Editorial Pentru Israel, România este un prieten special și un partener important

Data actualizării: Data publicării:
Reuven Rivlin
Reuven Rivlin
Președintele Statului Israel
Reuven Rivlin este președintele în funcție al statului Israel. Rivlin face parte din partidul conservator Likud. A îndeplinit funcția de președinte al Israelului între 2014 și 2021. A avut și funcția de președinte al Knessetului, parlamentul israelian, între anii 2003-2006 și 2009-2013. Este avocat de profesie.
drapelele romaniei si israelului, pe fond visiniu
Sursa foto: Profimedia Images

Săptămâna aceasta, pe 11 iunie, statul Israel și România marchează 73 de ani de relații diplomatice neîntrerupte. În acest context special îmi voi începe vizita de stat la București.

Popoarele noastre împărtășesc o îndelungată și strânsă prietenie bazată pe o istorie comună și pe un viitor plin de speranță.

Pentru mine a fost o onoare să găzduiesc, în timpul mandatului meu în calitate de al zecelea Președinte al statului Israel - care se va încheia luna viitoare, întregul leadership politic al României: de la dragul meu prieten, Președintele Iohannis, prezent în 2016 și anul trecut la summitul liderilor cu prilejul comemorării, la Ierusalim, a celei de-a 75-a aniversare a eliberării lagărului de la Auschwitz-Birkenau, la Prim-ministrul de la acea vreme, dl Orban, la Miniștri ai Afacerilor Externe și ai Apărării, precum și alți oficiali.

Aceste vizite oficiale au reprezentat o ocazie excelentă pentru a reitera relația puternică de prietenie dintre țările noastre. La rândul meu, prin această vizită doresc să reafirm caracterul special și dinamic al parteneriatului nostru, alegând astfel România înaintea altor țări.

Un element esențial al acestei vizite constă în intensificarea relațiilor economice și extinderea domeniilor de cooperare bilaterală. Cu acest prilej, voi fi însoțit de liderii economiei israeliene, delegația cuprinzând peste 50 de oameni de afaceri israelieni și de înalți oficiali din cadrul Ministerelor Economiei și Afacerilor Externe din Israel, în vederea construirii de noi parteneriate în sectoare precum securitatea cibernetică, agricultură și managementul apelor, sănătate și smart cities.

Israelul este astăzi un stat democratic, prosper și vibrant. Suntem un popor al inovării, al depășirii obstacolelor. O țară care a reușit să transforme deșertul în pământ roditor, dar și să cultive cea mai de preț resursă: mințile strălucite ale cetățenilor săi. Ne dorim, de asemenea, o cooperare între Israel și România și prin joint-ventures. Știu că România are un capital uman extraordinar și am încredere că această oportunitate va consolida statutul special și strategic al relațiilor dintre statele noastre, mai ales în domeniile tehnologiei și cyber.

Societatea israeliană este una diversă, cu rădăcini multiculturale. În acest creuzet de graiuri și culturi, s-a remarcat cu precădere influența imigranților de origine română. Artiști, oameni de știință, politicieni, scriitori, profesori de origine română au contribuit la formarea și dezvoltarea statului Israel. Astăzi, comunitatea de evrei originari din România numără 400.000 de persoane și reprezintă o punte vie între țările noastre.

Înainte de a vorbi despre viitor trebuie să ne amintim și să ne asumăm trecutul. Pentru a consolida această prietenie puternică dintre România și Israel, nu putem să ignorăm istoria care ne leagă. Trebuie să o acceptăm cu onestitate și să învățăm din lecțiile ei. Acesta este și cazul tragediei Holocaustului din România, în care au fost uciși în jur de 400.000 de evrei, aproape jumătate din populația evreiască românească dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial.

Autoritățile române au făcut eforturi remarcabile în promovarea educației privind Memoria Holocaustului. Au luat măsuri concrete prin adoptarea de legi care interzic negarea sa, ori care previn și combat antisemitismul. Apreciez sprijinul deosebit pe care domnul Președinte Klaus Iohannis l-a acordat promulgării Legii privind înființarea Muzeului Național al Istoriei Evreilor şi al Holocaustului din România, un instrument foarte important în confruntarea acestei tragedii din istoria recentă a țării. Un alt exemplu îl constituie adoptarea definiției de lucru a antisemitismului la București, în mai 2016, de către Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului, sub conducerea regretatului Ambasador român Mihnea Constantinescu.

Le mulțumesc Președintelui, Guvernului și Parlamentului României pentru toate aceste eforturi importante. Din păcate, nepăsarea și ignoranța permit xenofobiei, intoleranței și antisemitismului să existe și astăzi în societatea noastră. Din acest motiv, educația rămâne fundamentală în combaterea urii, extremismului, dar și în informarea celorlalți cu privire la cultura evreiască și la istoria evreilor.

Într-o lume mereu în schimbare, poate fi dificil să anticipi viitorul. Însă, pentru statul Israel un lucru este sigur: România rămâne unul dintre partenerii noștri cei mai importanți, iar viitorul nostru comun va fi unul luminos și plin de realizări. Cu acest gând îmi încep și eu vizita la București.

Partenerii noștri