Editorial Cum pune presiune Ligia Deca pe profesori pentru a renunța la grevă

Data publicării:
Ștefan Pălărie
Ștefan Pălărie
Senator USR
Ștefan Pălărie și-a dedicat cea mai mare parte a vieții profesionale domeniului educației. A lucrat în mai multe companii multinaționale în zona resurselor umane. Apoi a lucrat în training și consultanță și din acest rol a fost implicat în cele mai mari proiecte de transformare organizațională din România (telecomunicații, servicii bancare, petrol și gaze naturale). A fondat și condus aproape 10 ani Școala de Valori - un ONG premiat în România și la nivel european pentru inovație și impact în educație, care a oferit pentru zeci de mii de liceeni din România programe internaționale de învățare. A participat în task-force-urile de educație ale Romanian Business Leaders și Coaliția pentru Dezvoltarea României unde, alături de alți specialiști, a analizat sisteme educaționale din străinătate și a elaborat propuneri de modificare legislativă în România. A absolvit Facultatea de Cibernetică de la ASE și programul de Executive MBA al Maastricht School of Management din București.
stefan palarie
Ștefan Pălărie

Ce li se spune mai nou profesorilor pe grupurile de WhatsApp: Ministerul Educației „ia în calcul" să vă plătească zilele de grevă, dacă renunțați acum! O „mită" subtilă, dar nu prea, în ideea: renunțați întâi la grevă și după aceea mai discutăm.

Pentru un profesor tânăr de la sat, care nu încasează venituri din meditații sau din alte surse, ieșirea din grevă ar putea să pară acum o șansă la supraviețuire. Să fim bine înțeleși, pentru mulți profesori, ieșirea din grevă nu este o opțiune! E disperarea că, la final de zi, nu au din ce să-și plătească facturile.

Asta face doamna Ligia Deca, dincolo de discursul său aparent empatic și politicos: se bazează pe profesorii care trăiesc în pragul sărăciei ca să spargă greva! În „România Educată" a lui Iohannis, dreptul democratic la protest este un lux în rândul celor care se ocupă de educația copiilor noștri. Pentru fiecare zi de grevă, profesorului i se taie din salariu. Să recapitulăm: suntem în a treia săptămână de grevă. Vă las pe voi să calculați sumele înfiorător de mici pe care le vor primi la sfârșit de lună cei mai mulți dintre angajații din învățământ aflați în grevă. Povara va fi și mai mare pentru profesorii debutanți care oricum aveau un salariu de doar 2.400 de lei în mână.

Profesorii și colegii lor din școli care au renunțat la grevă nu au făcut-o în niciun caz pentru că ar fi mulțumiți de resturile oferite de Guvern. Nu, nu au făcut-o pentru cele câteva sute de lei, cum doamna Deca vrea să ne creeze falsa impresie. Unii au renunțat pentru că sunt la limita supraviețuirii, alții pentru că nu mai au nicio urmă de încredere în guvernarea PSD-PNL. În loc să înțeleagă dezamăgirea angajaților din învățământ, ei vin în continuare cu declarații și memorandumuri care n-au nicio valoare.

Este datoria noastră să ne solidarizăm cu fiecare profesor și angajat din sistemul de învățământ. Cu cei care au putere să-și strige drepturile în stradă, dar și cu cei care au fost reduși la tăcere! USR și Forța Dreptei au depus moțiune împotriva ministrului Ligia Deca prin care cerem să nu fie mai tărăgănat procentul de 6% din PIB pentru educație.

Partenerii noștri