Raport NATO: Câtă manipulare se poate cumpăra cu 300 de dolari

Data publicării:
George Tuță
George Tuță
Președintele PNL Sector 1
George Tuță este deputat PNL de Ilfov, chestor în Biroul Permanent al Camerei Deputaților și președintele PNL Sector 1. Este absolvent de științe economice și are o experiență de peste 10 ani în administrația publică.
portret al deputatului pnl george tuta pe fond negru
George Tuță, deputat PNL

Într-un experiment realizat în 2020, Centrul de Excelență în comunicare strategică al NATO a realizat un experiment de inginerie socială demn de remarcat.

Cercetarea și-a propus să verifice cât de permeabile sunt la manipulare marile platforme pe care se duce conversația globală de azi - Facebook, Instagram, Twitter, Youtube, TikTok. Contextul a fost dat de controversa majoră iscată de ultimele alegeri din SUA, precum și de eforturile ulterioare ale companiilor de a-și îmbunătăți abordarea, procedurile și algoritmii de identificare și eliminare a manipulărilor.

În parteneriat cu doi congresmeni americani (un republican și un democrat), cercetătorii de la NATO au “împins” și “rostogolit” pe platforme mesaje partizane și manipulatoare pentru a verifica viteza și penetrarea falsurilor în rețea. Mai mult, au utilizat practica uzuală a sponsorizării postărilor, mai ales pe grupuri folosite drept cameră de rezonanță. Trebuie menționat că postările “de lucru” au fost neutre, apolitice, fără nimic controversat sau incitant. În general fotografii cu mâncare sau animale de companie.

Un exemplu: Pentru 26,3 USD investiți în promovarea pe Facebook s-au obținut 2205 de like-uri, 40 de comentarii și 110 distribuiri. Majoritatea evident erau fake, ne există atâtea persoane reale care să aprecieze puiul cu broccoli.

Toate like-urile fake au fost obținute în doar prima oră de la postare, iar în orele și zilele care au urmat trendul s-a diminuat. Nu dramatic, deoarece rețeaua-provider furniza constant noi like-uri care să le înlocuiască pe cele pe care le identifica drept false.

Și totul cu o sumă echivalentă cu 100 RON.

Față de 2019, cercetătorii au remarcat că fiecare platformă a încercat și parțial a reușit să adopte măsuri care să prevină conturile fictive și acțiunile automate prin boți. Eforturile însă trebuie să continue. În timp ce Twitter și Facebook par a recupera din terenul pierdut, Instagram încă își caută politicile și scăparea. Cât despre TikTok, intuim cu toții că oferă cele mai ieftine servicii de manipulare.

Cercetarea integrală poate fi citită aici: https://www.stratcomcoe.org/download/file/fid/83773

Și un gând de final. Poate realizăm cât de periculos este domeniul manipulărilor prin social media pentru state și democrații, atâta timp cât de investigarea sa se ocupă chiar NATO, cea mai longevivă alianță politică și militară.

Partenerii noștri