CTP, despre „corporatiștii” care nu pot vota în marile orașe: Se pare că sunt considerați periculoși de către politicieni

Data publicării:
ctp cu buzele stranse si mainile impreunate
Cristian Tudor Popescu, la Digi24. Foto: captură video

La alegerile locale, spre deosebire de cele prezidențiale, dacă nu ai buletin emis de autoritățile din localitatea în care stai, nu poți vota. Iar aceasta se întâmplă în condițiile în care sunt câteva mari aglomerări urbane - București, Timișoara, Cluj - în care trăiesc mulți oameni veniți din alte părți, muncesc aici, plătesc taxe și impozite. În București sunt 1,7 milioane de oameni care au rezidență, dar probabil încă cel puțin un milion stau aici, lucrează aici, dar nu au „buletin de București”, deci nu vor vota. Raed Arafat se numără, de exemplu, printre aceste persoane, după cum a mărturisit însuși șeful DSU, vineri seara, la Digi24.

„Nu a existat interesul rezolvării acestei probleme la nivel politic. Ea putea fi rezolvată într-un mod corespunzător secolului XXI - pe cale electronică, pe calea votului prin corespondență”, consideră Cristian Tudor Popescu.

Gazetarul a spus, la Digi24, că este inadmisibil ca o persoană să fie legată în acest fel, în acest moment, în anul 2020, „când ne putem teleporta și ca holograme de colo-colo”. Într-un astfel de moment să nu poți să votezi pentru că te afli în altă localitate, să nu poți să îți alegi localitatea unde să votezi -  bazat pe altceva, de exemplu, pe rezidență fiscală - e absurd, mai spune gazetarul.

„Dacă de un an de zile ești într-un alt oraș și lucrezi acolo, ar trebui să ai dreptul să votezi pentru orașul respectiv, că la urma urmei, asta are importanță, să votezi pentru locul în care trăiești și muncești. Dar nu există niciun fel de dorință în direcția asta la nivel politic. Se pare că oamenii aceștia - care muncesc în general în orașe mari - sunt considerați periculoși de către politicieni. E mai bine așa decât să li se ofere - așa se gândesc domnii politicieni - posibilitatea să voteze cu toții, cine știe ce poate să rezulte din asta!” - a comentat CTP.

Gazetarul admite că într-un fel trebuie să fii legat de locul în care votezi, așa cum votezi dacă ești cetățean român, la alegerile locale trebuie să fii legat de un anume oraș și asta se poate face fie prin rezidență fiscală, fie prin buletin, fie prin altceva. Important este să existe opțiunea. Iar în ceea ce privește temerile de fraudare a votului, acestea sunt nejustificate, mai ales că acum există și în România un sistem de detectare a votului multiplu. A fost o „mare realizare” introducerea lui în România și s-a întâmplat după ce un astfel de sistem fusese deja implementat în Republica Moldova, a menționat gazetarul.

Partenerii noștri