Editorial Simptomatologia deochiului. Cât de pregătiți sunt românii pentru întâlnirea cu știința?

Data actualizării: Data publicării:
George Tuță
George Tuță
Președintele PNL Sector 1
George Tuță este deputat PNL de Ilfov, chestor în Biroul Permanent al Camerei Deputaților și președintele PNL Sector 1. Este absolvent de științe economice și are o experiență de peste 10 ani în administrația publică.
imagine cu un mesaj de la protestul impotriva vaccinării
Foto: reddit.com/r/Romania

Un studiu recent al proiectului prof21.ro atrăgea atenția asupra gradului îngrijorător de scăzut de acceptare a științei în țara noastră. Potrivit autorilor, 80% din populație nu dispune de cunoștințe și instrumente științifice de bază, care să le ofere minimă orientare în lumea de astăzi.

Dacă depășim răspunsurile aparent amuzante la întrebări simple de știință, este cazul să ne facem griji serioase. Și nu numai să ne facem griji, dar să și acționăm rapid deoarece spiritul științific a intrat deja în stop cardio-respirator. Iar trasul pe mâini cu oțet vă asigur că nu funcționează.

Compatrioții noștri par temeinic pregătiți să respingă ferm explicațiile raționale legate de încălzirea globală, de poluare și chiar de pandemie. Protestele din weekend ne așază în față o oglindă în care ne este greu să privim. Români de toate vârstele, cu masca pe bărbie și cu steaguri nou-nouțe, au scandat în parcul Izvor împotriva vaccinării “cu forța” și au “denunțat” jocurile ocultei mondiale. Dacă în privința lor se pare că nu mai este nimic de făcut, avem o datorie față de viitoarele generații, pe care trebuie să le ferim de fatalismul horoscopului și de descântecele cu funingine pe frunte.

Mai ales în pandemia ce nu se mai dă dusă, degeaba vom investi în spitale, cercetare și inginerie genetică, dacă vorbele medicilor nu vor fi înțelese cu adevărat de oameni. Distanța dintre știință și înțelegerea comunităților este azi atât de mare încât nu trebuie să ne mire că lideri globali ajung să recomande perfuzii cu înălbitor.

Orice reacție de stupoare am avea în acest moment, ea ar fi deja târzie și ineficientă. Este momentul să acționăm ferm și să facem din educația românească un loc în care știința să se simtă ca acasă. O casă în care nu trage curentul.

Partenerii noștri