CTP: Premierul Florin Cîțu încearcă să dea dovadă de talent în amețirea peștelui din lansetă

Data publicării:
ctp cap limpede digi
Cristian Tudor Popescu face analiza relației politice pe care premierul Florin Cîțu o are cu propriul partid Foto: captură video Digi24

Florin Cîțu poate fi cel mai important premier din istoria post-decembristă a României, pentru că, spre deosebire de alți premieri, are o meserie pe care o stăpânește. Problema cu funcția de prim-ministru este că el trebuie să fie și politician.  Trebuie să balanseze între meserie și politică, iar principala problemă a domnului Cîțu nu este cu partenerii din coaliție, cât cu propriul partid, spune gazetarul Cristian Tudor Popescu.

„Domnul Cîțu poate fi cel mai important premier din istoria post-decembristă a României. Dacă face ceea ce a spus aseară că are de gând să facă, asta va fi. Va fi un premier istoric. De ce spun asta? Pentru că domnul Cîțu și-a propus, are o viziune și un proiect de maximă intensitate și în același timp de maximă necesitate, care așteaptă de 30 de ani”, a comentat CTP, vineri seara, la Digi24.

„Domnul Cîțu, spre deosebire de destui premieri ai României, are o meserie pe care o stăpânește. Dl. Cîțu este finanțist și stăpânește această meserie. Problema cu funcția de premier este că trebuie să fii și politician. Și dl. Cîțu încearcă să fie și politician în vreme ce ne spune cum trebuie restructurată economia României. Și de aici - l-am văzut și aseară, îl vedem și acum - cum încearcă să dea dovadă de talent în amețirea peștelui din lansetă. Adică e întrebat de eliminarea sporurilor în mod clar, de ce ați putut să dați ordonanță de urgență pentru vouchere și pentru ce-ați mai dat, le-ați blocat, de ce nu dați și pentru sporuri? Și ce răspunde premierul? Aici nu e vorba de eliminare, e vorba de o reașezare”, observă gazetarul.

„Reașezarea”, un cuvânt salvator

CTP a explicat că acest cuvânt, „reașezare”, este un cuvânt „salvator”, pe care îl aude de pe vremea lui Ceaușescu. „Nu puteai să spui că tai, nu puteai să spui că desființezi, reașezăm! E un cuvânt pur politic care nu are nicio corespondență în realitate. E o vibrație a aerului. Apoi, nu are logică. Premierul spune: Așteptăm legea salarizării. Așteptăm legea salarizării, că așa a spus domnul Orban, președintele partidului, nu că așa a spus premierul! Domnul Orban a venit cu această zicere: la legea salarizării rezolvăm și cu sporurile. Păi, legea salarizării n-are legătură cu sporurile absurde, nedrepte, grotești”, subliniază Cristian Tudor Popescu.

„Sigur, sunt sporuri de diverse categorii. Unele sunt corecte și trebuie menținute, categoric, pentru oameni care într-adevăr lucrează în condiții foarte dificile. I-ați văzut pe mineri cum vorbeau? Știți de ce vorbesc așa? De ce au vocea aceea gâjâită? Pentru că au silicoză. În mină, faci silicoză pe la 40 de ani. Plămânii încep să se întărească și la un moment dat ajung să nu te mai poată ajuta să respiri. Da, unor oameni care muncesc în asemenea condiții sigur că e logic să le dai un spor. Însă celelalte sporuri, nedrepte, nu au legătură cu legea salarizării. În legea salarizării probabil vor fi introduse acele sporuri care sunt corecte. Și ele vor fi introduse în salarii, cum e și normal. Dar celelalte trebuie desființate!”, a arătat CTP.

CCR ar trebui lăsată să-și asume o eventuală decizie de menținere a sporurilor

Guvernanții au motivat că o eventuală ordonanță privind tăierea sporurilor ar putea fi oprită de Curtea Constituțională, dar gazetarul consideră că CCR ar trebui lăsată să-și asume, eventual, un asemenea risc de imagine.

„Eu aș face asta, cu acest risc. Să-și asume Curtea Constituțională că păstrează sporul de praf și de calculator. În văzul întregii națiuni, să facă asta Curtea Constituțională! Aș pune-o în fața acestei situații. Să mențină Curtea Constituțională sporul de confidențialitate. (Adică creier pane! Cum adică, spor de confidențialitate? E invers! Când lucrezi cu date secrete, când trebuie să dai dovadă de confidențialitate, atunci trebuie să semnezi un angajament în acest sens, cu sancțiunile corespunzătoare, nu să primești spor! Dacă lucrezi în domeniul acesta, în care nu te obligă nimeni să intri, dimpotrivă, vei fi sancționat, nu premiat pentru că nu faci comerț cu date secrete.) Așa aș face, premierul să spună da, domnule, le tăiem și să vină Curtea să ne spună că sunt bune și trebuie menținute! Dar nu face asta, pentru că balansează între meseriaș și politică. Nu are ce face”, a punctat CTP.

CTP: „Dl. Cîțu mă contrazice”

Relația dintre Florin Cîțu și Ludovic Orban este complicată, consideră Cristian Tudor Popescu. Florin Cîțu a făcut acum câteva zile o „declarație de independență”, ba chiar s-a constituit ca „challenger”, adică emul al domnului Orban, spunând: Vom discuta despre candidatura mea la președinția Partidului Național Liberal la momentul potrivit. Adică, putem să discutăm” - subliniază gazetarul.

„În clipa în care dl. Orban l-a uns pe dl. Cîțu premier, după ce au vorbit toți liderii coaliției, a spus așa: Și acum, domnul premier! Și domnul Cîțu era undeva acolo, ca un șoricel, și a zâmbit. A zâmbit amar atunci dl. Cîțu. Iar eu am spus: Domnule, pare că dl. Cîțu o să fie orice, dar nu premier. Ei, uite că nu e așa! Dl. Cîțu mă contrazice acum, prin două declarații: 1. că ar putea candida la președinția PNL; 2. deciziile care trebuie ascultate de către public sunt ale premierului, nu ale unui ministru sau altul sau ale unui președinte al Camerei Deputaților”, a arătat Cristian Tudor Popescu.

Principala problemă a dlui Cîțu este cu propriul partid

Întrebat dacă îi vede un viitor politic premierului Cîțu sau chiar dacă îl vede obținând conducerea PNL, gazetarul spune că nu acest aspect este de interes public. „Pe mine mă interesează viitorul executiv, viitorul guvernamental al domnului Cîțu. Ce va face în postura de ministru. Și dacă va fi așa cum a spus, sunt dispus să-mi asum orice riscuri politice, deci să nu mai fie, de exemplu, vicepreședinte al partidului, să nu mai fie ales, ca să nu mai vorbim de candidatura la președinția PNL, să nu-l aleagă distinșii peneliști - între care mulți dintre ei sunt reformiști ai economiei cum sunt eu mitropolit! Principala problemă a dlui Cîțu este cu propriul său partid în clipa de față, nu este cu UDMR sau cu USR. Frânele cele mai puternice în materie de restructurare reală a economiei sunt în PNL. Deci, eu sper să se țină de ce a spus și spuneam că dacă face asta, poate fi cel mai important premier din istoria postdecembristă a României”, a conchis CTP. 

Partenerii noștri