Editorial Messi, hamsii și tzatziki sau cum se aseamănă businessul românesc cu cel catalan

Data publicării:
George Tuță
George Tuță
Președintele PNL Sector 1
George Tuță este deputat PNL de Ilfov, chestor în Biroul Permanent al Camerei Deputaților și președintele PNL Sector 1. Este absolvent de științe economice și are o experiență de peste 10 ani în administrația publică.
Afișele cu Messi au fost date jos de pe stadionul Camp Nou din Barcelona
Afișele cu Messi au fost date jos de pe stadionul Camp Nou din Barcelona. Sursa foto: Profimedia Images

Ca să parafrazăm un tricou celebru zilele astea, “Ici ce n’est pas Paris”. Nu de alta, dar te prinde și rușinea de rușinea lui Leo când vezi că ceasul lui din aur roz pare de la second hand în comparație cu ”ciasuri” din declarațiile de avere de Bucharest.

O fi luat șeicul gratis crème de la crème de prin Europa, dar îl va ustura la întreținere. Oamenii au lefuri mari, tabieturi și mai fac și bani din șampon și suc.

Una peste alta, până să apuce să tragă la poartă împotriva lui Clermont, Messi își va fi plătit singur jumătate din salariu din tricouri, magneți și brioșe. Oricât ar fi sondele de dese și mănoase, șeicul pare că are businessul în sânge. A propos, cât de mare o fi jalea pe Camp Nou după ce nu s-a tăiat nici un pui de factură pe un angajat care anul trecut pe vremea asta era strâns în lanțuri de designer cu o clauză de 700 de milioane!?

Încăpățânarea, pandemia și orgoliul au lovit grav peste tibii businessul unui oraș care trăia, respira și vindea Messi cu de toate la fiecare colț.

Vorba fotbalului, jocul greșeala așteaptă. Iar în business greșeala înseamnă inclusiv împietrirea în ideea fixă că altfel nu se poate!

Chez nous mizele sunt infinit mai mici, invers proporțional cu pretențiile. Aflăm cu tristețe că lărgirea plajelor de la Mamaia a dus instantaneu la moartea unor businessuri solide care duceau în spate farmecul unui întreg litoral. La ce bun să ne dea Europa bani pentru combaterea eroziunii dacă nu putem noi, suverani, mândri și daci vechi, să tapetăm instantaneu nisipul cu prosoape. Eventual cu emblema Mes que un club.

Supărările pe sat sunt infinit mai simplu de realizat decât vreo ajustare isteață a modului de făcut bani. Hamsia prăjită pare azi din păcate superstarul retailului de pe malul mării.

Businessul românesc are nevoie de infuzie de idei proaspete, de simplificare, firmele trebuie înființate comod și rapid pentru a adapta oferta la o piață care se mișcă rapid pe benzi. Noii antreprenori trebuie încurajați de proceduri simplificate să își asume riscuri și să genereze bază de impozitare. E-factura este unul dintre pași, dar în continuare statul și companiile trebuie să gândească flexibil și adaptat. Altfel ambii vor pierde gratis jucători de bază, care vor pleca, în ciuda incendiilor, către zări cu tzatziki de calitate.

Iar celor care sunt sceptici că statul poate fi prieten și partener cu privatul le aducem aminte că de luna viitoare Messi și Ramos vor juca în aceeași echipă. Kalimera!

Partenerii noștri