Secretul lui Tudose

Data actualizării: Data publicării:
171012_PSD_06_INQUAM_Photos_Octav_Ganea tudose dragnea
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Ecourile controversatei adoptări a modificărilor la Codul fiscal nu se vor linişti curând, iar rezonanţa lor va depăşi, indubitabil, spectrul economic. Premierul Mihai Tudose a furnizat indicii consistente în acest sens.

171012_PSD_06_INQUAM_Photos_Octav_Ganea tudose dragnea
Foto: Inquam Photos

Comunicat al Guvernului Tudose, din septembrie 2017: În discuţiile cu delegaţia Ford, premierul Mihai Tudose "a subliniat importanţa industriei auto pentru economia românească, atât din perspectiva ponderii sale în dezvoltarea PIB, cât şi din socială, prin crearea de noi locuri de muncă atât în mod direct, cât şi prin efectul de angrenare economică".

Premierul însuşi, o lună mai târziu, la lansarea noului model Ford EcoSport: "Este un element de mândrie și pentru noi și bănuiesc că și pentru domniile lor faptul că au găsit aici un mediu propice economic, social, uman, de toată factura pentru a face acest pas important — un nou model, o nouă istorie în compania Ford".

Tudose, în iulie, la scurt timp după preluarea mandatului: "Următoarele luni, vă spun, că vom avea și veți avea foarte multe surprize plăcute și lucruri foarte bune în ceea ce privește mari investiții care vor veni în România. Nume grele, nume mari cu investiții foarte mari. (...) Nume mari, nume grele cu investiții foarte mari, nu numai Anglia, de pe tot continentul european și chiar și (...) de peste Atlantic".

Din nou Mihai Tudose, în iulie, după o discuţie cu reprezentanţii Groupe Renault Romania: "Avem tot interesul ca această autostradă să se concretizeze cât mai repede și am deblocat deja niște lucruri".

În aceeaşi lună, la recepţia de Ziua Naţională a Franţei, premierul ridica în slăvi legăturile româno-franceze, cu accent pe pilonul lor economic: "În ultimul deceniu, relația bilaterală a cunoscut o anvergură deosebită". Context în care, îi transmitea omologului său de la Paris invitaţia, prin ambasador, să vină la Bucureşti "pentru consolidarea și relansarea relațiilor economice bilaterale, marcând astfel o implicare mai profundă a Franței, ca partener experimentat și mentor, în traseul european al României".

Cele de mai sus indică, fără îndoială, profilul unui oficial român familiarizat cu reperele elementare ale economiei de piaţă, aparent prietenos cu mediul de afaceri, conştient de rolul investiţiilor străine în economie şi la curent cu interconexiunile dintre diplomaţie şi atragerea de know-how şi capital de afară.

Câteva săptămâni mai târziu, însă, ieşirile publice ale lui Mihai Tudose trădează o schimbare de optică cu 180 de grade.

Miercuri, 8 noiembrie, în şedinţa de Guvern în care au fost adoptate modificările la Codul fiscal, puternic contestate din toate părţile, premierul a atacat la baionetă investitorii străini şi fie generalizând şi individualizând. 

A lovit la grămadă, în "multinaţionale" şi "bănci": 

-"Vă spun care este părerea mea despre inflamarea excesivă a opiniei publice. Este vorba despre creșterea contibuțiilor. Acolo, și sindicate, și patronate, care până mai deunăzi erau în regulă cu trecerea contribuției, s-au inflamat după ce Guvernul a decis să introducă niște măsuri ferme în ceea ce privește externalizarea profitului, nefăcând practic altceva decât să transpună în legislația românească o directivă europeană, precum și alte măsuri pe care noi considerăm că trebuie să le luăm ca să nu mai fie deductibil tot profitul" - detalii AICI.

-„Felicitări, domnule Mișa! Tocmai am aflat că niște bănci au dat drumul angajaților ca să protesteze în Piața Victoriei. Dacă băncile sunt nervoase, sunteți pe drumul cel bun! Mai rămâne să plătească și taxe” - detalii AICI

A executat cu sânge rece o companie-fanion a economiei româneşti, generator de slujbe şi pe orizontală, şi pe verticală, în fine, contributor vital la PIB-ul României - e vorba de Group Renault Romania:

-Am apreciat, cu ghilimelele de rigoare, un protest al unor români susţinuţi de conducere care doreau autostrăzi, compania externalizând profitul. Superb! Nu mai merge”. - detalii AICI.

După cum arătam mai sus, cu doar patru luni mai devreme importanţa capitală a investiţiei franceze de la Dacia fusese recunoscută deschis de premier deopotrivă în grădina Ambasadei Franţei, şi în discuţiile cu şefii companiei. Pe deasupra, e binecunoscut faptul că înainte de a ajunge No. 1 la Palatul Victoria, Mihai Tudose a condus o perioadă Ministerul Economiei, iar în calitate de parlamentar a fost membru al Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare

Nu în ultimul rând, chiar dacă în cariera lui de premier Tudose a mai intrat în coliziune cu multinaţionalele (mai exact, cu băncile - detalii AICI şi AICI) şi până la intervenţia sa din şedinţa de Guvern de miercuri, de data asta pare că impactul s-a dorit a fi unul frontal.

Practic, a diversificat gama multinaţionalelor-inamic, extinzând-o şi la investitori strategici alţii decât băncile, a ţinut să deschidă şedinţa de Guvern cu acest subiect, nu în ultimul rând, i s-a părut de importanţă capitală să îl felicite pe ministrul de Finanţe pentru atitudinea ostilă faţă de investitorii străini, în condiţiile în care Ionuţ Mişa funcţionează în primul rând ca o cutie de rezonanţă a lui Liviu Dragnea. Interesant, în privinţa acestui  din urmă aspect, este şi faptul că Mihai Tudose s-a arătat dispus să-l flateze pe un ministru care, coincidenţă, în timp ce sporeau tensiunile Dragnea-Tudose, sporea şi el ritmul bătăilor de cap pe care i le dădea premierului (vezi episodul Pilonul II - detalii AICI şi episodul taxa de solidaritate - detalii AICI).

Nu în ultimă instanţă, nu mai departe de zilele trecute, Ionuţ Mişa şi Mihai Tudose aveau puncte de vedere uşor diferite despre posibilitatea ca modificările la Codul fiscal să fie discutate pe agenda şedinţei de Guvern de miercuri, 8 noiembrie. 

"Există posibilitatea să nu fie miercuri", zicea Tudose. "Am avut o discuție cu premierul. Premierul a purtat o discuție la partid și miercuri va avea loc ședința de Guvern așa cum a fost anunțată și care va include și ordonanța ce a fost citită în primă lectură, exact cum este, cu transferul contribuțiilor. Dânsul mi-a zis că a avut o discuție și la nivelul partidului și miercuri va intra Ordonanța în ședința de Guvern", puncta, în schimb, MişaDeclaraţii, atenţie, făcute în aceeaşi zi, luni, 3 noiembrie.

De altfel, în contextul de care discutăm aici, ziua de luni, 6 noiembrie, ca şi cea de vineri, 3 noiembrie, au relevanţa lor discretă: au reprezentat tot atâtea amânări ale introducerii modificărilor la Codul fiscal pe agenda şedinţei de Guvern, spre discutare şi adoptare. 

Pentru aceste două episoade nici premierul, nici ministrul de Finanţe nu au venit cu explicaţii solide. Cert este însă că vorbim de două episoade care s-au consumat pe fondul creşterii în intensitate a criticilor din zona sindicală şi a patronatelor, ca şi a conturării avizelor negative din partea unor organisme precum Consiliul Fiscal şi Consiliul Economic şi Social, toate delegitimând dramatic demersul guvernamental.

E limpede, aşadar, că premierul Mihai Tudose a avut pe tot acest parcurs ezitări majore. Amânarea repetată a adoptării modificărilor la Codul fiscal a fost, până la urmă, decizia lui, iar invocarea unor motive hazlii, precum lipsa avizului Consiliului Legislativ, oferă indicii suplimentare. În luna mai, Guvernul PSD-ALDE adoptase Ordonanţa ANCOM fără să mai aştepte acest aviz, la acea vreme proiectul fiind introdus doar pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei.

Însă ezitările pe tema Codului fiscal, care indubitabil au fost reale, l-au însoţit pe premier doar până la un punct. Miercuri, 8 noiembrie, ele au expirat.

În deschiderea şedinţei de Guvern, Mihai Tudose le-a dat la o parte şi nu a mai vorbit ca Mihai Tudose, ci ca Liviu Dragnea.

Incandescenţa şi sensibilitatea subiectului nu justifică, în sine, pasul uriaş înapoi făcut, miercuri, de premier, care a ajuns să-şi însuşească la virgulă declaraţiile şi tonul şefului său de partid.

Cu doar o lună înainte, Tudose dăduse primul test adevărat în faţa lui Dragnea şi îl trecuse cu brio - decuplarea de la butoanele principale a cele mai grele piese pe care Liviu Dragnea o avea în Guvern, respectiv înlăturarea lui Sevil Shhaideh de la conducerea Ministerului Dezvoltării. Şi pe ce motiv! Pe motiv de dosar la DNA şi Belina!

Mai mult, apare aici un paradox: spre deosebire de momentul "Shhaideh", când Mihai Tudose invoca raţiunile de imagine, în chestiunea Codului fiscal presiunea publică e infinit mai mare. 

În octombrie, pe lângă prejudiciul contabil produs lui Dragnea, odată scoasă Shhaideh din joc, premierul îşi permitea şi luxul unui afront personal la adresa liderului PSD. 

La acea oră, Mihai Tudose îşi mai permitea să ameninţe cu demisia şi tot atunci, cu toate că relaţia cu partidul şi liderul său atinsese o tensiune fără precedent, Mihai Tudose îndrăznea să exclame: „Am o părere personală şi o impunere ca şef a Guvernului!”

Până mai ieri, Tudose vorbea ca Tudose.

De miercuri, în schimb, Tudose vorbeşte ca Dragnea.

Este, probabil cel mai important semnal dat de premier. Şi doar el ştie ce e în spatele schimbării lui de atitudine.

Partenerii noștri