Editorial Moștenirea toxică a Avocatului Poporului

Data publicării:
Andrei Lupu
Andrei Lupu
Deputat REPER
Agora Digi este un proiect editorial al Digi24.ro, o platformă unde sunt invitați să contribuie cu opinii, idei și comentarii cei mai importanți lideri politici, lideri de opinie, personalități marcante ale vieții publice. Andrei Lupu este avocat și deputat REPER.
andrei lupu, deputat usrl plus, cu camasa albastra si mainile impreunate
Andrei Lupu. deputat REPER. Credit foto: Steluța Popescu

Stimată doamnă Weber, vă scriu cu dezamăgire și tristețe.

Încep prin a vă spune că nu am niciun dubiu asupra profesionalismului dumneavoastră și în ceea ce privește pregătirea pe care o aveți. Fac acest lucru știind că veți alege încă o dată să fiți oportunistă înainte de orice, așa cum ne-ați obișnuit, și că veți întreba probabil de ce am votat împotriva dumneavoastră. Răspunsul este simplu. Pentru că, prin ceea ce ați făcut, prin alegerile dumneavoastră din ultimii ani și prin moștenirea pe care o lăsați, ați distrus încrederea unei noi generații că România poate să se schimbe în bine.

Ce nu veți înțelege nici dumneavoastră și nici patronii politici pe care vi i-ați ales este faptul că nu aveți dreptul la egoism. Aveți dreptul la opinii politice, aveți dreptul să nu înțelegeți sau să nu acceptați alegerile pe care le facem noi, ceilalți, dar nu aveți dreptul la egoism. Am crescut cu oameni ca dumneavoastră ca repere ale negativului, ca reprezentanți ai unei lumi în care trebuie să faci totul ca să îți fie ție bine, chiar și dacă asta implică un preț plătit de o întreagă societate. În loc să îmi fiți un model de etică și un reper profesional, ați ales conștient să susțineți și să promovați dubiul moral, lipsa de coloană vertebrală și parvenitismul politic. Nici nu mai are rost să enumăr oamenii pe care i-ați slujit în politică, pentru că lista e lungă și o puteți găsi la DNA sau prin pușcăriile patriei.

Poate vi se pare că discursul meu e un atac la persoană și că nu ar fi trebuit să părăsim discuția despre poziția de Avocat al Poporului, rezultatele și prestația dumneavoastră. Aveți dreptate, e în bună măsură un atac la persoană, dar tocmai pentru că dumneavoastră sunteți cea care a confundat funcția cu interesele personale și cu cele ale patronilor politici. Din nefericire, nu v-a interesat nicio clipă moștenirea otrăvită pe care ne-o lăsați. E drept că nici predecesorului dumneavoastră, Victor Ciorbea, nu i-a păsat. Dar asta nu e o scuză. Împreună cu un număr extrem de mare de alți oameni, ați format o camarilă politică parazitară, care a otrăvit funcțiile pe care le-a primit și ați răspuns la comenzi politice în loc să puneți reputația, decența și interesul societății înaintea a orice altceva. Rușinos și toxic.

Știu că funcția de Avocat al Poporului este una politică, asemenea multor altora care beneficiază de numirea și votul parlamentar. Dar am ajuns să credem că ne numim amicii politici în funcție pentru a se transforma în păpuși ascultătoare. Spiritul democrației moare câte puțin ori de câte ori numim câte o Renate Weber într-o astfel de funcție. Trebuie să punem capăt acestui obicei dacă nu vrem să distrugem ceea ce ne-au încredințat cetățenii în speranța că le vom respecta nevoile și dorințele.

De aceea este corect că doamna Weber pleacă din poziția de Avocat al Poporului. Trebuie să ne asigurăm că nu mai permitem un alt derapaj toxic. Pentru că iată că avem oameni bine pregătiți profesional, educați și pregătiți pentru funcții publice, dar cărora le lipsesc decența și etica necesare unei funcții publice. Rușinea pe care o vom simți multă vreme după ce Renate Weber va pleca din funcție nu poate să dispară decât dacă vom schimba complet înțelegerea a ceea ce înseamnă să slujești cetățeanul și societatea.

Partenerii noștri