Guvern reșapat și plin de figuri controversate. „Ficatul duce”

Data actualizării: Data publicării:
Andreea Nicolae
Andreea Nicolae
Jurnalistă Digi24.ro
170628_CExN_PSD_08_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

După îndelungi ore de discuții între Liviu Dragnea și șefii de filiale social-democrate, s-a născut Guvernul Tudose. Un pic mai mare, ca să fie toată lumea mulțumită. Au fost păstrați 15 miniștri din echipa lui Grindeanu, ca dovadă în plus că demiterea acestuia nu a avut vreo legătură cu performanța guvernamentală, așa cum s-a tot spus. Împărțirea celorlaltor posturi pare să se fi făcut și ea mai degrabă după criteriul loialității, decât după cel al pregătirii profesionale și al experienței. Oricum, după dușul rece pe care l-a primit de la Grindeanu, Dragnea pare să-și fi luat măsuri de precauție: Tudose se declară dispus să-i cedeze locul înainte chiar de a fi învestit.

Față de Cabinetul Grindeanu, noua echipă girată de Dragnea și Tăriceanu este mai bogată cu un vicepremier, Marcel Ciolacu, și cu un ministru plin, Rovana Plumb (în Guvernul anterior, era ministru delegat în cadrul ministerului condus de Sevil Shhaideh). Înființarea unor noi posturi guvernamentale era, de altfel, anticipată, după cum am explicat în editorialul „Guvernul Tudose sau mersul pe sârmă al lui Liviu Dragnea”, deoarece șeful PSD avea de onorat multe promisiuni făcute înainte de votul la moțiunea de cenzură.

Despre Marcel Ciolacu, șeful PSD Buzău, parlamentar la al doilea mandat și lider al deputaților social-democrați, nu sunt prea multe de spus. A făcut Dreptul la particulară, după care, la vreo opt ani distanță, a început să-și îmbogățească CV-ul cu studii post-universitare. Întâi la aceeași universitate particulară, apoi la Colegiul Național de Apărare București și la SNSPA. Este unul dintre oamenii de încredere ai lui Dragnea și un vâslaș abil, dacă ținem cont că șeful PSD i-a dat barca pe mână când s-a dus la pescuit de știuci cu Sorin Grindeanu. Pentru fidelitatea sa, Ciolacu a fost răsplătit acum cu nici mai mult, nici mai puțin decât un post de vicepremier. Cu se va ocupa el? Cu „probleme speciale”, comunicarea interministerială și ce mai vreți voi, pentru că nu are minister în subordine.

Mai departe, Rovana Plumb, unul din cei 15 miniștri păstrați din echipa Grindeanu, a primit un întreg minister pe mână. Nu neapărat pentru performanța deosebită în absorbția fondurilor europene (s-au atras în șase luni mai puțin de 1% din suma prevăzută pentru 2017), ci pentru că un minister de sine stătător înseamnă secretari de stat, secretari adjuncți, șefi de cabinete, consilieri, secretare, șoferi, etc. Adică, noi posturi călduțe de împărțit cui trebuie. Plus că dă bine să spui că acorzi atâta importanță absorbției fondurilor europene încât ai creat un minister special pentru asta, nu-i așa? Altfel, numai de bine despre Plumb, care apare în evaluare făcută de Darius Vâlcov cu o singură măsură îndeplinită, „0 măsuri realizate parțial” și „7 măsuri neîndeplinite”.

Și pentru că tot am vorbit de evaluare Guvernului Grindeanu, și-au păstrat posturile de miniștri deși au rămas repetenți la evaluare, cu „0 măsuri îndeplinite”, Carmen Dan (Interne), Răzvan Cuc (Transporturi) și Marius Dunca (Tineret).

Evident, pe lângă aceștia, ceilalți par de-a dreptul performanți, așa că și-au păstrat portofoliile. Este vorba de Sevil Shhaideh (vicepremier, Dezvoltare Regională și Administrație Publică, o singură măsură îndeplinită, 3 neîndeplinite), Grațiela Gavrilescu (vicepremier, Mediu, 2 măsuri îndeplinite, 5 neîndeplinite), Mircea Dobre (Turism, o singură măsură îndeplinită, 9 măsuri neîndeplinite), Toma Petcu (Energie, o măsură îndeplinită, 9 neîndeplinite), Florian Bodog (Sănătate, 3 măsuri îndeplinite, 14 neîndeplinite), Teodor Meleșcanu (Externe, 2 măsuri îndeplinite, 14 neîndeplinite) și Andreea Păstârnac (Diasporă, o măsură îndeplinită, patru neîndeplinite). Oricum, probabil că au fost toți împiedicați de Sorin Grindeanu să-și facă treaba de ministru, așa că nu aveau ce să deconteze.

Și-au mai rămas în funcții Petre Daea, cu ale sale glume despre oi, Lia Olguța Vasilescu, cu a sa lege a salarizării unitare care a fost promulgată miercuri și care va da peste cap bugetul și, nu în ultimul rând, Tudorel Toader. Păstrarea acestuia din urmă la Justiție pare a fi o dovadă în sprijinul scenariilor care avansau ideea că președintele Klaus Iohannis a pus și el niște condiții pentru a accepta rapid noul premier propus de Dragnea.

Despre nou intrații la guvernare, la fel numai de bine. Adrian Țuțuianu, baronul de Dâmbovița și șef al filialei PSD Dâmbovița, va da șefia Comisiei de control a activității SRI pe Ministerul Apărării, dovedindu-și în ultimele luni devotamentul față de cauză fie că a fost vorba de anchetarea alegerilor din 2009, fie de gestionarea arhivei SIPA sau de implicarea multinaționalelor în protestele generate de OUG 13.

Mihai Fifor ajunge și el, în sfârșit, ministru. Cum unde? La Economie, în locul lăsat liber de Mihai Tudose. Pentru cine a uitat, în 2015, președintele Iohannis a refuzat instalarea lui Fifor la Transporturi pe motiv că nu are expertiza și experiența managerială necesare gestionării unui domeniu așa de complex. Pesemne că Economia e mai puțin complexă decât Transporturile.

În rest, la Cultură avem un fost șef de presă tabloidă, iar la Educație s-a întors Liviu Pop, sindicalistul anti-reformă, care a desființat o instituție doar pentru a-l salva de un verdict de plagiat pe Victor Ponta. Și s-a mai întors în Guvern, la Ministerul Apelor, Doina Pană, cea gratulată de Ponta, pe când se aflau în barcă, la inundații, cu apelativul „fă, Doina”.

Iar în spatele tuturor acestora rămâne Liviu Dragnea, ajutat de Darius Vâlcov, omul care e atât de „bun” încât PSD și România nu ar supraviețui fără el.

Partenerii noștri