Politicile lui Donald Trump și avortul

Data actualizării: Data publicării:
shutterstock_119812627

Reglementările anti-avort impuse de Trump ( “global gag rule”) vor crește numărul avorturilor, cel mai probabil. Și vor avea consecințe negative asupra multor alte chestiuni ce țin de sănătate și sărăcie.

Această acțiune lansată de Trump este la fel de lipsită de susținerea unor dovezi științifice ca și negarea schimbărilor climatice. 

shutterstock_119812627

La două zile după ce milioane au participat la “Marșul femeilor”, președintele american Donald Trump a reactivat “global gag rule”, o regulă ce interzice finanțarea de către SUA a ONG-urilor internaționale a căror activitate vizează advocacy sau servicii pe subiectul avortului.

Din fericire, guvernul olandez a anunțat un plan de compensare pentru ONG-uri cu 600 de milioane de dolari în patru ani. Numeroase țări și-au manifestat susținerea, alături de companii private și fundații. Rămâne de văzut dacă nu cumva vor fi afectate alte domenii de această redirecționare a fondurilor.

Lilianne Ploumen, Ministrul pentru Dezvoltare Internațională și Cooperare care a anunțat această inițiativă a declarat: ”Susțin dreptul de a alege al femeilor și drepturile femeilor în general. E important să rezistăm.

Efortul de a înlocui fondurile pierdute este binevenit însă e important să realizăm că aceasta nu e o dezbatere pro și contra avort.

Este o problemă globală de sănătate cu implicații serioase pentru cele mai vulnerabile populații, milioanele de bărbați, femei și copii din țările în curs de dezvoltare.

Ce spune reglementarea lansată de Trump?

Cunoscută și ca “Mexico City policy”, “global gag rule” solicită ONG-urilor care operează în afara SUA să se abțină de la recomandarea, susținerea sau efectuarea avorturilor ca metodă de planificare familială. Însă unele ONG-uri acționează în zone în care avortul (în siguranță sau nu) este singura formă accesibilă de contracepție.

Multe ONG-uri internaționale luptă din greu să crească accesul la metode de contracepție pe termen lung sau scurt. Dar o astfel de tranziție necesită timp și bani.

Cel mai probabil, unele ONG-uri vor fi obligate să-și reducă sau să închidă activitatea ca rezultat direct al acestei politici — fiind de multe ori singura sursă de servicii medicale reproductive pentru femei. În unele cazuri sunt chiar singurul punct de contact al întregii familii cu alte servicii medicale primare (screening cervical, prevenție HIV, analize, consiliere, prevenția bolilor cu transmisie sexuală, îngrijire pre și post natală, îngrijire nou-născuți).

Alte organizații amenințate de această interdicție pregătesc personal medical, inclusiv moașe, în țări în care există o nevoie disperată de personal medical calificat.

Țările dezvoltate au 33 de specialiști medicali la 10.000 de persoane în timp ce în țările în curs de dezvoltare există doar 2 la 10.000. Studiile mai arată că nașterile neasistate au rate mult mai mari ale deceselor și în cazul mamelor dar și a nou-născuților.

Consecințele

“Global gag rule” a fost pentru prima dată impusă de fostul președinte american Ronald Reagan, în august 1984. De atunci, această regulă a fost desființată de președinții democrați și reînființată de președinții republicani.

Spre deosebire de momentul în care Reagan introducea această regulă, acum există dovezi ample despre consecințele neprevăzute ale acesteia asupra sănătății.

Un studiu realizat în 2011 arată că era de 2,73 ori mai probabil ca o femeie să facă un avort atunci când regula se afla în vigoare decât atunci când nu exista această regulă.

În timp ce intenția este de reducere a ratei avorturilor, rezultatul  măsurii este o creștere a acestei rate.

Reducerea accesului la servicii de planificare familială produce mai multe sarcini neplanificate, mai multe avorturi și o creștere a mortalității maternale.

Guttmacher Institute, o organizație de cercetare în domeniul sănătății sexuale și reproductive, a măsurat aceste efecte în 2016.  Studiul a arătat că prin reducerea cu 607,5 miloane de dolari a fondurilor pentru planificare familială și servicii pentru sănătatea reproducerii, 27 de milioane de femei și cupluri vor fi lipsiți de servicii de planificare familială. Consecințele sunt șase milioane de sarcini nedorite în plus și 2,3 milioane de noi avorturi, dintre care 2 milioane nu sunt realizate în condiții de siguranță.

Impactul asupra femeilor e uriaș în țările în curs de dezvoltare unde rata mortalității maternale este de 239 de decese la 100.000 de nașteri. 99% din totalul deceselor maternale la nivel global sunt în aceste zone.  

În anul 2000, 189 de țări (inclusiv SUA) s-au angajat la îndeplinirea Millenium Development Goals. Acestea conțineau și îmbunătățirea sănătății maternale prin reducerea ratei mortalității și asigurarea accesului la servicii de sănătate reproductivă până în 2015. A avut cele mai slabe rezultate dintre toate obiectivele propuse inițial.

SUA se află pe locul 19 în lume pe lista donatorilor de ajutoare internaționale ca procent din PIB. Pe de altă parte, USAID (agenția americană ce administrează ajutoarele internaționale n.t.) este cel mai mare donator ca valoare totală, iar în 2015 a alocat ajutoarelor umanitare peste 6,42 miliarde de dolari.

Asta înseamnă că “global gag rule” pune în pericol obiectivul de dezvoltare asumat de ONU de reducere până în 2030 a mortalității maternale sub 70 la 100.000 de nașteri. Este amenințat și obiectivul de a asigura accesul la serviciile de sănătate reproductive și care țin de viața sexuală, inclusiv planificarea familială, informarea și educarea.

Măsura lovește în planificarea familială care în ultimă instanță înseamnă nașterea copiilor la momente convenabile.

Această programare a nașterilor are beneficii economice și de sănătate care sunt bine documentate și includ scăderea deceselor legate de graviditate și creșterea ratei de supraviețuire la nou-născuți, dar și reducerea infectărilor cu HIV/SIDA sau alte boli transmisibile, emanciparea femeilor, reducerea numărului de sarcini la adolescente.

Aceste beneficii aduc la rândul lor alte avantaje: încetinirea creșterii populației, diminuarea rapidității schimbărilor climatice, creștere economică, mai puțină migrație.

Sarcinile și sărăcia

Forțarea femeilor sărace (în zonele unde nu există acces la servicii medicale sau contracepție) să nască mai mulți copii are un efect negativ asupra întregii familii. Crește nevoia de resurse, reduce accesul la educație, limitează venitul familial și în final alimentează cercul vicios al sărăciei.

Regiunile prognozate să aibă cea mai mare creștere a populației în deceniile următoare, Asia de Sud și Africa, sunt și cele mai sărace. Au cele mai șubrede sisteme de sănătate și se bazează pe ajutoare internaționale pentru furnizarea serviciilor medicale elementare.

Singura lor speranță pentru a se dezvolta economic și a eradica sărăcia este să treacă printr-o tranziție demografică similară cu cea prin care au trecut țările dezvoltate. Iar asta începe cu o reducere în dimensiuni a familiei. Oricine a lucrat în domeniul sănătății reproductive din țările sărace știe că asta își doresc femeile defavorizate cu familii numeroase.

Deci să clarificăm: nu e vorba despre o dezbatere cu miză religioasă, dintr-o țară bogată, despre avort. De fapt, “global gag rule” crește numărul avorturilor și are consecințe asupra multor alte chestiuni ce țin de sănătate, precum SIDA, cancerul cervical și starea de sănătate a copiilor.

Această acțiune este la fel de lipsită de susținerea unor dovezi științifice ca și negarea schimbărilor climatice. Comunitatea globală are datoria să extindă accesul tuturor indivizilor la planificarea familială, mai ales a celor vulnerabili.

Despre autoare: Patricia Schwerdtle este cercetătoare la Monash University, Facultatea de Medicină.

Copyright: The Conversation

Partenerii noștri