Editorial Haos în campania vaccinării în societatea care se sinucide lent. Tulburătoarea sinceritate a ministrului sănătății

Data actualizării: Data publicării:
Vasile Dîncu
Vasile Dîncu
Președintele Consiliului Național al PSD
Vasile Dîncu este sociolog, senator în Parlamentul României și președinte al Consiliului Național al PSD. În perioada 2015 - 2017 a fost vicepremier, ministru al Dezvoltării Regionale, iar în 2000 - 2003 a deținut portofoliul Informațiilor publice fiind inițiatorul legislației privind transparența guvernării și a participării cetățenilor la deciziile publice, dar și a politicilor naționale privind incluziunea romilor. De-a lungul carierei didactice a pus bazele mai multor facultăți, centre de cercetare sau masterate la universitățile în care a activat. În cariera de peste 25 de ani de cercetare socială a coordonat sute de proiecte și a fondat două dintre cele mai prestigioase institute de cercetare socială și de piață din România.
Vasile Dancu, zambitor, pozeaza la camera
Vasile Dâncu. Sursa foto: arhiva personală

În momentul de față, premierul Cîțu ne spune că vaccinarea merge bine și ne arată statistici cu locuri fruntașe, dar ministrul sănătății recunoaște că ne confruntăm cu un haos generalizat: avem mai puține doze decât am avea nevoie; vaccinarea nu se face conform planificării, ceea ce face inutilă platforma de programare online; vaccinarea se face preferențial, fără a ține cont de grupele de risc asociate etapelor de vaccinare; vaccinarea este numai pentru unii în circuit închis, pentru cei esențiali, nu pentru toți.

Ministrul sănătății, domnul Vlad Voiculescu a recunoscut că 30% din vaccinări au fost făcute în afara platformei de programare. Asta se întâmplă în condițiile în care oamenii vulnerabili, mai ales cei peste 65 de ani, nu reușesc să se programeze pe platformă pentru că nu mai sunt locuri sau aceasta este, pur și simplu, inaccesibilă.

Adică o treime dintre vaccinări s-au făcut după alte criterii decât cele anunțate cu surle și trâmbițe de Președinția României și de către Guvern.

Apostolii luptei anticorupție ne demonstrează că încalcă până și regulile stabilite de ei înșiși, fără consultare publică și fără consultarea legislativului.

Ministrul Voiculescu nu își mai asumă acest haos al campaniei de vaccinare și cere transparență și echipe mixte, considerând activitatea comitetului condus de colonelul Gheorghiță ca fiind doar ”rezonabilă”.

Repetatele apeluri ale ministrului Voiculescu la transparență nu sunt destul de clar direcționate.

Cere transparență a acțiunilor guvernului, acolo unde el este chiar șeful de filă în tot ceea ce însemnă sănătatea românilor? Greu de crezut că se îndeamnă pe sine la transparență, deoarece chiar conferința de presă pe care o invocăm este un act de transparență destul de serios.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, nășit de Președintele Klaus Iohannis, este stat în stat și de aceea ministrul sănătății îndeamnă la control cu echipe mixte?

”Avem mai multe centre cu circuit închis decât centre cu circuit deschis. Lucrul acesta ne îngrijorează. Nu există Hotărâre de Guvern sau hotărâre a Ministerului Sănătății care să fi aprobat așa ceva”, se mai plânge ministrul Voiculescu.

 ”Ministerul Sănătății va reevalua toate centrele din subordinea sa și vom transmite celorlalte instituții care au centre să o facă. Fie le deschidem pentru toată lumea, fie le închidem. O excepție ar fi să păstrăm puține centre pentru rapelurile din spitale. E jenant să avem centre separate pentru anumite instituții”.

Premierul împărtășește această opinie. Ultima completare este, evident, mai degrabă de complezență, prin care Vlad Voiculescu dorește să arate, timid, că nu este singur, dar adevărul acesta este tulburător: sistemul instituțional de distribuție și operare a centrelor de vaccinare este gripat de iresponsabilitate și de corupție.

În România, nu există leadership asumat în chestiunea vaccinării. Cine coordonează de fapt campania de vaccinare: armata prin Domnul Colonel Gheorghiță sau ministerul sănătății, prin Vlad Voiculescu?

Ce facem, de fiecare dată când guvernul descoperă că este incompetent, corupt și netransparent, militarizăm sau chemăm armata să rezolve problema?

Pe bună dreptate, ascultându-l pe ministrul Voiculescu cum se plânge, ne întrebăm:
Este sau nu este Vlad Voiculescu ministrul sănătății?
Este sau nu este Vlad Voiculescu în stare să coordoneze politic și tehnic această campanie de vaccinare?
Este sau nu este Vlad Voiculescu în stare să aducă competența, transparența, corectitudinea în procesul de vaccinare?
În final, este sau nu este Vlad Voiculescu în stare să își asume leadershipul și responsabilitatea politică a campaniei de vaccinare?

Tulburătoarea sinceritate a ministrului sănătății ne arată că puterea de centru-dreapta produce instituții corupte și netransparente, din moment ce vaccinarea a devenit o afacere cu circuit închis între nomenclatura si privilegiații statului, nu un proces care se adresează tuturor românilor.

Acest guvern este neputincios, din moment ce a pierdut total controlul asupra procesului de vaccinare. Nu există suficiente doze, dar nici vedem demersuri pentru a crește numărul acestora. Nu avem un orizont de timp în care să știm când vom ajunge la o masă critică de vaccinare și la imunizare reală.

De fapt, în România viața oamenilor a ajuns o loterie. Cei care sunt privilegiați ai statului și ai guvernării liberalo-useriste se vaccinează, ceilalți, NU! Dreptul egal la viață trece prin clientelism politic și sinecurism.

Later edit.

Când încheiam acest text cu gândul trist al loteriei vieții și al morții, ne vine vestea dramei de la Institutul ”Matei Balș”. În loc să facem investiții în infrastructura unor spitale uzate moral și fizic, marea bătalie politică este pentru împărțirea posturilor de conducere din spitale și pentru achiziții direcționate clientelar. Se va încerca folosirea politică a imensei drame și va continua bătălia de orgolii și pasarea responsabilității. Se întâmplă de peste trei decenii și singura constantă din sistemul sanitar este moartea, cu tot sacrificiul și munca sisifică a medicilor și a tuturor celor care se lupta pentru viață in acest infern. Când nici măcar moartea nu reușește să ne trezească din cinismul și ticăloșia unei politici aducătoare de moarte, societatea se noastră se sinucide lent.

Partenerii noștri