Premierul Orban, întâmpinat cu copii la fabrica de măști. CTP: „Aș interzice prin lege acest contact al copiilor cu politicianul”

Data actualizării: Data publicării:
Premierul Ludovic Orban primește o cutie cu măști de la doi copii, la o fabrică din Târgu Lăpuș
Premierul Ludovic Orban primește o cutie cu măști de la doi copii, la o fabrică din Târgu Lăpuș Foto: captură YouTube

Premierul Ludovic Orban a fost în vizită, vineri, la o fabrică privată din Târgu Lăpuș care produce măști, halate și combinezoane. În curând, fabrica va începe și producția de măști pentru copii cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani. Ca urmare, gazdele au pregătit un moment în care doi copii preșcolari îmbrăcați în costume populare, unul dintre ei având mască de protecție pe față, au venit la premier și i-au oferit câte o cutie cu măști pentru copii.

Iată momentul: 

CTP:  Practica asta se întinde în timp, până la Ceaușescu și mai departe, în spate

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a avut un comentariu foarte critic, la Digi24, în legătură cu această scenă. Consideră că este condamnabilă folosirea copiilor în manevre de imagine sau electorale. Ludovic Orban n-ar fi trebuit să accepte și ar fi trebuit să le ceară gazdelor, cu delicatețe, să scoată copiii de acolo și să evite această punere în scenă. 

„Nu pot să-mi reprim o reclamă care îmi vine în cap privind aceste imagini: Pușcă semiautomată cu recul redus, marca Măgăruș, pentru copii până în 10 ani. I-a luat pe bieții copiii ăia, i-a îmbrăcat cu altiță, cu râuri, cu ie, în costum popular și au venit la premier și la acești părinți ai poporului pe care îi vedem aici. Cine le dă voie să folosească copiii în astfel de operațiuni de imagine? De ce copii? Până acum nu l-am văzut pe Orban niciodată cu copii, nu-mi amintesc. Și ce s-au gândit, că tot sunt acum PNL-ul în campanie de recuperare de imagine? Hai, domnule, să punem și noi copii!”, a comentat gazetarul.

Dacă nu a fost o acțiune gândită de PNL, ci o inițiativă a patronilor firmei respective, CTP spune că Ludovic Orban ar fi trebuit să refuze. „Le-aș fi spus: de ce i-ați adus, domnule, pe copii cu masca pe figură aici? De ce? Copiii vor purta mască fără să înțeleagă ceva în legătură cu pandemia, în legătură cu COVID, în legătură cu terapia intensivă. Vor purta măști pentru că așa le spun adulții. De ce trebuie aduși ei aici cu masca pe figură? Ca să arate legătura strânsă dintre conducerea de partid și de stat și viitorul României? Este genul de mesaj care îndulcește, care edulcorează imaginea șefului politic”, a punctat CTP.

„Întotdeauna folosirea copiilor trezește un reflex instinctiv în orice om sau aproape în orice om, așa cum, de pildă, dacă folosești boala unui copil, din punct de vedere politic, efectul este garantat. Nu rezistă nimeni la așa ceva, să vezi un copil care suferă din pricina bolii, din pricina sărăciei. Or, exact asta au făcut aici: au adus copiii cu măști pe față. Masca este o hermeneutică a bolii. Ții masca pe față pentru că ai putea fi bolnav, dacă nu cumva chiar ești, și ai putea să te infectezi. Dacă înlocuiam masca cu un medicament... masca ce este? este un soi de medicament, este un mijloc de prevenție al bolii... hai să înlocuim masca cu o pastilă, dacă aduceam copiii în cadru și făceam reclamă pastilei, bine era?” - a arătat CTP.

Gazetarul spune că premierul, dacă se vedea pus în fața unei astfel de situații fără să fi știut, ar fi trebuit cu delicatețe, politicos, să spună: Luați copiii de aici, asta este o treabă deloc veselă, deloc copilărească, este ceva pentru adulți și nu este etic să faci reclamă unei măști cu copii.

Cristian Tudor Popescu a menționat că în SUA, de pildă, în publicitate, există un principiu care se numește „white coat rule” și înseamnă că nu ai voie să folosești prestigiul și simbolistica halatului alb, însemnele medicale, pentru promovarea unor medicamente. „Este exact ce s-a întâmplat aici: s-au folosit acești copii, cu însemne medicale pe față, pentru a promova măștile. Și dl. Orban n-a zis nimic!”, a spus CTP. 

Scena i-a reamintit gazetarului de fostul premier Viorica Dăncilă la Simfonia lalelelor din Pitești, când niște fetițe au fost puse să-i facă o demonstrație de „flip-flopuri” pe asfalt.  „Sau când declara, în ultimele zvâcniri ale campaniei, că a dus copii autiști la vila ei de la mare să-i îngrijească, poate totuși mai ciupește un procent. Dăncilă a depășit orice închipuire în a folosi copiii. Vă amințiți și aia cu meditațiile, când spunea: eu dădeam meditații copiilor săraci. Și pe urmă, când s-a văzut câtă matematică știa ea, a început să spună: domnule, de fapt nu luam niciun ban, erau copiii unor prieteni. Mai lipsea să spună că erau copiii atât de săraci cu duhul, încât putea să le dea meditații chiar ea, că oricum nu înțelegeau nimic”, a completat CTP.

El spune că practica aducerii copiilor lângă politicieni se întinde în timp, până la Ceaușescu și mai departe, în spate.

„Aș interzice prin lege acest contact al copiilor cu politicianul în astfel de situații publice, în care se dorește de fapt un singur lucru: promovarea politicianului ca om cu suflet bun și luminos și generos!”, și-a încheiat gazetarul comentariul.

Redactor: Luana Păvălucă

Partenerii noștri