Editorial OUG 13 pe mediu: nu vă bateți joc de sănătatea noastră!

Data actualizării: Data publicării:
Diana Buzoianu
Diana Buzoianu
Deputat USR
Diana Buzoianu este deputat în Parlamentul României și membră a Comisiei parlamentare pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor. Este dedicată luptei pentru digitalizare, în prezent fiind implicată în inițiative care vizează răspândirea practicilor digitale atât în sectorul public, cât și în cel privat. Inițiativele sale au scopul de a apropia cetățenii de administrația publică prin dezvoltarea infrastructurilor și a soluțiilor digitale, aceste transformări întărind transparența activității administrației publice.
diana buzoianu
Foto: Arhiva personală

Săptămâna trecută, PSD-PNL-UDMR au dat un nou atac împotriva mediului cu dedicație pentru mafia bănoasă a deșeurilor.

Prin amendamentele introduse, sancționarea penală pentru infracțiunile de gestionare a deșeurilor va fi posibilă doar ,,atunci când cantitatea sau impactul asupra mediului sau asupra vieții, integrității corporale sau sănătății persoanelor nu poate fi neglijată". Acest lucru înseamnă o îngreunare de neacceptat a cercetării și incriminării infracțiunilor cu deșeuri. Ce înseamnă acest amendament? Înseamnă un cadou făcut infractorilor care ne pun sănătatea în pericol în fiecare zi.

Dacă aceste amendamente vor fi votate și în plen, procurorii vor trebui să dovedească, de exemplu, în cazul arderilor ilegale de deșeuri că impactul acestor fapte asupra mediului sau sănătății noastre nu poate fi neglijat. Cu alte cuvinte, va fi necesar un întreg probatoriu cu date culese din aer, din sol, din apă, o muncă în plus extrem de specifică și de elaborată pentru organele penale. Înainte era suficient, așa cum este și normal, să fie doar descoperite arderile ilegale. Un fel de probatio diabolica, adică ceva extrem de vag și de complicat de demonstrat.

Arderile ilegale oricum erau greu de sancționat și înainte de aceste modificări. Acum, dacă aceste amendamente trec de plen, va fi și mai greu. Iar arderile ilegale sunt doar un exemplu din această gamă de infracțiuni legată de gestionarea deșeurilor.

Realitatea este că s-au înmulțit substanțial cazurile de infracțiuni privind gestionarea deșeurilor. În România, conform datelor de la nivel european, mor prematur 23.000 de români din cauza poluării. Sănătatea noastră este pusă grav în pericol. Coaliția de guvernare nu doar că nu face nimic pentru a gestiona această problemă, dar ia și apărarea infractorilor.

Între timp, reprezentanții gărzii de mediu - care au susținut amendamentul toxic în comisia de mediu de la Camera Deputaților - au declarat că acest amendament a fost ,,o eroare" care va fi îndreptată.

O eroare. Încearcă să bage șopârle, văd dacă iese scandal. Dacă nu iese scandal, trec prevederi toxice, scapă infractorii. Dacă iese scandal, spun că a fost o eroare și retrag propunerile.
Doar deputații USR am votat împotriva acestui amendament în comisia de mediu. În București știți toți ce aer respirăm din cauza arderilor ilegale de deșeuri. Vedem cu toții că prea puțini dintre cei care ne pun sănătatea în pericol ajung să fie sancționați.

Cer ferm reprezentanților PSD, PNL și UDMR să repună în comisia de mediu proiectul de lege și să retragă amendamentul toxic. Nu putem permite să își bată joc de sănătatea noastră!

Urmează votul în Plen. PSD-PNL-UDMR trebuie să știe că îi vedem cum încearcă să ne vândă sănătatea și viitorul.

Partenerii noștri