Editorial Statul care nu-și poate proteja cetățenii

Data publicării:
Daniel Blaga
Daniel Blaga
Deputat USR
Daniel Blaga, deputat USR, analist programator de profesie. Este membru în Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului a Camerei Deputaților și în Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor a Camerei Deputaților
Blaga-Daniel_avatar_1642593440

Avem nevoie de legi cu pedepse cu executare, nu cu suspendare.

În fiecare an, în România, peste 100 de minori sunt victime ale violurilor. În realitate, numărul este mult mai mare. Deseori, instanța schimbă încadrarea faptei, din viol în act sexual cu un minor. Fie inculpatul reușește să probeze că minorul a consimțit, fie minorul nu reușește să probeze că a fost constrâns sau pus în imposibilitatea de a se apăra. Uneori, așa-zisul consimțământ constă în îmbrăcămintea sumară a victimei, alteori în faptul că victima nu a opus rezistență. Cam ce rezistență ar putea opune un copil de 13 ani? Dar unul de 8?
13 ani avea copila presupus violată – dosarul încă se judecă – și exploatată sexual de edilul din Ștefăneștii de Jos, Ilfov, și de alți doi bărbați, agresiuni în urma cărora fata a rămas însărcinată și a născut un copil.

13 ani avea și fetița din Șotrile, Prahova, care întreținea relații sexuale cu primarul din localitate. Minora era filmată de bărbat în timpul actelor sexuale și șantajată ulterior de acesta, fapt ce i-a adus edilului o condamnare cu suspendare, pentru pornografie infantilă.
Ambii au fost reconfirmați de cetățeni, în 2020, în funcția de primar. Ce spune asta despre noi?

Mai mult decât atât, în comuna ilfoveană, ca într-o carte de Lee Child, primarul e în același timp și șef al Poliției Locale, și șef al asistenței sociale. Lupul paznic la oi. Tocmai instituțiile care ar trebui să-i protejeze pe copii de acești monștri cu chip de om.

România ocupă primul loc în Uniunea Europeană ca sursă a victimelor traficului de persoane pentru exploatare sexuală, primul loc la numărul de persoane violate sau care au trecut prin agresiuni sexuale, primul loc în UE în privința convingerii că violul are justificare și tot primul loc la numărul de mame minore sub 15 ani.

Multe, nenumărate cazuri abominabile cu copii violați au ținut primele pagini ale ziarelor. Violuri în grup, violuri cu copii de 7, 8 ani, violuri în care agresorul este tocmai tatăl victimei. Adevăruri care dor și care distrug vieți.

Din 2014 până în 2020 au fost înregistrate la nivel național 12.106 cauze având ca obiect infracțiuni împotriva libertății sexuale implicând victime minore. Majoritatea au fost soluționate prin netrimitere în judecată. Dintre cele 12.106 cauze, doar 387 au luat în considerare problema valabilității consimțământului.

Societatea civilă s-a autosesizat în paralel cu proiectul USR și există acum o petiție cu 100.000 de semnături a Declic - adresată Parlamentului prin care se cere „o lege clară, care să prevadă ca orice act sexual al unui adult cu un minor sub 16 ani să fie considerat viol”.

În dreptul român se prezumă lipsa totală a discernământului până la 14 ani. Așadar, minorul, până la această vârstă, nu poate exprima un consimțământ valabil. Cum ar putea consimți, în acest caz, un act sexual? Are o copilă de 12 ani discernământul de a se supune de bună voie instinctului animalic al agresorului care îi astupă strigătul cu mâini criminale? Un strigăt în pustiu, acoperit de frică și rușine.

Orice manifestare sexuală care implică un minor cu vârsta mai mică de 14-16 ani este viol. Cât încă ne numim oameni, nu poate exista nici consimțământ, nici discernământ în astfel de situații. Proiectul de lege care introduce pragul de vârstă sub care un act sexual cu un minor este considerat viol, a fost adoptat tacit de Senat. Conform proiectului depus de USR și a amendamentelor realizate împreună cu societatea civilă, vârsta la care minorul poate consimți actul sexual este de 16 ani. Urmează să ajungă la Camera Deputaților, for decizional, unde propunerea legislativă poate fi modificată, amânată sau, așa cum ne-am obișnuit, îngropată definitiv în Parlament.

La Senat o parte din senatori au chiulit de la votul din comisia juridică pentru proiect. Rămâne de văzut ce se întâmplă la Cameră, dacă slaba pregătire și caracterul moral firav al unor reprezentanți ai poporului vor fi din nou piedici împotriva interesului public pe care au jurat să îl slujească sau dacă vor decide să îndeplinească cu responsabilitate mandatul lor și să voteze în interesul superior al copiilor.

Partenerii noștri