Editorial Democrația nu se negociază!

Data actualizării: Data publicării:
Alina Pop
Alina Pop
Secretar de stat USR PLUS în Ministerul Muncii
alina pop avatar

Am asistat în ultimele zile la o avalanșă de acțiuni antidemocratice. Când USRPLUS i-a retras sprijinul politic prim-ministrului Cîțu, acesta trebuia să demisioneze imediat, fiindcă nu mai dispunea de o majoritate parlamentară. Așa cer regulile democrației politice.

Dar Florin Cîțu nu a demisionat. În consecință, USRPLUS a recurs la singurul mecanism democratic care poate înfrânge voința unui premier antidemocratic: redactarea și depunerea unei moțiuni de cenzură.

De vineri încoace, premierul Cîțu, în conivență cu PSD, blochează depunerea moțiunii noastre de cenzură la Birourile Permanente ale Parlamentului. Faptul este fără precedent și extrem de periculos pentru democrație: pentru prima oară din 1990 încoace, un premer se folosește de toate subterfugiile pentru a bloca o inițiativă democratică și a rămâne în funcție deși nu mai are la dispoziție o majoritate parlamentară.

În consecință, USRPLUS a luat singura măsură pe care o mai avea la dispoziție: colegii mei miniștri au demisionat din guvernul Cîțu, schimbând astfel compoziția politică a guvernului și forțându-l pe acesta să ceară un vot de încredere în parlament.

Sunt solidară cu toți colegii mei din USRPLUS și sunt mândră de ei și de felul în care susțin valorile democratice până la capăt!

De astăzi, conflictul nu mai este între dreapta și stânga, ci între democrați și antidemocrați. Deocamdată, în tabăra democrației nu se găsește decât USRPLUS. Toate celelalte partide acționează, cel puțin deocamdată, în disprețul legii și al standardelor democratice.

În ceea ce mă privește, sunt convinsă că și PNL se va desolidariza, în cele din urmă, de derapajele antidemocratice ale lui Florin Cîțu. Vorbim totuși de un partid care, din 1990 încoace, a apărat constant democrația, așa încât spiritul introdus de actualul premier îi e străin.

În ultimă instanță, cea mai bună coaliție pentru modernizarea, europenizarea și democratizarea României rămâne cea dintre USRPLUS, PNL și UDMR. Însă pentru ca această coaliție să funcționeze, este absolut necesar ca premierul Cîțu să demisioneze sau să fie demis.

Ar fi trist ca, poziționându-se în apărarea unui trecător prim-ministru, ba chiar a unuia care a demonstrat că nu respectă nici Constituția, nici standardele democratice, nici vreun partener, PNL să devină la fel de nefrecventabil ca PSD.

Dar, oricum se va termina această aventură, USRPLUS va continua să apere democrația. Fiindcă democrația nu se negociază!

Partenerii noștri