Editorial PNL și USRPLUS au un singur drum în față: parteneriatul pentru "Reformă"!

Data actualizării: Data publicării:
Nicoleta Pauliuc
Nicoleta Pauliuc
Senator PNL de Ilfov
Agora Digi este un proiect editorial al Digi24.ro, o platformă unde sunt invitați să contribuie cu opinii, idei și comentarii cei mai importanți lideri politici, lideri de opinie, personalități marcante ale vieții publice. Nicoleta Pauliuc este senator PNL și președinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.
nicoleta pauliuc, senator pnl
Nicoleta Pauliuc, senatoare PNL. Foto Inquam Photos/George Călin

Când soarta unei coaliții și a unui guvern depinde de un singur om, acea coaliție și acel guvern nu au calitățile necesare pentru a conduce destinele românilor.

Dacă ne dăm doi pași în spate și ne scuturăm de emoțiile momentului, putem rezuma decizia premierului Cîțu de a îl demite pe Vlad Voiculescu în felul următor: premierul unui Guvern votat de o Coaliție a ales să renunțe la unul dintre miniștrii care, prin prisma acțiunilor sale politice, a reușit contraperformanța de a dezamăgi foarte mulți dintre votanții Coaliției și de a da muniție adversarilor politici.

Pentru că realitatea este că niciun alt ministru nu a născut atâtea dezbateri și nu a coagulat atâtea emoții negative decât domnul Vlad Voiculescu, în doar patru luni de mandat.

Un tânăr bine pregătit, plin de intenții bune nu este și nu va fi niciodată garanția unui om politic performant.

Politica nu are o grilă bazată pe rezultate cuantificabile matematic. Comunicarea și gesturile simbolice atârnă de cele mai multe ori mai greu decât faptele propriu zise.

A luat domnul Voiculescu măsuri gresite privind sistemul de sănătate? Probabil că nu. Cel puțin eu nu am cunoștință de așa ceva. A fost însă neinspirat în foarte multe momente din perspectiva poziționării publice și chiar a unor acțiuni? Cu siguranță da. Aproape că nu a existat publicație/post TV sau editorialist și influencer care să nu fi subliniat în repetate rânduri că dl Voiculescu aduce deservicii mari Coaliției în planul imaginii și chiar a relațiilor cu partenerii de Coaliție. Toți și-au arătat aprecierea pentru caracterul domniei sale, pentru sistemul de valori și principii după care se ghidează, însă au atras atenția că direcția pe care se află nu este cea potrivită.

Revenind, decontează Guvernul și Coaliția poziționările și mesajele transmise public de un ministru? Din nou...cu siguranță da.

Pot aștepta un Guvern și o Coaliție ca unul dintre miniștri să se profesionalizeze ca politician din poziția de ministru? Personal, cred că nu. Riscurile sunt mult prea mari.

Plecând de la premisele de mai sus, recunosc că nu reușesc să înțeleg poziționarea colegilor noștri de la USR-PLUS, care consideră că schimbarea lui Vlad Voiculescu cu un alt ministru provenind tot din rândurile lor, la alegerea lor, ar reprezenta un atac asupra Alianței USR-PLUS.

Am plecat împreună la drum pentru a recâștiga încrederea multor români, dezamăgiți de clasa politică în ansamblul ei. Le-am promis celor care ne-au ales că vom schimba ceva pe scena politicii.

Nu poți clătina fundamentul unei construcții politice și al unui plan de reformă, atunci când te cramponezi de prezența unui singur om care, repet, a făcut greșeli în cascadă din perspectiva poziționării publice, atrăgând nemulțumirea unei părți consistente și importante din electoratul comun al Coaliției.

Dacă acele greșeli ar fi fost dublate de o strategie de reformă clară prezentată public, care să aibă soluții concrete, sunt convinsă că electoratul și mass-media ar fi trecut cu vederea erorile omului politic și ar fi văzut în Vlad Voiculescu un manager de excepție, mai puțin versat în ale politicii. Din păcate, realitatea este însă alta.

Ne aflăm în fața unui moment extrem de important. Această Coaliție își dă în aceste zile examenul de maturitate în fața alegătorilor.

Este un moment sensibil, fără îndoială. Însă, nu este nici pe departe o dramă de proporții epice. Un om pleacă și este înlocuit de altul, la fel de bun sau poate chiar mai bun din aceeași echipă. Nimic mai mult, nimic mai puțin!

PNL și USRPLUS au un singur drum în față: parteneri pentru un proiect politic numit "Reformă"! Orice altă variantă este exclusă.

Partenerii noștri