Revolta celor care știu foarte bine de ce se află acolo

Data actualizării: Data publicării:
Andreea Nicolae
Andreea Nicolae
Jurnalistă Digi24.ro
20190222190229_OGN_5961-01 protest magistrati Inquam Photos Octav Ganea

A trecut mai bine de o săptămână de la adoptarea intempestivă, prin ordonanță de urgență nedezbătută public și nici cu actorii din sistem, a unor ample și substanțiale modificări la legile Justiției adoptate de Parlament. Ecourile sunt departe de a se stinge chiar dacă, după amplificarea criticilor, premierul și ministrul Justiției au mimat o întâlnire cu reprezentanții magistraților, la care au refuzat să participe trei dintre cele mai mari asociații ale judecătorilor și procurorilor, iar Tudorel Toader a promis că Executivul va abroga unul dintre controversatele articole. Ce se întâmplă în aceste zile în țară și la Bruxelles dovedește însă cu prisosință că, în ciuda retoricii puterii, și europenii, și românii care îndrăznesc să critice - fie ei magistrați, politicieni din opoziție, jurnaliști sau reprezentanți ai societății civile - înțeleg foarte bine ce se petrece și „de ce se află acolo”.

20190222191843_OGN_6072-01protest magistrati Inquam Photos Octav Ganea
Manifestație pentru susținerea magistraților. Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Marți seara, într-un studio de televiziune, un „analist” a cărui agendă este demult clară, îi spunea unui politician din opoziție, în contextul unei discuții despre audierea Laurei Codruța Kovesi în Comisia LIBE pentru postul de șef al Parchetului European, „v-ați uitat degeaba, ca o țară întreagă, și nu ați înțeles nimic”.

Remarca jignitoare ar fi meritat să treacă neobservată dacă ea nu ar sintetiza ce cred cu adevărat politicienii aflați la putere și cei care îi susțin. Și nu s-au ferit să transmită acest lucru oricui le-a ieșit în cale.

În ianuarie 2018, liderii coaliției PSD-ALDE, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, își exprimau, printr-o scrisoare adresată lui Jean Claude Juncker și Frans Timmermans, „îngrijorarea cu privire la modul incorect în care a fost informată Comisia Europeană” despre modificarea legilor Justiției. Despre informarea deficitară a oficialilor europeni au vorbit apoi, în mai multe rânduri, și premierul Viorica Dăncilă (AICI și AICI), și europarlamentari PSD-ALDE. Printre care Maria Grapini și Dan Nica.

Apoi, în decembrie anul trecut, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, îi trimitea pe protestatari „să pună mâna pe carte”, căci prea se uită pe Facebook „și-și imaginează că știu totul”. Asta după ce deputatul PSD Cătălin Rădulescu spunea, cu maximă convingere, că este vorba de „oameni care habar n-au de ce protestează”.

Exemplele de acest gen sunt numeroase și pot umple pagini întregi. Mai merită însă amintit ce spunea, numai departe de zilele trecute, un fost ministru al Justiției, Robert Cazanciuc (PSD), despre magistrații care își exprimă nemulțumirea față de OUG 7: „Dacă ați face un sondaj și ați întreba magistrații, ați vedea că mulți dintre ei nu știu foarte bine de ce se află acolo, dar e bine să fii parte a unui demers”.

Între timp, în lumea reală, cea de dincolo de ecranele monitoarelor și televizoarelor, lucrurile stau altfel.

1. În ciuda campaniei furibunde duse de coaliția la putere pe plan intern (exemple AICI, AICI și AICI) și pe plan extern (AICI și AICI), Laura Codruța Kovesi a obținut cele mai multe voturi în comisiile Parlamentului European pentru a ocupa funcția de șef al Parchetului European.

2. Magistrații s-au unit și cer abrogarea OUG 7 și ca, pe viitor, să fie consultați. Dacă are cineva impresia că este vorba doar de reacții și acțiuni izolate, realitatea este următoarea:

- Și-au suspendat activitatea pentru trei zile, integral sau parțial, Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța, Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1, Judecătoria Sibiu, Parchetul de pe lângă Tribunalul Harghita, Parchetul de pe lângă Judecătoria Miercurea Ciuc, Parchetul de pe lângă Judecătoria Odorheiu Secuiesc, Parchetul de pe lângă Judecătoria Gheorgheni, Parchetul de pe lângă Judecătoria Topliţa, Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara, Judecătoria Piatra Neamț, Tribunalul Maramureș, Judecătoria Iași, Parchetul de pe lângă Tribunalul Covasna și Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești.

- Și-au suspendat activitatea timp de o săptămână, parțial sau integral, Parchetul de pe lângă Judecătoria Corabia și Judecătoria Ploiești.

- Și-a suspendat programul cu publicul, timp de două săptămâni, Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava.

- Și-au suspendat activitatea patru ore pe zi, până pe 8 martie, procurorii DIICOT.

- Sute de procurori și judecători au protestat la Cluj, Iași, Târgu Mureș, Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Rădăuți și București.

- Zeci de judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție au semnat o scrisoare prin care solicită puterii abrogarea OUG 7, cu excepția prevederilor referitoare la accesul și promovarea în carieră. Demersul lor vine în completarea celui al plenului CSM și al celui al asociațiilor profesionale.

Privind acest tablou, se zărește o rază de lumină în poza sumbră de săptămâna trecută, iar întrebarea de atunci promite să capete un răspuns afirmativ.

Partenerii noștri