Video CTP: Gorbaciov este singurul urmaș al lui Petru cel Mare în secolul XX

Data actualizării: Data publicării:
mihail gorbaciov in iunie 1989
Mihail Gorbaciov, ultimul lider sovietic Foto: Profimedia Images

Vladimir Putin este întrebat la un moment dat: Sunteți de 20 de ani la conducerea statului rus, v-ați întâlnit cu lideri din lumea asta, pe cine admirați dintre liderii globului, în momentul de față? La care Putin răspunde: Pe Petru cel Mare! a povestit la Digi24 Cristian Tudor Popescu. Ceea ce este un răspuns cât se poate de îngâmfat și de tâmp, a adăugat gazetarul, pentru că Vladimir Putin face exact contrariul a ceea ce a făcut pentru Rusia Petru cel Mare. Cum să spui că-l admiri, când tu faci exact pe dos față de ce a făcut Petru cel Mare? se întreabă CTP.

„Petru cel Mare este cel care a încercat - și într-o măsură a reușit - să transforme Rusia într-o țară europeană, ceea ce ea nu era. Era o adunătură de triburi sălbatice, de inși cu bărbile până la brâu, pravoslavnici, primitivi și această orientare antioccidentală să știți că are rădăcini foarte vechi în Rusia pe care o reprezintă acum Putin. Pe la 1600, deci înainte de venirea lui Mihail Romanov și începerea dinastiei de 300 de ani a Romanovilor, după moartea lui Ivan cel Groaznic, a venit un așa-zis urmaș al lui - era, nu era, nu se știe, cert e că a reușit să ajungă țar - un anume Dimitrii Ivanovici. Și a fost pus cu ajutorul Vestului țar, drept care el avea o politică orientată spre Vest. A fost omorât de boierii cu bărbile până la brâu care voiau să rămână Rusia pravoslavnică aici. Și știți ce au făcut cu cenușa lui? L-au ars și pe urmă au pus cenușa într-o ghiulea și au tras ghiuleaua asta spre vest. Ca să vedeți cât de înrădăcinată este această ură a Rusiei adânci față de Vest”, a arătat CTP.

„Or, Petru cel Mare le-a tăiat bărbile. Ălora care refuzau le tăia capul. I-a îmbrăcat în niște haine civilizate, ca umblau ca sălbaticii. A adus instituții, a modernizat, a făcut flotă din nimic, a occidentalizat Rusia. A călătorit în Occident, s-a dus la marile curți occidentale. De ce? Ca să învețe. S-a dus în Franța, s-a dus în Germania, ca să învețe de acolo, să învețe instituții, să învețe tehnologii, să le aducă în Rusia”, a continuat gazetarul.

„Știți cine a fost echivalentul, în secolul XX, al lui Petru cel Mare? Nu acest Putin, care vrea să ducă Rusia acum la ăia cu bărbi până la brâu, să ducă Rusia în negură! Ci Gorbaciov. El este singurul urmaș al lui Petru cel Mare din Rusia secolului XX. El este cel care a deschis Rusia spre Occident - relații cu Statele Unite, cu Europa foarte strânse, cu șefii de state, relații comerciale, acorduri și așa mai departe”, a explicat Cristian Tudor Popescu.

Partenerii noștri