Editorial Quiz trist: Ce au în comun Mihai Eminescu și Radu Berceanu?

Data publicării:
George Tuță
George Tuță
Președintele PNL Sector 1
George Tuță este deputat PNL de Ilfov, chestor în Biroul Permanent al Camerei Deputaților și președintele PNL Sector 1. Este absolvent de științe economice și are o experiență de peste 10 ani în administrația publică.
portret al deputatului pnl george tuta pe fond negru
George Tuță, deputat PNL

Săptămâna aceasta avem pe ordinea de zi a plenului o lege inițiată acum mai bine de 10 ani de parlamentarul PDL Radu Berceanu. Da, senatorul inginer de aeronave, între timp retras din prim-planul politicii și din viața publică.

Proiectul de act normativ avea desigur legătură cu personalul din aviație, dar asta e mai puțin important. Între timp vorbim de blockchain, computere cuantice, inteligență artificială și, cu voia dumneavoastră, de o pandemie care a pus aviația literalmente la pământ.

Episodul ne arată o dată în plus lentoarea inacceptabilă ce definește procesul legislativ.

Dar ne mai demonstrează ceva mai subtil despre cât suntem dispuși să învățăm, să evoluăm și să ne actualizăm ca oameni și ca societate pe parcursul vieții.

Indexul Compozit al Învățării ne arată că există patru idei în jurul cărora gravitează evoluția continuă - acumularea de cunoștințe, acumularea de aptitudini, deprinderea vieții în societate și evoluția individuală a cetățenilor.

Canada este una dintre țările care se preocupă să adune date și să modeleze procesul legislativ astfel încât cetățenii ei să fie expuși pe întreg parcursul vieții procesului de învățare. De la familie și școală, până la sport, media și loc de muncă, indicatorii le arată permanent că inovația nu este un fenomen de moment, ci un cumul de factori aplicabili continuu pentru dezvoltarea unei societăți funcționale.

Atâta timp cât avem procese legislative cu impact minor care stau pe flux 10 ani, se pare că undeva indicatorii noștri sunt alterați. Ori că supra-reglementarea mai mult ne încurcă decât ne ajută. Discuțiile savante despre evoluție, asezonate cu cercetări din birou și studii de fezabilitate, nu ne vor aduce nimic util.

A inova înseamnă inclusiv a scurta drumul către cunoaștere aplicând ideile bune deja testate de alții.

Și pentru a răspunde întrebării din titlu, las asta aici:

„Iar raza ei abia acum

Luci vederii noastre.”

(La Steaua - Mihai Eminescu)

Partenerii noștri