Editorial Semnal la butelie și Netflix pe datorie. Cât de mare trebuie să fie presiunea la Internet?

Data publicării:
George Tuță
George Tuță
Președintele PNL Sector 1
George Tuță este deputat PNL de Ilfov, chestor în Biroul Permanent al Camerei Deputaților și președintele PNL Sector 1. Este absolvent de științe economice și are o experiență de peste 10 ani în administrația publică.
portret george tuta deputat pnl
Deputatul PNL George Tuță

Statistica oficială croită pe condițiile ideale importate din manualul de fizică de clasa a VII-a spune că astăzi tot teritoriul României are o formă de acces la Internet. Practic însă, România profundă evoluează online pe un 3G zgârcit, aciuat pe lângă drumuri sau prin vârfuri de copaci, depinzând foarte mult de furnizor, de smartphone și de miracolele geografiei.

Unii spun că oricum nu contează, pentru că Internetul e bun doar pentru filme piratate, muzici comerciale și live-uri pe Facebook. Aceleași persoane care probabil lucrează preponderent cash, plătesc facturi la ghișeu și aud încă în urechi zdrăngănitul cărucioarelor de butelii.

Pentru românii prezentului, netul a devenit însă peste noapte ceva mai mult. Iar pentru antreprenori, administrații, firme și nomazi digitali reprezintă o resursă la fel de importantă ca apa, electricitatea sau canalizarea.

Lucrul de acasă reinventat în pandemie este poate expresia cea mai actuală a unei noi probleme care trebuie rezolvată înainte de a apărea. La fel și școala online, instalată abuziv și intempestiv în sufragerii și bucătării.

Planurile unei Românii care își accelerează digitalizarea se împotmolesc invariabil și în noroaiele unor rețele fragile, de mic trafic, realizate la alibi de marile companii pentru a bifa procente de acoperire. Moartea copiilor de buletin și dispariția cozilor aplecate la ghișeu vor fi date de servicii de Internet stabile și puternice. O societate care își propune eficientizarea relației cu oamenii și cu mediul de afaceri nu se poate mulțumi cu un dial-up din anii dozatorului de suc. Și încă nu știm cu precizie astăzi care vor fi utilizările de mâine ale unei rețele puternice.

Internetul de viteză rezonabilă trebuie să devină un serviciu esențial, accesibil oriunde în România. “Care sunt limitele vitezei rezonabile?” va fi o discuție pe care va trebui să o purtăm cât mai curând în format Binge.

Partenerii noștri