De ce s-a "împrietenit" Antena 3 cu America

Data actualizării: Data publicării:
mihai-gadea-antena-3
Foto: antena3.ro

Platourile Antenei 3 şi burtierele care rulează în ultimele zile pe acest post au devenit, subit, pro-SUA, o situaţie bizară, dacă avem în vedere "tradiţia" televiziunii controlate de familia mogulului Dan Voiculescu. O tradiţie marcată de acuzaţii lipsite de menajamente la adresa Washingtonului, a ambasadei acestuia de la Bucureşti, a diverşilor funcţionari sau emisari americani, ori, frontal, la adresa Departamentului de Stat al SUA.

Invitaţi permanenţi sau de ocazie, ori chiar vedete ale Antenei 3 au atacat frecvent SUA pe motiv că a dezvoltat cu România o relaţie în care cea din urmă ar avea statut de colonie.

De ceva timp, însă, Antena 3 pozează într-un mare prieten al SUA. Nu întâmplător, ci mai degrabă la ordin, căci retorica A3 că s-a aliniat astfel tentativei lui Liviu Drgnea de a câştiga prietenia lui Donald Trump şi de a o îmbogăţi pe cea cu anturajul lui Benjamin Netanyahu. În asta constă esenţa demersurilor netransparente, dăunătoare şi lispite de precedent pe care guvernul-marionetă "condus" de Viorica Dăncilă le face în chestiunea "Ierusalim"

Context în care, n-ar strica să ne amintim câteva din săgeţile otrăvite, din tolba altfel atât de generoasă, pe care A3, prin vedetele şi invitaţii săi, le-au aruncat de-a lungul vremii în direcţia SUA. Unul din cele mai spumoase episoade s-a consumat în toamna anului trecut, când SUA a fost luată puternic la ţintă după ce Departamentul de Stat a criticat modificarea legilor justiţiei.

Mai jos, câteva citate... anti, nu pro:

*"Vreau să spun ce văd eu definitoriu pentru treaba asta. Vă citesc de pe Hotnews. Luni, 27 noiembrie, ora 12.45: Klaus Iohannis a semnat decretul de achiziție a sistemului de rachete Patriot. Dacă cineva crede că acest comunicat al Departamentului de stat vine absolut întâmplător și ca o coincidență, fix în aceeași zi în care Klaus Werner Iohannis semnează sistemul de achiziție, atunci bine. Eu nu cred că e nicio coincidență și cred că e o strânsă legătură între cele două lucruri" - Mircea Badea.

Citește și ”Dragnea i-a transmis un mesaj disperat lui Trump”

*"Lucrurile nu pot rămâne așa… Comunicatul de ieri e o intrare cu bocancii peste suveranitatea României! Parlamentul României este cel care face legi în România, nu Departamentul de Stat al SUA"...

...Sau:

"Cred că, redactând acest comunicat de presă, nu poți avea ca punct de plecare decât două premise: convingerea că poporul român este idiot sau convingerea că poporul român acceptă ca România să fie al 51-lea stat american. În sine, comunicatul transpiră atât de multă inepție încât îmi e pur și simplu jenă că cineva a fost în stare să conceapă așa ceva. Fără a aduce măcar o câtime de sfert de argument bazat pe ceva concret, ni se aruncă în țărână niște clișee, în speranța că ne vom repezi precum curcanii, în ogradă, pentru a le culege de pe jos și a ni le îndesa în gușă…Ei bine, dragă Departament de Stat, «I urge you» să pricepi un lucru: România nu e nici țară de idioți, nici colonia voastră!" - Liviu Pleşoianu, unul dintre invitaţii "de casă" ai Antenei 3. În general luările de poziţie ale lui Pleşoianu abundă în atacuri la adresa SUA, politicianul PSD fiind totodată şi un preferat al versiunii în limba română a agenţiei ruse de propagandă, Sputnik.

*"Dacă România este o ţară suverană atunci merge mai departe cu promovarea legilor. Nu este precedent în istoria modernă de o încălcare aşa de grosolană a suveranităţii unei ţări şi un amestec grosolan în treburile interne. Vorbeam cu un prieten, probabil că Ceauşescu s-a întors într-o parte. Problema este dacă această ţară este sau nu suverană, instituţia Parlamentului este un simbol al suveranismului. Atunci să fim declaraţi colonie, pentru că orice colonie are mai multe drepturi decât avem noi. Sper că Dragnea şi Tăriceanu vor răspunde corect acestui atac" - Marius Pieleanu.

Partenerii noștri