Promisiunile neonorate din programul PSD-ALDE de guvernare

Data actualizării: Data publicării:
Andreea Nicolae
Andreea Nicolae
Jurnalistă Digi24.ro
dragnea grindeanu shhaideh_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea

„Tot ceea ce am promis și am prezentat, fără excepție, în timpul campaniei electorale va fi respectat la virgulă. Orice măsură, orice cifră, orice acțiune care a fost prezentată și care a fost prinsă în programul nostru de guvernare va fi respectată fără niciun fel de ezitare”, a asigurat, în repetate rânduri, președintele PSD, Liviu Dragnea. La cinci luni de la instalarea Guvernului Grindeanu, rateurile sunt însă tot mai numeroase, dovadă nu neapărat a incapacității unor miniștri, ci a umflării artificiale a programului de guvernare, a avalanșei de promisiuni nerealiste așternute pe hârtie doar pentru a da bine la electorat.

dragnea grindeanu shhaideh_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Evaluarea membrilor Cabinetului Grindeanu reprezintă, de aproape două săptămâni, subiect de discuție pe la Palatul Victoria, dar și în sediile PSD și ALDE. Miniștrii au fost puși să se autoevalueze, să spună cum stau cu îndeplinirea obiectivelor din programul de guvernare și, în cazul în care există întârzieri, să spună cauzele. Inclusiv dacă este o problemă de comunicare în interiorul Guvernului sau/și cu premierul Sorin Grindeanu.

În teorie, plecând de la aceste evaluări, se va lua, cel mai probabil, decizia schimbării unor miniștri, în contul cărora se vor trece public rateurile de până acum.

O contabilizare a obiectivelor neîndeplinite sau cu șanse uriașe de neîndeplinire în termenele anunțate confirmă, însă, o bănuială mai veche, apărută încă de la prezentarea programului de guvernare: PSD și ALDE au oferit o ploaie de iluzii și calcule nerealiste, făcute pe genunchi.

Câteva din nerealizările de până acum ale Guvernului Grindeanu și ale PSD-ALDE:

* TVA de 0% pentru vânzarea de locuințe, publicitate și îngrășăminte și pesticide. Conform programului de guvernare, măsura trebuia să intre în vigoare la 1 martie 2017, fiind promovată ca fiind capabilă să stimuleze construcția de locuințe și să determine scăderea prețului.

Proiectul de modificare a Codului fiscal în sensul eliminării TVA pentru categoriile menționate a fost asumat simbolic, în Parlament, chiar de șeful PSD, Liviu Dragnea.

Digi24.ro a arătat că, deși au trecut trei luni de când Senatul a cerut Guvernului un punct de vedere pe proiect, acesta nu a fost formulat și că sunt tot mai multe indicii care conturează scenariul îngropării proiectului.

Fapt confirmat, marți, chiar de Liviu Dragnea: „Da, este, de asta am şi lungit-o atât de mult. Cei din domeniul publicităţii şi din zona presei au spus că această măsură, chiar dacă poate avea efecte bune, poate avea şi efecte perverse, în sensul că ar trebui să aştepte mult la rambursarea de TVA şi cei din zona de construcţii de locuinţe la fel. Din moment ce ei, cei care erau beneficiarii, nu sunt de acord, rămânem doar cu zero la input-urile în agricultură pentru că acolo situaţia este inversă”.

Doar că, potrivit informațiilor din Parlament, nu va fi cotă 0% la produsele și serviciile din agricultură, ci cotă de 5%, pentru simplul fapt că o directivă europeană stabilește clar că nu pot fi decât două cote reduse de TVA (iar România are deja cote de 9% și 5%).

* Codul economic al României. Gândit ca un pachet unitar al legilor care vizează domeniul economic, acesta ar trebui să cuprindă Codul fiscal, Codul de procedură fiscală, Legea de înființare a societăților comerciale, Legea evaziunii fiscale și „toate celelalte legi cu caracter economic”. Din programul de guvernare rezultă că acest Cod trebuia dezbătut public în primul trimestru al anului 2017, pentru ca în aprilie să intre în discuția Parlamentului și să fie aprobat „cel târziu la 1 iulie”, astfel încât măsurile să se aplice de la 1 ianuarie 2018. În plus, Codul ar trebui gândit așa de bine încât, timp de cinci ani, să nu mai fie nevoie de modificarea lui.

Să vedem cum stăm cu doar două dintre legile de bază ale Codului.

Discuțiile pe Codul fiscal se poartă de mai bine de o lună, dar par să se fi împotmolit la capitolul impozitarea veniturilor. După ce s-au dat tot felul de detalii despre ce va însemna impozitul pe gospodărie, ba chiar s-a calculat și câți consultanți fiscali trebuie, PSD pare să facă un pas înapoi. Cel puțin așa rezultă din declarațiile de acum câteva zile ale lui Liviu Dragnea: „O să analizăm cu foarte mare atenţie dacă anul 2018 este un interval suficient pentru a putea gestiona înfiinţarea acelui corp de 35.000 de consultanţi fiscali. Dacă vom ajunge la concluzia că actualul sistem nu ne dă garanţia că, până la finalul anului 2018, aceşti consultanţi fiscali pot fi identificaţi, atunci putem amâna cu un an”. După doar trei zile, la o altă televiziune, Dragnea a pus sub semnul întrebării chiar ideea folosirii consultanților fiscali: „s-ar putea să luăm decizia ca să nu mai folosim consultanţi fiscali şi să amânăm cu un an”.

Între timp, că tot se bate monedă în programul de guvernare pe principii precum „stabilitate”, „predictibilitate”, etc., Ministerul de Finanțe a elaborat un proiect de ordonanță de urgență de modificare a Codului de procedură fiscală, pentru a transpune în legislația națională o directivă europeană adoptată în urmă cu un an.

Cât despre Legea prevenției, proiectul a fost adoptat de Guvernul Grindeanu de abia pe 18 mai și urmează să intre în dezbaterea Parlamentului în luna iunie, ultima înainte de vacanța aleșilor.

* Statutul funcționarului public. Noua formă a acestuia ar trebui, potrivit programului de guvernare PSD-ALDE, să fie adoptată până la 1 iulie 2017, astfel încât „fiecare funcționar public va cunoaște (...) care sunt posibilitățile lui reale de creștere în carieră, dar și ce posibilități de perfecționare are”.

Proiectul de modificare a Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Dezvoltării Regionale pe 1 martie, fiind alocate zece zile pentru formularea de observații și propuneri. De atunci, nu s-a mai întâmplat nimic. Proiectul nu a fost aprobat de Guvern și nici nu a fost însușit de aleșii PSD pentru a intra în dezbaterea Parlamentului, deși Liviu Dragnea spunea, pe la mijlocul lunii martie, că „orizontul este strâns” în ceea ce privește această inițiativă.

Chiar dacă s-ar mișca lucrurile de acum înainte pe repede-înainte la Guvern și în Parlament, tot pare puțin probabil ca proiectul să mai poată fi adoptat înainte ca aleșii să plece în vacanță.

* Salarii majorate pentru profesori de la 1 iulie 2017. Sub titlul „profesori motivați și bine pregătiți”, în programul de guvernare al Cabinetului Grindeanu scrie: „creșterea salariilor personalului didactic cu 20% de la 1 iulie 2017 și cu 30% de la 1 ianuarie 2018”.

Situația arată însă altfel dacă ne uităm la proiectul legii salarizării unitare, pe care Parlamentul se grăbește să-l dezbată și să-l adopte zilele acestea, sub atenta supraveghere a Liei Olguța Vasilescu: salariile personalului didactic se vor majora de la 1 ianuarie 2018.

Din acest motiv, sindicaliștii din învățământ amenință că se raliază angajaților din administrația publică locală la proteste și că este posibil ca anul viitor să înceapă tot cu mișcări de protest. „Guvernul ne-a explicat că nu se poate acoperi financiar aplicarea legii şi pentru profesori de la 1 iulie. Domnul Dragnea a spus că cine nu aplică un punct de la guvernare pleacă. Aşteptăm să vedem cine va pleca”, declara, pentru Jurnalul Național, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Simion Hăncescu.

* Tichete de vacanță pentru toți bugetarii. Tot la capitolul „Respect” din programul de guvernare scrie „toți salariații din sistemul public vor beneficia anual, începând cu primul semestru din 2017, de un tichet de vacanță egal cu valoarea salariului minim brut din acel an, ce va putea fi utilizat în interiorul granițelor României”.

Doar că proiectul de ordonanță de urgență care să permită acest lucru a fost prezentat, spre dezbatere publică, de Ministerul Turismului, de abia pe 23 mai, urmând ca propunerile să fie formulate până pe 7 iunie. După aceea, va intra în ședința de Guvern, dar distribuirea propriu-zisă va putea fi făcută, cel mai probabil, doar după prima rectificare bugetară.

* Impozit 0 pentru IT-iștii cu studii medii și medici. Tot în programul de guvernar PSD-ALDE scrie „începând cu 2017, propunem extinderea neimpozitării venitului și pentru IT-iștii cu studii medii, dar și pentru medici și toți cei care lucrează în cercetare”.

Doar că pentru persoanele fizice cu venituri din cercetare și dezvoltare aplicată rezolvase Guvernul Cioloș, printr-o ordonanță de urgență adoptată la sfârșitul lunii iunie 2016. Prin urmare, Guvernul Grindeanu a avut de scutit de la plata impozitului pe profit firmele care se ocupă de cercetare-dezvoltare, lucru făcut imediat după instalare, prin OUG 3/2017.

Cât despre IT-iștii cu studii medii și medici, neimpozitarea veniturilor se va produce, în cel mai bun caz, de la 1 ianuarie 2018. Anunțuri în acest sens au fost făcute de ministrul Comunicațiilor, Augustin Jianu, și de președintele PSD, Liviu Dragnea.

Alte obiective stabilite pentru 2017, dar despre îndeplinirea cărora nu s-au mai oferit informații:

- Dezvoltarea și reabilitarea rețelelor de utilități publice în zonele turistice existente și în cele ce urmează a fi dezvoltare din punct de vedere turistic

- Înființarea liceelor pentru antreprenoriat

- Crearea de site-uri instituționale: entrepreneurs.gov.ro, imm.gov.ro

- Promovarea actului normativ privind înființarea și organizarea serviciilor de creștere și îngrijire a copiilor pe timpul zilei, adoptare 2017

- Finalizarea autostrăzii Lugoj—Deva

- Finalizarea autostrăzii Sebeș—Turda.

Partenerii noștri