adresa ostaticilor

Citește și: Martor la intervenția de la Onești: Polițiștii erau în față scării și stăteau, râdeau de parcă își spuneau glume

Partenerii noștri