Expert american în armată: Trump trebuie să înțeleagă că schimbările climatice sunt cea mai gravă amenințare

Data actualizării: Data publicării:
GettyImages-630161012

Capacitatea de planificare este cheia succesului în operațiunile militare (și de multe ori cheia succesului în general) iar infanteriștii marini americani (ca mine) sunt mândri că stăpânesc această abilitate.

Dacă ți-ai petrecut 30 de ani în armată, cum am făcut eu, știi că un plan eficient nu poate fi static. Contextul operativ se modifică, adesea în moduri surprinzătoare și neașteptate.

O astfel de schimbare este și victoria lui Trump în alegerile prezidențiale americane.

GettyImages-630161012

Infanteriști americani. Foto: Getty Images

Ar putea trece mult timp până să înțelegem pe deplin noul context operativ. Dar trebuie să ne adaptăm, altfel riscăm să devenim vulnerabili la amenințări strategice, iar cea mai gravă amenințare e reprezentată de schimbările climatice.

Creșterea temperaturii la suprafața planetei reprezintă o modificare fundamentală a contextului operativ global, din punct de vedere economic și militar.

Nu e cum își închipuie unii că doar se va încălzi puțin vremea. Schimbările climatice nu sunt o problemă banală și nici consecințele acesteia în domeniul securității.

Schimbările climatice sunt ceea ce în armată numim un “factor de multiplicare a amenințărilor ”. Relația cu conflictele nu este liniară. Acest factor intensifică și complică riscurile de securitate existente și mărește frecvența, intensitatea, dimensiunile și complexitatea misiunilor viitoare.

Amenințarea schimbărilor climatice devine iminentă. Deja raza de acțiune a operațiunilor militare americane s-a extins; Forțele Navale și Garda de Coastă ale SUA iau în considerare noi misiuni în zona arctică. Uragane, taifunuri și secete mult mai intense amplifică nevoia de asistență militară umanitară, mai ales în Pacific.

Fenomenele climatice extreme remodelează traseele de migrație, numărul persoanelor strămutate (deja la un nivel record) va crește, la fel și competiția pentru resursele vitale (apă, hrană, energie). Aceste efecte vor destabiliza în special zonele deja volatile, vor exacerba problemele în zonele cu guvernanță slabă, inegalitate economică și tensiuni sociale și vor genera conflicte extrem de toxice.

Din aceste motive schimbarea climatică este un “accelerator de instabilitate”.

Toate instituțiile americane din domeniul securității naționale au această poziție, nu trebuie să fiu crezut pe cuvânt.

Armata americană a admis că schimbările climatice reprezintă un risc de securitate major cu mai mult de un deceniu în urmă. Anul trecut, Strategia de Securitate Națională a reiterat această poziție și a identificat schimbările climatice ca fiind un risc strategic de nivel înalt, alături de factori precum terorismul, criza economică și proliferarea armelor de ucidere în masă.

Nu sunt doar vorbe goale. Armata americană a integrat în planificările sale schimbările climatice. Cele mai grave erori din domeniul securității, cum au fost atacul japonez de la Pearl Harbour (care a făcut SUA să intre în al doilea război mondial) sau atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, tind să apară ca urmare a unei pregătiri inadecvate.

În timpul administrației George W. Bush a fost implementată legislația care impune tuturor instituțiilor din domeniul apărării din SUA să ia în considerare efectele schimbărilor climatice în momentul conceperii politicilor strategice viitoare. În ultimii patru ani Ministerul Apărării american a emis o serie de directive care pun pregătirea pentru schimbările climatice pe primul plan.

E prea devreme pentru a ști cum va acționa administrația Trump pe problema schimbărilor climatice. În timpul campaniei, el a promis că va anula câteva dintre politicile cheie și chiar a amenințat că retrage SUA din Acordul climatic de la Paris. E extrem de important ca Trump și întregul său cabinet să își dea seama că respectarea acestor promisiuni ar fi o gravă eroare.

Este în interesul Americii, din punct de vedere economic și de securitate, să rămână pe drumul către un viitor curat. Revoluția energiei verzi deja a produs locuri de muncă, bani și industrializare pentru America rurală. Este o sursă de oportunități, iar identificarea oportunităților e unul dintre punctele tari ale Americii.

Schimbarea mediului economic stimulează apariția oportunităților. China, India și alte economii emergente se întrec în cursa pentru obținerea titlului de superputere a energiei curate. Nu e în interesul Americii să rămână în urmă. Pentru ca America să fie puternică, așa cum ne-a promis Trump, e nevoie să dezvolte industrii ale viitorului competitive la nivel global și care să aducă locuri de muncă lucrătorilor americani.

În plus, administrația Trump trebuie să continue politica militară a SUA și să dezvolte o strategie națională de securitate mai adecvată vremurilor. Proiectul American de Securitate pe care îl conduc e pregătit să furnizeze administrației Trump consiliere și soluții. De asemenea, vom trage la răspundere administrația dacă aceasta eșuează în misiunea sa de protejare a intereselor SUA.

Poate că ignorarea pericolelor funcționează în politică, dar nu și în domeniul securității.

Negarea fenomenului schimbărilor climatice nu-l va face să dispară, ci mai degrabă va afecta economia și va expune SUA la riscuri serioase. Asta va însemna eșecul lui Trump de a-și îndeplini una dintre cele  mai importante responsabilități de președinte: aceea de asigurare a securității poporului american.

Riscurile strategice majore nu pot fi o jucărie a politicienilor. Pericolul schimbărilor climatice nu este nici de dreapta nici de stânga, ci este parte a planificării strategice a SUA. Oricine a fost implicat în tipul acesta de planificare știe că nu te poți pregăti doar pentru războaiele în care ți-ar plăcea să lupți. Trebuie să te pregătești pentu războaiele care vor veni.

 

Despre autor: Stephen Cheney, fost US Marine Corps, este în prezent CEO al American Security Project.

Titlul aparține editorului (follow)

 

Pentru comentarii intrați pe postarea Facebook

 

Pe subiecte similare:

Omul și schimbarea climatică

Poate știința opri încălzirea globală?

Rechinul: cea mai nedreptățită creatură

Lipsa resurselor de apă va genera conflicte

O critică față de acordul climatic de la Paris

 

Partenerii noștri