Editorial De ce să ajute Biserica la aprinderea unei lumânări pentru posibila stingere a unor vieți?

Data actualizării: Data publicării:
doi oameni isi aprind lumanarile de paste
sursa foto AFP / Profimedia Images

Mare atenție să nu devenim idioți utili! În primul rând trebuie lămurită terminologia. Ce este un idiot util. În vremea socialismului/comunismului stalinist, a fost utilizată (chiar de tătucul Stalin) expresia idiot util pentru a desemna persoana care susținea din convingere o acțiune/teorie ilegitimă a partidului statului (liderului suprem). În mod concret, diferitele structuri de forța, cu bună știință, lansau o anumită teorie falsă care să susțină interesele partidului stat.

Deși, în multe cazuri, era mai mult decât evidentă lipsa de substanță a acțiunii/teoriei și scopul clar urmărit de către anumiți agenți de influență plătiți pentru a împinge pe toate canalele respectiva acțiune/teorie, se găseau destule de multe persoane care îmbrățișau și susțineau în mod naiv acțiunea/teoria.

Pentru a nu pica în capcana de a fi idiot util, cred că trebuie să ne punem întrebarea: cui folosește acțiunea/teoria lansată în spațiul public?
Situația concretă actuală

Este Săptămâna Patimilor pentru ortodocși.

Au apărut diferiți specialiști din Occident care susțin teoria că românii (est-europenii) au gene speciale, care îi fac mai puțin susceptibili la infecția cu COVID – 19.

Au apărut și specialiști autohtoni care afirmă că românii se deosebesc genetic de occidentali și par mai rezistenți la Covid-19

Catolicii au respectat regulile impuse a autorități, nu au participat și nu au cerut să participe fizic la slujba de Înviere.

Apar tot mai multe solicitări de a relaxa măsurile privind izolarea pe perioada Paștelui Ortodox.

Oamenii mai tineri sau mai bătrâni vor să meargă la slujbă pentru a lua Lumina Sfântă, vor să ducă Lumina la cimitire, vor să-și respecte tradițiile.

Apar zvonuri că bisericile sunt închise sau că se vor închide, că autoritățile închid bisericile.

Preoții fac presiuni asupra oamenilor și autorităților pentru a lăsa credincioșii la slujba Învierii.

Lumina vine din Est și învățăturile religioase tot din Est. Totuși nu trebuie să omitem faptul că întunericul vine tot de la Est și am fost ținuți în întuneric timp de câteva decenii ca urmare a unor anomalii istorice.

Câteva concluzii:

Din moment ce românii au gene puternice și sunt mai puțin afectați de virus, nu există niciun risc major să ne vedem de ale noastre. De slujba Învierii, de mesele în familie, de Paștele ortodox și de toate cele.

Cred ca oricine s-a lovit în viață de situația în care ar fi vrut să dea timpul înapoi măcar cu o secundă pentru a putea evita o catastrofă.

Eu nu am reușit niciodată și nici nu cunosc pe cineva care să fi reușit.

Iisus a spus să dam cezarului ce-i al cezarului și lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu.

Iisus nu a îndemnat oamenii să nesocotească legile lumești. Credința nu se îndreaptă împotriva regulilor sociale impuse de autoritățile vremelnice, ci vine să le susțină.

Religia ortodoxă a susținut inclusiv regimul comunist. Țin minte că preoții se rugau în Biserică pentru conducătorii statului declarat ateu și înainte de 1989, ceea ce ar putea fi interpretat ca o întoarcere a obrazului.

Oare de ce nu ar susține acum regulile impuse de autorități? Oare de ce s-ar ridica împotriva acestor reguli?

Nu cumva primii afectați vor fi bătrânii și oamenii bolnavi, care își găsesc alinarea în credință, chiar dacă sunt la pat și chiar dacă nu pot merge la biserciă?

De ce să ajute Biserica la aprinderea unei lumânări pentru posibila stingere a unor vieți?

O întrebare finală: Cine lansează și susține cele mai multe știri false cu privire la societățile și regimurile democratice din lume?

(Radu Popescu)

Partenerii noștri