Pe măsură ce îmbătrânesc, oamenii ar trebui să se vaccineze

Data actualizării: Data publicării:
Melvin Sanicas
Melvin Sanicas
Medic, expert pe sănătate publică. Este coordonator de proiect și bursier în cadrul Bill & Melinda Gates Foundation.
573c4109682ccf0ef57dcc0d
Foto: Guliver/ Getty

Populația planetei crește numeric și îmbătrânește. Vârstnicii vor depăși cu mult numărul tinerilor — până în 2050 vor fi de trei ori mai multe persoane cu vârsta de peste 65 de ani decât cele sub 4 ani. Apare astfel temerea că povara asupra bugetelor guvernamentale, sistemelor de sănătate și economiilor va fi imposibil de gestionat. Dar există ceva ce putem face pentru a ușura această povară: să îmbunătățim starea de sănătate a vârstnicilor.

Pe măsură ce îmbătrânim, corpul nostru trece prin schimbări complexe care slăbesc treptat abilitatea noastră de a răspunde la infecții și de a dezvolta imunitate. Acesta e motivul pentru care bolile adulților vârstnici tind să aibă forme mai severe, cu impact mai mare asupra calității vieții, invalidității și mortalității (față de cazul pacienților mai tineri).

Pe scurt, sistemul imunitar al adultului care îmbătrânește are nevoie de ajutor. Aici pot interveni vaccinurile.

573c4109682ccf0ef57dcc0d
Foto: Guliver/ Getty

Vaccinurile sunt cel mai frecvent aduse în discuție în privința copiilor, care trebuie să fie vaccinați împotriva “bolilor copilăriei” — pojar, poliomielită etc. Vaccinarea copiilor este una dintre cele mai de succes campanii medicale ale secolului 20, printre altele datorită imunității de grup (heard immunity: protecția indirectă a întregii comunități, inclusiv a celor care nu pot fi vaccinați pe motiv de vârstă sau boală).

Adulții pot beneficia de același mecanism științific. De fapt, ei ar putea obține beneficii mult mai mari, inclusiv pentru rude și pentru comunitate. Și totuși puțini aplelează la vaccinare.

Adulții trebuie să înțeleagă că unele dintre infecțiile mai banale la care sunt vulnerabili pot fi prevenite prin vaccinare. De exemplu zona zoster, o infecție ce poate afecta pe oricine a suferit de varicelă (“vărsatul de vant”, care afectează peste 95% din adulți la nivel mondial). În SUA aproximativ o treime din populație va suferi de zona zoster, la un moment dat.

Un caz de zona zoster poate fi simplu pentru cineva la 30 de ani. Însă boala e mult mai frecventă la cei de peste 50 de ani, când poate fi extrem de dureroasă. Adulții mai vârstnici pot avea discomfort cronic și complicații grave, care să-i împiedice să doarmă, să iasă din casă și să-și desfășoare activitățile de rutină.

Dacă aceștia ar fi vaccinați (Centrul pentru Controlul Bolilor și Prevenție recomandă vaccinarea la 60 de ani), ei ar evita această experiență dureroasă.

Gripa comună este o altă boală ce poate fi prevenită prin vaccinare. În timp ce virusul gripei poate cauza îmbolnăviri în toate grupele de vârstă, cei peste 65 de ani sunt afectați în mod disproporționat (și de boală, și în termeni de mortalitate și spitalizare).

E foarte probabil ca vârstnicii să aibă afecțiuni cronice. Riscul de a suferi complicații severe de pe urma gripei este astfel mai mare.

Studii sistematice realizate în rândul vârstnicilor au observat că vaccinarea contra gripei este nu doar eficientă împotriva bolii ci și rentabilă economic (sunt costuri mai mici pentru vaccinare decat pentru tratarea bolii n.t.).

Lista nu se încheie aici. Difteria, provocată de bacteria gram-pozitivă Corynebacterium diphtheria, este o boală acută (cauzată de toxinele produse de bacterii) și se manifestă ca infecție a tractului respirator superior sau ca infecție a pielii. Cele mai multe complicații ale difteriei - precum miocardita (inflamație a mușchiului inimii) sau nevrita (inflamație a unui nerv periferic) sunt atribuite efectelor toxinelor. Rata totală a mortalității este de 5-10%, cu rate superioare pentru grupele de vârstă de sub 5 ani sau peste 40.

Tetanosul este o boală infecțioasă care afectează sistemul nervos, cauzând contracturi musculare dureroase. Deși nu produce un număr mare de decese în rândul vârstnicilor, faptul că poate fi prevenită ar trebui să determine o mortalitate zero.

Mai există tusea convulsivă. Nu se cunoaște exact răspândirea în rândul populației vârstnice din cauza subdiagnosticării și subraportării la toate grupele de vârstă. Dar Comitetul Consultativ pentru Practicile de Imunizare consideră că povara bolii este de cel puțin de 100 de ori mai mare decât se raportează oficial.

Vaccinul “Tdap” care protejează adulții de difterie, tetanos și tuse convulsivă ar putea adresa aceste probleme. Un alt vaccin, numit “Td”, previne tetanosul și difteria dar nu și tusea convulsivă.

În fine, există infecția pneumococică, boală cauzată de “Streptococcus pneumoniae” și care poate provoca pneumonie, meningită sau septicemie. În funcție de natura complicațiilor care apar simptomele pot fi: tuse, instalarea bruscă a febrei, dureri în piept, frisoane, dispnee, gât înțepenit, dezorientare și sensibilitate la lumină.

Boala pneumococică poate provoca leziuni cerebrale, surzenie, leziuni ale țesuturilor (chiar până la a necesita amputări ale membrelor) și deces. Numai în SUA, pneumonia pneumococică, septicemia și meningita omoară zeci de mii de persoane anual, incluzând 18,000 de adulți de peste 65 de ani. Două tipuri principale de vaccinuri pneumococice destinate adulților vârstnici, PPV23 și PCV13, ar putea ameliora această situație.

Datorită programului de imunizare, mor mai puțini copii din cauza bolilor ce pot fi prevenite prin vaccinare. Este nevoie acum de un efort similar concentrat pentru a obține aceleași beneficii pentru adulți și în special pentru vârstnici. Putem ajuta oamenii să rămână activi și productivi cât mai mult timp, în beneficiul lor, al comunităților din care fac parte și al lumii.

Copyright: Project Syndicate 2016 - Vaccines for an Aging Population

Mai puteți citi:

Află de la ce companii farma ia bani doctorul tău

Mamografiile: recomandate sau nu femeilor?

Partenerii noștri